Ultimum Refugium (Ondřej Vavrečka)
autorská projekcia
utorok 3. 4. 2012, 19.00

Ultimum RefugiumProjekcia dokumentárnej komédie Ondřeja Vavrečku za osobnej účasti režiséra. Nosnými témami filmu sú Koniec, Pominuteľnosť a Smrť. A keďže Ultimum Refugium znamená v latinčine „posledné útočisko”, film je tak miestom hľadania spôsobu života, ktorý dokáže na pominuteľnosť a smrť adekvátnym spôsobom odpovedať.

Cez panorámu udalostí politických (voľby do parlamentu ČR, štrajk odborárov), ekonomických (koniec českej národnej meny), meteorologických udalostí (hrozba povodní) atď. sa postupne dostávame hlbšie k podstate problému pominuteľnosti a smrti. Film teda postupuje od verejného a obecného ku konkrétnemu a intímnemu (odchod do dôchodku, rozchod s partnerkou, starnúca babička).

Poetickou metódou filmu je spájanie zdanlivo nesúrodého a vzdialeného, čím sa objavujú skryté súvislosti tvoriace filozofické tkanivo nášho sveta. Napríklad príchod amerického a ruského prezidenta na Pražský hrad je spojený s odovzdávaním cien za najlepšie detské masky na fašiangoch v meste Sázava. Na udalosti v Sázave, ktorá bola posledným útočiskom slovanského písomníctva, potom plynulo nadväzuje poučenie o nových elektronických cigaretách, ktoré nás prirodzene privedú k zakladateľovi tabakového priemyslu, českému pirátovi A. Heřmanovi, ktorého loď stavajú nadšení českí námorníci v egyptskom Sueze. Ich nadšenie nás vedie až k hľadaniu posledných zvyškov mora na českom území. A analogicky ďalej.

Rozsiahla esej Ultimum Refugium (138 min.) sa tak stáva osobnou výpoveďou vytváranou mnohovrstevnatosťou významov. Divák, ktorý se vydáva spoločne s autorom na toto spletité hľadanie, nakoniec nachádza katarziu v obyčajných, každodenných gestách ako je pískanie, jedenie a bezprostredné videnie vecí. Aj keď sa Koniec, Pominuteľnosť a Smrť nestrácajú zo zreteľa, strácajú konečne svoju umŕtvujúcu desivosť.

Ultimum Refugium – Ondřej Vavrečka / ČR / 2011 / 138 min.

scenár, kamera, réžia, strih: O. Vavrečka
hudba: O. Vavrečka, Paumanok, Tomáš Vtípil, RUiNU, Head In Body, J. S Bach, S. S. Prokofjev
zvuk: O. Vavrečka, Ladislav Greiner, Adéla Součková, Amalie Wodarg, Črt Brajnik, Eva Koktová, Julia Krasnova, Kristina Karabová, Marek Hanák, Martin Šafus, Mikuláš z Lodi, Ondřej Skovajsa, Štěpán Pech, Viola Ježkova
účinkujú: Adéla Součková (maliarka), Antonín Maleňák (pôdny znalec), babička, Baráčníci a starosta zo Sázavy, Dagmar Honsová (meteorologička), Dominik Duka (arcibiskup), Emilie Bláhová (staroslovenská filologička), Emmanuel Panaretos (redaktor Al Džazíry English), Gao Xingjian (spisovateľ a dramatik), Igor Brajnik (ornitológ), Ivan Stěpanovič Solověv (mudrc), Jan Pařil (dizajnér), Jiří Hlaváček (kamerový technik), Josef Dvorský (staviteľ lodí), Luboš Antonín (zámocký knihovník), Marcel Hasič (grafik), Oldřich Dědek (ekonóm), Olga Lomová (sinologička), Ondřej Skovajsa (prekladateľ, učiteľ a literárny vedec), Pepa z Depa (politický aktivista, na dôchodku), Peter Tscherkassky (filmár), Petr Kulhánek (astronóm), Vjačeslav Charinov (pop) a ďalší

Vstupné: 2,00 €

Tagged as: , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics