Hommage à Roman Berger
koncert / Vážna hudba nevážne
streda 11. 1. 2012, 19.00

Bergerovo trioVečer venovaný slovenskému skladateľovi Romanovi Bergerovi, o ktorom sa bude nielen hovoriť, ale z jeho tvorby aj hrať – vystúpi Bergerovo trio v zložení Branislav Dugovič (klarinet), Ján Slávik (violončelo) a Ladislav Fančovič (klavír).

Členovia spolupracujú už viacero rokov, či už vo forme tria, alebo dua v troch kombináciách (klavír-klarinet, klavír-violončelo, klarinet-violončelo). Každý z interpretov má bohaté skúsenosti z účinkovania v rôznych komorných zoskupeniach. Absolvovali spolu už mnoho koncertov na domácich i zahraničných pódiách. Po ich veľkom úspechu autorského koncertu Romana Bergera v Krakove (máj 2010), požiadali interpreti skladateľa, či by trio mohlo niesť jeho meno. Kritika vyzdvihuje u členov tria precíznu súhru a ich kultivovaný a podmanivý tón. V tomto roku pripravujú svoje prvé CD.

Program

Gavin Bryars: Intermezzo
Roman Berger: Semplice pre klavír sólo
Peter Zagar: Trio pre klarinet, violončelo a klavír
Iannis Xenakis: Charisma pre klarinet a violončelo
Roman Berger: Trio pre klarinet, violončelo a klavír

Roman Berger (1930) je slovenský hudobný skladateľ filozoficko-meditatívneho typu, muzikológ a filozof hudby, ktorý sa snaží vytvoriť systém hudobnej teórie adekvátny súčasnému vedeckému mysleniu a ktorý by bol maximálne všeobecný.

V roku 1956 ukončil štúdium klavírnej hry na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Neskôr tu ukončil aj štúdium kompozície u Dezidera Kardoša. Pôsobil ako pedagóg na Konzervatóriu v Bratislave a v rokoch 1969 - 1971 na Katedre teórie Hudobnej fakulty VŠMU. Počas normalizácie podstúpil zákaz činnosti a vylúčenie zo Zväzu slovenských skladateľov. V rokoch 1977 - 1991 pôsobil na Umenovednom ústave Slovenskej akadémie vied. V rokoch 1990 - 1991 bol členom Poradného zboru Ministerstva kultúry. V roku 1991 spolu s priateľom, skladateľom Iljom Zeljenkom a muzikologičkou Alžbetou Rajterovou založil medzinárodný festival súčasnej hudby Melos - Étos. Od roku 1999 je členom Zväzu poľských skladateľov. Je autorom kníh Matematika a hudba (1997), Hudba a pravda (1997), Dráma hudby (2000) a celého radu esejí.

Vstupné: 4,00 / 2,50 € (dospelí / študenti)

Podujatie je súčasťou cyklu Vážna hudba nevážne podporeného Ministerstvom kultúry Slovenskej republiky.

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics