Jeden svet – Svet v sieti
medzinárodný festival dokumentárnych filmov
streda – nedeľa, 25. – 29. 1. 2012

Jeden svet - RúraSvet je v sieti. Jeden jediný svet zložený z miliárd samostatných jednotiek, kde každá jedna má právo na svoj život, na svoj svet. A predsa každý vieme, že to nie je úplná pravda. Máme ale možnosť a moc zmeniť tieto jednotky? Máme možnosť vôbec niečo urobiť? Má to význam?

Tradičné januárové ozveny medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svet sa budú tentokrát zaoberať témou Sveta v sieti a úlohou lokálneho aktivizmu v globalizovanom svete. Okrem viac než dvadsiatich filmov z materského festivalu v Bratislave sme pripravili niekoľko ďalších, ktoré sa dotýkajú tohtoročných tém. Viacerými snímkami si uctíme pamiatku výnimočnej osobnosti Václava Havla.

Program projekcií doplnia diskusie, bezplatné premietania pre žiakov základných a študentov stredných škôl a špeciálne sobotné popoludnie pre rodičov s deťmi.

www.jedensvet.sk

Vstupné:
Permanentka: 10,00 / 7,00 € (dospelí / študenti)
Jeden blok: 1,50 €

25. 1., streda

Jozef a jeho bratia16.00 Jozef a jeho bratia - Anna A. Hlaváčová / SR / 2009 / 45 min. / slovensky
Dokument o presídlení Rusínov z ČSR do Sovietskeho zväzu rekonštruuje kultúru tejto vyhranenej národnostnej menšiny. Svet dreveníc a kostolov stavia do kontrastu so sovietskym propagandistickým filmom 30-tych rokov, čím konfrontuje protichodné svetonázory, zrážajúce sa v zápase o ľudskú dušu.

+ Nech sa páči, poďte ďalej - Paula Ďurinová, Vladimíra Hradecká / SR / 2011 / 30 min. / slovensky
Na Slovensku je odhadom viac ako 600 segregovaných osád, v ktorých žije skoro 200 tisíc ľudí. Možnosti dostať sa z nich a žiť bežný život sú mizivé. A predsa sú tu obce, ktoré ukázali, že rúcať bariéry sa dá.

R/evolúcia: Jan Ruml18.00 R/evolúcia: Jan Ruml - Jan Šikl, Pavel Koutecký / ČR / 2010 / 57 min. / česky / anglické titulky
Počas nežnej revolúcie začal Pavel Koutecký sledovať osudy štyroch ľudí, ktorí sa jej aktívne zúčastňovali: Michal Kocáb, Jan Ruml a študenti Kryštof Rímský a Martin Mejstřík. Diel venovaný Rumlovi približuje osobnosť, ktorá ovplyvňovala spoločnosť z pozície ministra vnútra, predsedu parlamentnej strany či senátora. Napriek pôsobeniu v často nekompromisnom prostredí, Ruml nestratil schopnosť sebareflexie a pocit zodpovednosti za verejný priestor.


Občan Havel20.00 Občan HavelPavel Koutecký, Miroslav Janek / ČR / 2007 / 119 min. / česky / anglické titulky
Pavel Koutecký začal film natáčať v roku 1992 a sledoval posledného ćeskoslovenského a prvého českého prezidenta viac ako trinásť rokov. Film nazerá do zákulisia politických aj súkromných drám prezidentského obdobia Václava Havla. Diváci uvidia jeho nervozitu pri prvej voľbe českého prezidenta či trápenie pri nácviku prezidentskej ďakovacej reči. Kamera ho ale sleduje aj v situáciách, kedy sa dokáže rozčúliť a zanadávať na zle ušité košele. Zaradením tohto dokumentu chceme vzdať hold (aj nášmu) pánovi prezidentovi, ktorý sa sám stal symbolom Jedného sveta, pre svoju možno naivnú, ale dokonalú snahu napraviť svet.

Príručka aktívneho ŽilinčanaLiterárna kaviareň Arforum, krst publikácie
19.00 Príručka aktívneho Žilinčana
Združenie Preles v spolupráci s Mulicou a Návratom pripravili príručku, ktorá je prvou pomocou pri problémoch s každodennou ekológiou a občianskym spolunažívaním v situáciách, kedy si Žilinčania nevedia dať rady. Často stačí kontaktovať správnu inštitúciu, či úrad a rozbitá lampa, či chýbajúci kontajner na odpad sú vyriešené. Pre tých, čo žijú na sieti je k dispozícii online verzia na www.AktivnyObcan.sk. Knihu pokrstí Erik Baláž zo združenia VLK.

+ DobrovoľníciMarek Šulík / SR / 2001 / 26 min. / slovensky / anglické titulky
Dobrovoľná práca hrá veľmi dôležitú úlohu v dnešnej spoločnosti, pretože do nej prinavracia hodnotu solidarity. Film prostredníctvom niekoľkých portrétov ľudí, nezištne pracujúcich pre svoje okolie, mapuje podoby dobrovoľníctva na Slovensku. Je to úvaha o pojmoch DOBRO, VOĽNOSŤ a NEZIŠTNOSŤ a nielen o finančnej hodnote práce.

26. 1., štvrtok

Solartaxi15.30 Solartaxi - Erik Schmitt / D / 2010 / 68 min. / anglicky / české titulky
V roku 2007 si Louis Palmer splnil svoj detský sen – cestu okolo sveta na aute, ktoré bolo schopné nepretržitej prevádzky len na slnečný pohon. Keďže sa jeho auto ani po niekoľkých stovkách kilometrov nerozpadlo, po osemnástich mesiacoch cestu za veľkej pozornosti úspešne ukončil. Pútavo zostrihaná roadmovie s energickou hudbou a pozoruhodnými obrázkami z netradičnej cesty ukazuje splnenie jedného sna, ktorý by mohol zásadným spôsobom prispieť k celosvetovému zníženiu emisií.

Kúpil som dažďový prales17.00 Kúpil som dažďový prales - Helena Nygren, Jacob Andrén / SWE / 2010 / 58 min. / české titulky
Keď mal Jacob osem rokov, zapojil sa, podobne ako státisíce švédskych školákov, do zbierky na záchranu dažďových pralesov. Po dvadsiatich rokoch sa rozhodol, že sa pokúsi vypátrať, či peniaze naozaj dorazili na miesto a kde sa nachádza jeho časť pralesa. Po detektívnom pátraní vyráža do pralesov niekde medzi Hondurasom a Kostarikou. Priamočiara snímka dokazuje, že osobná angažovanosť má svoj veľký význam, a že aj malý osobný príspevok môže niečo zmeniť.

18.00 Lokálny aktivizmus - diskusia
Zuzana Wienk (Aliancia Fair-play)
Juraj Smatana (stredoškolský učiteľ)
Dušan Maňák (Žilina)
moderuje: Peter Hodál (právnik občianskeho sektoru)
Občiansky aktivizmus je jednou z najdôležitejších síl pri budovaní a udržiavaní demokracie. Sloboda prejavu síce priniesla možnosť prejaviť nesúhlas a nespokojnosť, zaužívané postupy občianskych protestov však strácajú váhu. Akú aktuálnu podobu by mali nabrať občianske iniciatívy, ak sa petície, demonštrácie a štrajky stávajú štandardnou a očakávanou súčasťou zmien, málokedy ich však dokážu ovplyvniť? Aké sú jeho možnosti v dobe, keď si veľkí hráči platia svojich politikov a deštrukcia verejného aj neverejného priestoru je už vlastne nudná téma?

Rúra20.00 Rúra - Risteard O Domhnaill / Írsko / 2010 / 83 min. / anglicky
Strhujúci záznam stále živého boja obyvateľov írskej rybárskej dedinky Rossport s firmou Shell. Tá v priľahlom mori narazila na ložiská zemného plynu a so súhlasom vlády tu začala stavať potrubie. Rozpútala tým jednu z najdramatickejších protestných akcií v írskej histórii. Stavba ďalšej časti tak mohla pokračovať len za masívnej policajnej asistencie a zahmlievania zástupcov štátu. Napínavo zostrihaný dokument ponúka ukážku občianskeho aktivizmu v tej najčistejšej podobe.

27. 1., piatok

Salam Rugby16.00 Salam Rugby - Faramarz Beheshti / Irán, Nový Zéland / 2010 / 62 min. / české titulky
Islamská Ragbyová federácia v Iráne musí pri presadzovaní športovania žien obísť množstvo prekážok. Ženy musia športovať úplne zahalené, aj keď im odev bráni v behu a nadmerne sa v ňom potia. Športoviská môžu užívať len vtedy, keď na nich nie sú muži a trénerom nemôže byť muž, pretože by ho mravnostná polícia obvinila z obťažovania.



Experiment17.00 Experiment - Louise N. D. Friedberg / Dánsko / 2010 / 89 min. / anglické titulky
Hraný príbeh zdravotnej sestry Gerty je založený na skutočných udalostiach z roku 1951. Dánska vláda ju vymenovala za riaditeľku špeciálneho detského domova v Grónsku, ktorý má ubytovať vybrané detí, ktoré sa vrátili domov po prevýchove v Dánsku. Cieľom bolo „civilizovať“ 16 detí tak, aby napomohli transformácii Grónska z chudobnej spoločnosti lovcov na plnohodnotnú časť Dánska.

Krv v mobile18.30 Krv v mobile - Frank Piasecki Poulsen / Dánsko, D / 2010 / 82 min. / anglicky / české titulky
Viete že každým zavolaním nepriamo podporujete najväčší vojnový konflikt od druhej sv. vojny, ktorému za pätnásť rokov padlo za obeť päť miliónov ľudí? Váš mobil sa nezaobíde bez vzácnych minerálov, ktorých väčšina pochádza z ilegálnych baní v Demokratickej republike Kongo, kde je detská práca, prostitúcia malých dievčat, smrť zavalením a prestrelky medzi gangmi každodennou realitou.

Môj únosca20.30 Môj únosca - Mark Henderson, Kate Horne / UK / 2010 / 82 min. / anglicky / české titulky
V roku 2003 prebehla médiami správa o únose skupiny turistov v kolumbijských horách. Jedným z nich bol aj Brit Mark Henderson, ktorý v zajatí strávil viac než tri mesiace. Necelý rok po prepustení mu prišiel e-mail od jedného z únoscov, člena marxistickej guerillovej skupiny, ktorý sa mu snažil vysvetliť dôvody únosu. Po piatich rokoch sa Mark spoločne s tromi ďalšími obeťami únosu rozhodol vrátiť a s Antoniom sa osobne stretnúť.

Pygmejovia – deti džungleNadácia Polis, komentovaná projekcia
17.30 Pygmejovia – deti džungle - Pavol Barabáš / SR / 2011 / 52 min.
Komentovaná projekcia režiséra Pavla Barabáša. Cestovateľ Ivan Bulík prešiel Afriku skrz na skrz. Jeden jeho sen bol však stále v nedohľadne: zachytiť život a zvyky najmenších ľudí Zeme, nájsť Pygmejov. Začína hľadať v Stredoafrickej republike, kde ho miestni domorodci prevedú cez hranice vojnou zmietaného Konga. Nakoniec hlboko v džungli nachádza prírodných Pygmejov, ktorí sa tisícročia živia zberom a lovom.

Nechcené deti po 12 rokoch - Povieme si to v nebiLiterárna kaviareň Arforum, diskusia, projekcia
19.00 Aktivizmus v Žiline
Milada Bohovicová (Návrat)
Marek Roháček
Aké sú podmienky, možnosti, či dôvody práce ľudí, ktorí venujú svoj čas a energiu aktivitám, ktoré ohrozujú fungovanie spoločnosti, pomáhajú slabším a odkázaným na našu pomoc v Žiline? Po diskusii nasleduje projekcia filmov združenia Návrat, ktoré iniciovalo vznik série dokumentov o starostlivosti náhradných rodín o opustené deti.

Nechcené deti po 12 rokoch - Chcela som byť matka - Marek Šulík / SR / 2011 / 26 min.
Dva stromy v záhrade. Ten vyšší je Jožko, ten nižší, ktorý sa akurát uchytil, je Karol. Obidva stromy zasadila pani Jarmila, keď chlapci vstúpili do jej života.

Nechcené deti po 12 rokoch - Povieme si to v nebi - Jaro Vojtek / SR / 2011 / 26 min.
Príbeh slepého dievčaťa Nikolky, ktorú k sebe prijala náhradná rodina. Napriek tomu, že rokmi sa zdravotný stav Nikoly zhoršoval, rodina nikdy neuvažovala o tom, že by mala od nich odísť.

28. 1., sobota

počas celého dňa Fair Trade kaviareň
Literárna Kaviareň Arforum zabezpečí počas celého dňa ponuku základných Fair Trade výrobkov. Fair Trade (v slovenčine Spravodlivý obchod) je označenie pre alternatívu k voľnému trhu, ktorá vznikla ako odozva na zlé podmienky, v ktorých sú pestovatelia a výrobcovia Tretieho sveta nútení pracovať a predávať suroviny či iný tovar.
Koncept Fair Trade zahŕňa pravidlá a podmienky, ktoré spotrebiteľovi zaručujú, že pri vzniku nedochádzalo k potláčaniu ľudských práv, k znečisťovaniu či poškodzovaniu prírody a pestovatelia či výrobcovia dostali za svoju prácu zaplatenú mzdu, ktorá im umožňuje rozvoj a určitú životnú úroveň.

14.00 Svet nie je gombička
Interaktívne festivalové popoludnie najmä pre rodiny s deťmi od 5 do 10 rokov. Program bude hravou formou ilustrovať vybrané témy z festivalu Jeden svet. Téma jednoduchá, no predsa tak poučná a hlboká – Svet. Podrobnosti o podujatí čítajte v článku Svet nie je gombička.

Barbershop Punk16.00 Barbershop Punk - Georgia C. Archer, Kristin Armfield / USA / 2010 / 83 min. / anglicky
Kvôli obmedzenej kapacite internetu je cenou za prístup k istým stránkam blokovanie iných. Čo sa skrýva za lakonickým „Error 404. Server not found“? Jednou z hlavných tém dokumentu je konflikt nad šírením hudby. Vo filme sa predstaví množstvo hudobníkov ako Ian McKay a Henry Rollins, Damian Kulash z OK GO, alebo John Barlow, textár Grateful Dead.



18.00 Mediálni paraziti / aktivisti - diskusia
Daniel Hromada (kyberia.sk)
Pavol Ľupták (hackerspace Progressbar, SOIT.sk, dekriminalizacia.sk, …)
Roman Týc (Ztohoven)
Médiá vytvorili priestor, ktorý sa na prvý pohľad javí slobodnejší, kreatívnejší a neobmedzenejší. Nie je však náhodou táto „krajina neobmedzených možností“ len fikciou, šikovným marketingovým ťahom? Nie sú nové médiá, práve kvôli svojej zdanlivej necenzúrovanosti, účinným nástrojom manipulácie? Priestor, ktorý nové médiá poskytujú, je minimálne vyvážený (alebo znevážený?) priestorom pre reklamu, skryté kampane a PR. Nie je však každý obraz zo svojej podstaty manipuláciou? Mediálny aktivizmus spochybňuje absolútnosť mediálnej reality, poukazuje na jej hranice a podmienenosť. Je o to účinnejšou kritikou systému, že na ňom parazituje. Každý z nás je slobodný do tej miery, ako je slobodný jeho server.

O mediálnej realite20.00 O mediálnej realiteVladimír Turner / ČR / 2008 / 49 min.
Umelecká skupina Ztohoven sa v júni roku 2007 napojila do vysielania ČT. Fiktívnym atomovým výbuchom vsadeným do programu Panoráma poukázala na konštruovateľnosť akéhokoľvek mediálneho obrazu – akciu príznačne nazvali „Mediálna realita“. Poukázali na fenomén modernej doby nebývalou razanciou anarchistického gesta, za čo boli postavení pred súd, dostali pokutu od Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie, ale rovnako veľa umeleckých cien.

29. 1., nedeľa

Revolúcia v Káhire14.00 Revolúcia v Káhire - Michael Kirk, Martin Smith / USA / 2011 / 60 min. / anglicky
Príbeh sleduje egyptských aktivistov na ich ceste k revolúcii, dláždenej stále odvážnejším používaním internetu. Pomocou sociálnych sieti zorganizovali politické hnutie, ktoré tajná polícia neodhalila. Druhý príbeh približuje priamo v Káhire činnosť Moslimského bratstva, kontroverzné islamské hnutie, ktoré je pripravené  hrať hlavnú úlohu v budúcnosti Egypta.

Ukrajinská Chelsea15.00 Ukrajinská Chelsea - Jakob Preuss / D / 2010 / 88 min. / české titulky
Pokiaľ pochádzate z ukrajinského Donecku, je nad slnko jasné, že ste vášnivým fanúšikom miestneho klubu Šachťor a že „oranžová revolúcia” vám práve nevoňala. Svižne strihaný portrét chudobného mesta s vysokou mierou nezamestnanosti a korupcie, ktorému vládne luxusný futbalový štadión postavený miliardárom Achmetovom, je orámovaný víťazným ťažením Šachťoru v Pohári UEFA. A potom, že futbal je len hra…

17.00 Človek v ohrození - prezentácia
Tomáš Bokor (www.clovekvohrozeni.sk)
Katarína Ďurovková (www.jedensvet.sk)
Zástupcovia združenia Človek v ohrození, jednej z najväčších neziskových organizácii na Slovensku, prídu predstaviť aktivity organizácie, misie, činnosť v Afrike a na Haiti. Tomáš Bokor má na starosti vedenie a prípravu projektov v subsaharskej Afrike a Katarína Ďurovková je riateľkou festivalu Jeden svet na Slovensku.

Spravodlivost pre Sergeja17.30 Spravodlivosť pre Sergeja - Hans Hermans, Martin Maat / NL / 2011 / 62 min. / rusky / české titulky
Daňový právnik Sergej Magnitskij, odhalil najväčší daňový únik v histórii Ruska. Keď ho nahlásil na úradoch, bol namiesto vyšetrovania úniku prevezený do nápravného zariadenia, kde v novembri 2009 v bolestiach zomrel. Napriek tomu že všetky dôkazy svedčia o tom, že išlo o „pomalú vraždu”, ruské úrady vinníka neodhalili.

Stalin - Prečo nie?+ Stalin - Prečo nie? - Kirill Sakharnov / RU / 2010 / 14 min. / rusky / české titulky
„Kedysi voľnosť ako slnko nám žiarila v diaľke, k nej veľký Lenin nás búrkami viedol; vernosti ľudu vždy nás učil Stalin, učil nás ísť v práci aj hrdinstve vpred.“ Tento výňatok zo sovietskej hymny z roku 1943 zdobí steny moskovskej stanice metra Kurská. Autori dokumentu sa rozhodli zistiť, čo si o tom myslia radoví Moskovčania.


Nemoc tretej moci19.00 Nemoc tretej moci - Zuza Piussi / SR / 2011 / 52 min. / slovensky / anglické titulky
Politický dokument o čiernych dierach v justícii a o stave práva na Slovensku. Film zo zákulisia súdnictva je tiež esejou o formách moci, ktorá sa stiahla do ústrania, aby si neskôr dala nové meno - spravodlivosť.

+ Miluj blížneho svojho - Vladimíra Hradecká / SR / 2011 / 30 min. / slovensky
Dokument zachytáva reakcie ľudí na prvý slovenský pochod za práva LGBT komunity, ktorý sa uskutočnil v máji 2010 v Bratislave. V snímke sa zameriava na reakcie kresťanských združení, priestor dostal aj organizačný tím pochodu či Slovenská pospolitosť.

25. 1. - 10. 2., výstava karikatúr

Barmčania sa smejú - cez vlastné slzyBarmčania sa smejú - cez vlastné slzy
Výstava karikatúr “Barmského Shootyho”. Harn Lay je karikaturista, ktorý v roku 1988 po študentských protestoch emigroval do Thajska a do vlastnej krajiny má už vyše 20 rokov zakázaný vstup. Jeho karikatúry reflektujú snahu miliónov Barmčanov o zmeny v krajine a reagujú na tunajšiu situáciu po zmanipulovaných voľbách v roku 2010 a odovzdaní moci novej „civilnej“ vláde v marci 2011.




Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics