Mio-Mio: Lesť rozmyslu
instantná opera, premiéra
piatok 11. 11. 2011, 20.00

Mio-MioKde je vôľa, tam je predstava. Radikálne subjektívna interpretácia vzťahu dvoch bratov (V. M. a V. K.), ktorí si klamú do očí.

Dramaturgia: Fedor Blaščák
Réžia: Martin Ondriska
Hudba: Stanislav Beňačka, Marek Piaček
Účinkujú: Mio-Mio: Marek Piaček, Stanislav Beňačka
Produkcia: Stanica Žilina-Záriečie s podporou Ministerstva kultúry SR



Lesť rozmyslu
je komornou instantnou operou, ktorá sa zaoberá procesom rozdeľovania Československa v roku 1992. Beňačka a Piaček už v roku 2000 pracovali na opere Posledný let o živote a diele M. R. Štefánika. Téma spolužitia Čechov a Slovákov im je teda aj umelecky blízka. Na podnet Fedora Blaščáka a Marka Adamova sa pustili do skúmania terénu nedávnej histórie - stretnutia Vladimíra Mečiara a Václava Klausa v roku 1992, na ktorom sa pod platanom v záhradí vily Tugendhat v Brne dohodli na delení spoločného štátu (o obsahu ich rozhovoru dodnes kolujú len legendy). Mio-Mio inšpirovaní operami Nixon in China, či Death of Klinghoffer Johna Adamsa, sa zaoberajú dejinnými udalosťami, ktoré ovplyvnili aj ich osobné životné osudy. S pomocou Martina Ondrisku (pracovali s ním už na operách Kráľ duchov, Malevich-Malevich, …) vzniklo libreto a celková koncepcia opery. Podobne ako v opere Zbojníci aj v najnovšej opere sa opäť zjaví postava francúzskeho generála M.R.Š. Technológiu použitú v Ľsti rozmyslu si Mio-Mio naživo vyskúšali pri realizácii Urban Oratoria v Košiciach. Ide o štvorkanálový setup, ovládaný z javiska s použitím vždy dvoch kusov zariadení - on stage mix, Mio DigiWalker P560, iPad, netbook Asus EEE, bezdrôtový mikrofón a prijímač.

Mio-Mio
Stano Beňačka a Marek Piaček spolupracujú od roku 2008 v elektronicko-improvizačnom súbore Mio-Mio. Využívajú špeciálny softvér Clanger Theremin. Zvuk vytvárajú pomocou malých GPS hardverových zariadení Mio DigiWalker P560. Pre ich vystúpenia sú charakteristické glisandá podobné reálnemu tereminu. V roku 2011 rozšírili svoj technologický park o iPady (softvéry Sunrizer, SunVox, MadPad HD, Sylo Synthetizer, Theremin, DJ SoundBox, iMachine, Alchemy, SoundPrizm Pro, FourierTouch a iné). Stano Beňačka a Marek Piaček využívajú pri predstavení skúsenosti s improvizáciou a účinkovaním v rôznych zoskupeniach (dona@u.com, Vapori del Cuore, Voice Over Noise, Gourounaki, Požoň sentimentál, Slovenský filharmonický zbor a. i.). Obaja hudobníci pracujú spolu už od roku 1999 na rôznych projektoch (symfónia Nuntium Magnum, opera Posledný let, hudobno-tanečné predstavenie Zlet, séria improvizovaných predstavení s názvom Sonáta, komorné opery Zbojníci a Malevich-Malevich, improvizovaná opera Kráľ duchov, oratórium Urban Oratorio, …). Ako Mio-Mio účinkovali na festivaloch Multiplace, Anasoft Litera, Akademický Prešov, European Chamber Opera festival Praha, New-New
Brno, Melos-Étos Bratislava, KioSK Žilina, Košická biela noc a i. Ich hudba vyšla na CD sampleri Kraa (AtraktArt) a na vinyle v projekte Vinylized Vol. 2 (4mg Records). Spolupracujú aj s režisérom Petrom Važanom.

www.memorykontrol.org
www.mio-mio.org

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácie vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 041 - 56 23 564

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics