Jeden svet pre školy
premietania pre žiakov a študentov
25. 1. - 10. 2. 2012

Detské letné sympózium: AnimáciaV termíne od 25. januára do 10. februára 2012 premietame dokumentárne filmy z festivalu Jeden svet aj pre organizované školské skupiny.

Organizované projekcie pre školy sú bezplatné a uvádzame ich s krátkym úvodným lektorským výkladom. Filmy sú určené pre stredoškolákov, trojica filmov na konci zoznamu je vhodná aj pre žiakov ZŠ (6. - 9. ročníka).

Kapacita sály je max. 60 žiakov. Váš termín premietania si prosím rezervujte na barbora@stanica.sk, 0902 152 109 (Barbora Uríková - stredné školy) a hanka@stanica.sk, 0907 178 756 (Hana Hudcovičová Lukšů - základné školy).

Vyberáte si ľubovolný film alebo kombináciu filmov z nasledujúcej  ponuky - je rozdelená do tematických festivalových sekcií.  (Okrem filmov v tomto zozname dávame školám tiež možnosť vybrať si z ponuky filmov, ktoré uvádzame v dennom a večernom programe tohtoročného festivalu.)

Máte právo vedieť –  dokumenty, ktoré bez príkras ukazujú udalosti, o ktorých by mnohí z nás radšej nevedeli, situácie, ktoré by mnohí nechceli aby sa dostali na verejnosť, a predsa by sme všetci mali o nich vedieť, aby sa nestávali.

Addis a Daniel: ukradnuté detstvoAddis a Daniel: ukradnuté detstvo - Yeneakale Tamrat / Etiópia, Česká republika / 2010 / 28 min. / české titulky
V Etiópii bolo otroctvo oficiálne zrušené v 30-tych rokoch minulého storočia. Vo forme obchodu s ľuďmi sa s ním ale miestni obyvatelia naďalej stretávajú. Často je to dôsledkom extrémnej chudoby a dopytu po lacnej pracovnej sile. Oba faktory využívajú priekupníci obchodujúci predovšetkým so ženami a deťmi, ktoré putujú za prácou z chudobného vidieka do veľkých miest alebo do iných afrických a blízkovýchodných zemí. Dokument, približuje na príbehoch dvoch mladých ľudí, ako ľahko je možné stať sa obeťou obchodu s ľuďmi.

Krv v mobileKrv v mobile - Frank Piasecki Poulsen / Dánsko, Nemecko / 2010 / 82 min. / anglicky / české titulky
Napadlo Vás, že každým zavolaním nepriamo podporujete najväčší vojnový konflikt od druhej svetovej vojny, ktorému za pätnásť rokov padlo za obeť päť miliónov ľudí? Bez vzácnych minerálov, ktorých drvivá väčšina pochádza z ilegálnych baní z Demokratickej republiky Kongo, by sa totiž váš mobil nezaobišiel. Dánsky režisér sa vypraví na miesto činu a po náročnej ceste sa dostáva do jednej z najväčších baní v regióne v konžskej Bisii. Detská práca, prostitúcia neplnoletých dievčat, smrť zavalením a prestrelky medzi členmi miestnych gangov sú tu každodennou realitou. Rovnako ako všadeprítomná korupcia v celom Kongu.

Nech sa páči, poďte ďalejNech sa páči, poďte ďalej - Paula Ďurinová, Vladimíra Hradecká / Slovensko / 2011 / 30 min. / slovensky
Na Slovensku je odhadom viac ako 600 segregovaných osád, v ktorých žije skoro 200 tisíc ľudí. Možnosti dostať sa z týchto osád a žiť bežný život v spoločnosti sú mizivé. Niektoré obce sú svetlým príkladom toho, že rúcať bariéry sa dá a oplatí sa to.

Obchod s orgánmiObchod s orgánmi - Rama Rau / Kanada / 2010 / 70 min. / anglicky / české titulky
Vyriešiť finančnú situáciu predajom obličky na čiernom trhu je v Indii pomerne bežné, aj keď to zákon zakazuje. Dopyt rastie, pričom cena pre klientov zo Západu je šesťdesiat tisíc dolárov. „Darca” však dostane maximálne dvesto dolárov. Režisérka Rama Rau vo svojom dokumente zachytáva príbeh dvoch žien: Indky Hemy, ktorá sa s pomocou sestry snaží predať svoju obličku, a Kanaďanky Sandry, čakajúcej na vhodného darcu a transplantáciu. Ťaživá situácia všetky ženy zvedie dohromady. Sandra a jej najbližší sú konfrontovaní s realitou indického slumu. Sandra musí zvážiť, či vymení uzdravenie za ohrozenie života iného.

Nové médiá menia svet - súčasné komunikačné technológie umožňujú aj jednotlivcom dokumentovať okolité dianie a zdieľať informácie s celým svetom. V našich šírkach sa jedná hlavne o voľnočasové aktivity, avšak v Barme, či v arabských zemiach slúžili na vyvolanie veľkých štátnych zmien. Mobilné telefóny, Facebook alebo Twitter sú nedeliteľnou súčasťou súčasných revolúcií všade vo svete.

Revolúcia v KáhireRevolúcia v Káhire - Michael Kirk, Martin Smith / USA / 2011 / 60 min. / anglicky
Prvý príbeh sleduje skupinu mladých egyptských aktivistov na ich ceste k revolúcii, dláždenej stále odvážnejším používaním internetu. Pomocou Facebooku, Twitteru či YouTube mohli zorganizovať politické hnutie, ktoré tajná polícia nebola schopná odhaliť. V druhom príbehu približuje priamo v Káhire Charles Sennott činnosť Moslimského bratstva, kontroverzného islamského politického hnutia, ktoré je pripravené hrať hlavnú úlohu v budúcnosti Egypta. Bratstvo chýbalo na námestí Tahrir počas vzplanutia odporu proti režimu, zohralo však dôležitú úlohu v následnom smerovaní protestov.

Naša r/evolúcia - „Pravda a láska zvíťazí nad lžou a nenávisťou.“ Podarilo sa revolučné heslo pádu komunizmu v stredoeurópskom regióne aspoň trochu naplniť? Odpoveď poznáme všetci, revolúciou sme nezískali raj, prechádzame vývojom. Bolestnou evolúciou.

Jozef a jeho bratiaJozef a jeho bratia - Anna A. Hlaváčová/ Slovensko / 2009 / 45 min. / slovensky
Dokument venovaný presídleniu Rusínov z ČSR do Sovietskeho zväzu, vytvorený na základe výpovede výborného rozprávača Jozefa Bobalika. Na pozadí presídlenia sa z neho dozvedáme aj o jeho skúsenosti zo sovietskeho pracovného tábora za polárnym kruhom. Obrazovo výpoveď dopĺňa autentický fotografický archív z Vihorlatského múzea. Rekonštruované scény akcentujú kultúru národnostnej menšiny. Svet dreveníc a drevených kostolov dokument stavia do kontrastu so sovietskym nemým filmom 30-tych rokov, čím konfrontuje protichodné svetonázory, zrážajúce sa v zápase o ľudskú dušu.

Stalin - Prečo nie?Stalin - Prečo nie? - Kirill Sakharnov / Rusko / 2010 / 14 min. / rusky / české titulky
„Kedysi voľnosť ako slnko nám žiarila v diaľke, k nej veľký Lenin nás búrkami viedol; vernosti ľudu vždy nás učil Stalin, učil nás ísť v práci aj hrdinstve vpred.” Tento výňatok zo sovietskej hymny z roku 1943 zdobí steny moskovskej stanice metra Kurská. V roku 2009 bol nápis obnovený v rámci nákladnej rekonštrukcie. Autori dokumentu sa rozhodli zistiť, čo si o tom myslia radoví Moskovčania a v náhodnej ankete sa pýtali ľudí, aký majú názor na historickú postavu Stalina. „Stalina môžeme viniť z jediného, a síce, že po sebe nezanechal nástupcu,” dozvedajú sa okrem iného. Snímka prezrádza, že bývalý sovietsky diktátor, za ktorého boli v politických procesoch popravené státisíce nevinných ľudí, sa v Rusku dodnes teší kultu osobnosti.

Ukrajinská ChelseaUkrajinská Chelsea - Jakob Preuss / Nemecko / 2010 / 88 min. / angické titulky / české titulky
Pokiaľ pochádzate z ukrajinského mesta Doneck, je nad slnko jasné, že ste vášnivým fanúšikom miestneho futbalového klubu Šachťor a že „oranžová revolúcia” vám práve nevoňala. V žiadnom inom meste nemal vodca „modrej opozície”, súčasný ukrajinský prezident a samozrejme veľký fanúšik Šachťoru Viktor Janukovič, takú podporu ako v banskom Donecku. Režisér snímky Jakob Preuss podnikol veľmi presnú sondu do mentality ľudí, ktorí s nostalgiou spomínajú na „staré dobré sovietske časy” a o smerovaní svojej krajiny podľa západného vzoru nechcú ani počuť. Svižne zostrihaný portrét chudobného mesta s vysokou mierou nezamestnanosti a korupcie, ktorému vládne luxusný futbalový štadión postavený miestnym miliardárom Achmetovom, je orámovaný víťazným ťažením Šachťoru v Pohári UEFA. A potom že futbal je len hra…

Eko aktivizmus – už netreba nikoho presvíedčať, že systém dnešného nakupovania, plýtvania a konzumovania, nie je nadlho udržateľný a že ak budeme pokračovať vo vytýčenej ceste ďalj, nebude už možnosť sa vrátiť. Všetci vieme, že niečo treba zmeniť, kde však začať?

Kúpil som dažďový pralesKúpil som dažďový prales - Helena Nygren, Jacob Andrén / Švédsko / 2010 / 58 min. / české titulky
Keď mal Jacob Andrén osem rokov, zapojil sa rovnako ako státisíce švédskych školákov do zbierky na záchranu dažďových pralesov. Vybrané peniaze boli vtedy odoslané do Latinskej Ameriky, kde za ne mal byť kúpený kus dažďového pralesa, a tým zachránený pred vyrúbaním. Po dvadsiatich rokoch sa Jacob rozhodol, že sa pokúsi vypátrať, či finančné prostriedky naozaj dorazili na miesto určenia a kde sa nachádza časť pralesa, ktorý pomohol zachrániť. Po takmer detektívnom pátraní sa vydáva na cestu medzi Honduras a Kostariku. Na vlastné oči vidí, koľko dažďového pralesa už väčšinou nelegálne padlo za obeť ťažobným firmám. Priamočiara snímka jasne dokazuje, že osobná angažovanosť má svoj nepopierateľný význam, a že aj malý osobný príspevok môže niečo zmeniť.

SolartaxiSolartaxi - Erik Schmitt / Nemecko / 2010 / 68 min. / anglicky / české titulky
V roku 2007 si Louis Palmer splnil svoj detský sen – cestu okolo sveta na aute, ktoré bolo schopné nepretržitej prevádzky len na slnečný pohon. Keďže sa jeho auto ani po niekoľkých stovkách kilometrov nerozpadlo, po osemnástich mesiacoch cestu za veľkej pozornosti úspešne ukončil. V každej zo štyridsiatich krajín, ktoré navštívil, usporiadal vo vybranej škole prednášku a na konferencii Organizácie spojených národov o globálnom otepľovaní bol dokonca poverený funkciou oficiálneho taxikára ministrov jednotlivých krajín. Pútavo zostrihaný roadmovie Erika Schmitta s energickou hudbou a pozoruhodnými obrázkami z netradičnej cesty ukazuje splnenie jedného detského sna, ktorý by mohol zásadným spôsobom prispieť k celosvetovému zníženiu emisií.

Ženské svety - v príbehoch hrdiniek z dokumentov sekcie Ženské svety nejde „len“ o emancipáciu. Často ide o život.

Manželka za päťdesiat oviecManželka za päťdesiat oviec - Nima Sarvestani / Švédsko / 2010 / 52 min. / české titulky
Mnohí afgánski muži vyznávajú radikálny Islam a uctievajú tradíciu obchodu s manželkami mladšími o generácie, s ktorými niekedy nezachádzajú lepšie než so psami. To je tiež prípad šestnásťročnej Sabere. V siedmych rokoch jej zomrel otec a osvojil si ju blízky príbuzný. Keď mala desať rokov, predal ju o štyridsať rokov staršiemu Talibancovi, ktorý ju štyrikrát priviedol do iného stavu. Dievča malo ako jedno z mála šťastie, že sa jej podarilo uniknúť a ukryť sa v azylovom dome pre ženy s podobným osudom. Ani potom však nemá vyhrané.

Salam RugbySalam Rugby - Faramarz Beheshti / Irán, Nový Zéland / 2010 / 62 min. / české titulky
Presadiť v Iráne športovanie žien je pre Islamskú federáciu ženských športov v Teheráne neľahkou úlohou. Ragbyová federácia sa pritom snaží, aby bolo toto športové odvetvie otvorené ženám, ktoré oň majú veľký záujem. V ceste však stojí množstvo prekážok. Ženy musia športovať úplne zahalené, aj keď im dlhý odev bráni v behu a nadmerne sa v ňom potia. Športoviská môžu užívať len vtedy, keď na nich nie sú muži, takže väčšinou trénujú v halách a na trávnik sa často dostanú len dvakrát za rok. Trénerom nemôže byť muž, pretože ho mravnostná polícia skôr či neskôr obviní z obťažovania. A nakoniec nie je kde a s kým hrať. Aj keď je v krajine niekoľko ženských družstiev, majú dovolené sa spolu stretnúť len raz za dva roky. Režisér Faramarz Beheshti odhaľuje sociálnu a politickú dimenziu športu, ktorý sa nevyhne reštrikciám patriarchálneho systému.

Slovenský dokument - v sekcii sa stretávajú slovenské autorské dokumenty so spoločenským a sociálnym rozmerom. Vidieť môžete filmy už etablovaných slovenských dokumentaristov, ako aj režisérov, ktorí síce ešte nie sú profesionálmi, ale v ich dielach badať nenapodobiteľné uchopovanie reality.

Miluj blížneho svojhoMiluj blížneho svojho - Vladimíra Hradecká / Slovensko / 2011 / 30 min. / slovensky
Vladimíra Hradecká v dokumentárnom filme Miluj blížneho svojho zachytáva reakcie ľudí na prvý slovenský pochod za práva LGBT komunity, ktorý sa uskutočnil v máji 2010 v Bratislave. V snímke sa zameriava na reakcie kresťanských združení (vrátane skupiny Medzipriestor, ktorá združuje homosexuálne orientovaných veriacich a ich blízkych), priestor dostal aj organizačný tím pochodu či Slovenská pospolitosť. Film je doplnený o materiál z Dúhového pochodu z júna 2011.

Nechcené deti po 12 rokoch - Chcela som byť matkaNechcené deti po 12 rokoch - Chcela som byť matka - Marek Šulík / SR / 2011 / 26 min.
Dva stromy v záhrade. Ten vyšší je Jožko, ten nižší, ktorý sa akurát uchytil, je Karol. Obidva stromy zasadila pani Jarmila, keď chlapci vstúpili do jej života. Po dvanástich rokoch sa príbeh pani Jarmily Brusilovej a adoptovaných chlapcov výrazne zdramatizoval. Vzájomne komplikovanému vzťahu medzi mladším Karolom a pani Jarmilou priťažila ešte tragická udalosť. Film je pokračovaním dokumentárneho cyklu Nechcené deti, ktorého vznik v roku 1999 iniciovalo združenie Návrat, aby zmapovalo stav starostlivosti o opustené deti v našej krajine.

Nechcené deti po 12 rokoch - Povieme si to v nebiNechcené deti po 12 rokoch - Povieme si to v nebi - Jaro Vojtek / Slovensko / 2011 / 26 min.
Príbeh slepého dievčaťa Nikolky, ktorú k sebe prijala náhradná rodina. Napriek tomu, že rokmi sa zdravotný stav Nikoly zhoršoval, rodina nikdy neuvažovala o tom, že by mala od nich odísť. V roku 1999 združenie Návrat iniciovalo vznik série dokumentárnych filmov o starostlivosti náhradných rodín o opustené deti na Slovensku. Po rokoch sa tvorcovia vrátili k príbehom rodín, ktoré sa kedysi rozhodli prijať deti s rôznymi skrytými aj zjavnými zraneniami.
Jeden Svet deťom (filmy vhodné pre žiakov ZŠ)

Dary zo slumov Nairobi – Akrobati z KwareDary zo slumov Nairobi – Akrobati z Kware - Branislav Vincze / Slovensko / 2009 / 28 min. / slovenské titulky
John Kangethe žije v slume Kware, pri meste neďaleko Nairobi. Ľudskú podporu našiel na misii rehoľných sestier. Misia má špeciálny program pre HIV pozitívnych ľudí, ktorých učia zvládnuť život s HIV/AIDS. Pomáhajú organizovať podporné skupiny, ktorých členovia si navzájom pomáhajú. Kangetheho nedržia pri sile iba antiretrovirálne lieky, ktoré musí brať pravidelne každý deň, ale aj podpora jeho detí a priateľov. Pomáha mu aj skutočnosť, že dokáže sám pomáhať iným a učiť ich svojmu „akrobatickému remeslu“.

Dary zo slumov Nairobi – Iba vodaDary zo slumov Nairobi – Iba voda - Branislav Vincze / Slovensko / 2009 / 28 min. / slovenské titulky
V roku 2009 v Keni vynechalo obdobie dažďov. Pre krajinu to znamenalo obrovské obmedzenia v dodávkach vody a elektriny. Ako to už býva, problémy najtvrdšie zasiahli najchudobnejších. Film Iba voda ukazuje konkrétny dopad „vodnej krízy“ na malú mládežnícku skupinu KAYA, ktorá v slume Mukuru – Kayaba prevádzkuje verejné záchody. Členovia KAYA sa aktívne podieľali na tvorbe námetu pre tento dokument. Predstavujú v ňom aj ďalšie svoje aktivity – čistenie slumu, futbalové družstvo a tanečnú skupinu.

Chcem to skúsiťChcem to skúsiť - Susana Pilgrim / Taliansko / 2010 / 62 min. / české titulky
Dvadsaťtriročný Luigi Fantinelli z Talianska študuje univerzitu v Boloni a hlási sa na študijný pobyt v Španielsku v rámci programu Erasmus. Z viac ako dvoch miliónov študentov na Erazme, je prvý a zatiaľ jediný s Downovým syndrómom. Taliansko reštrukturalizovalo roku 1977 školský systém tak, aby umožnil zdravým aj handicapovaným študovať spoločne. Vo filme nechýba ani reflexia toho, aké ťažké je presadiť sa vo svete zdravých ľudí, ktorí nie sú zvyknutí, že zloženie spoločnosti je omnoho rozmanitejšie.

Podpora:

podpora_skolskeprogramy_w10

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics