We are more - kampaň za kultúru v Európe

wearemore-logo

We are more - act for culture in Europe je celoeurópska kampaň pre umenie a kultúru. Začala v októbri 2010 a potrvá až do roku 2013, keď sa Európska únia bude rozhodovať o svojom ďalšom viacročnom rozpočte. Propagujeme kultúrne dedičstvo a umenie, spolu so vzdelávaním, sociálnou súdržnosťou a udržateľnosťou životného prostredia, ako kľúčové oblasti, v ktorých EÚ musí urobiť odvážnejšie investície, ak chce dosiahnuť svoje ciele a urobiť Európu rastúcou demokraciou budúcnosti.

Pridajte sa svojím podpisom k tejto kampani priamo tu a dajte vedieť, že aj vy chcete, aby kultúra mala miesto v spoločnej Európe, rovnako ako jednotný trh či oceľ a uhlie. We are more - Sme viac!

Dve požiadavky kampane We are more sú:
Rozsiahlejší a odvážnejší grantový program Kultúra na obdobie 2014-2020, ktorý bude financovať špičkové umelecké a kultúrne projekty nesúce európske ašpirácie. Program, ktorý bude podporovať inovatívne kultúrne spolupráce a experimentovať s novými umeleckými, medzikultúrnymi, sociálnymi a ekonomickými modelmi.

Väčšia a jasnejšia podporu dedičstva, kultúry a umenia v Regionálnych rozvojových fondoch EÚ so zameraním na sociálnu kohéziu miestneho a regionálneho rozvoja, na budovanie ľudského, kultúrneho a sociálneho kapitálu, trvalo udržateľný rozvoj, kultúrnu participáciu a zvýšenie občianskej participácie a na správe vecí verejných.

Prečo teraz?
Cieľom kampane je ovplyvniť rokovania o budúcom viacročnom rozpočte EÚ po roku 2013 - príležitosť, ktorá prichádza len raz za desať rokov! O rozpočte EÚ sa bude rokovať v priebehu nasledujúcich dvoch rokov a chcempresvedčiť, aby podpora EÚ kultúre bola explicitnejšia a vyššia.

Kto je za kampaňou?
Kampaň organizuje Culture Action Europe, európsky network a politická platforma pre umenie a kultúru. Kampaň prebieha v strategickom partnerstve s European Cultural Foundation. Aliancia, ktorá sa spojila pri kampani, má cez stovku členov, ktoré dohromady predstavujú viac než 80.000 organizácií a inštitúcií umenia a kultúry v Európe i mimo nej. Kampaň prebieha spôsobom “open source” a poskytuje nástroje na webových stránkach, prostredníctvom ktorých sa jednotlivci i organizácie môžu do kampane pridať.

Prečo názov We are more (Sme viac)?
Pretože chceme poslať jasnú a pozitívnu správu a využiť kampaň na ukázanie množstva rôznych spôsobov, ako jednotlivci, komunity a umelecké organizácie prispievajú k našej spoločnosti. Pretože je to oveľa viac než to, čo je viditeľné na prvý pohľad. Rovnako ako EÚ je viac než uhlie a oceľ, rovnako je viac než jednotný trh, HDP a hospodársky rast. Musíme hovoriť o “viac”, ak chceme diskutovať o blahu a rozvoj ľudských zdrojov.

Táto kampaň chce dokázať, že je nás veľa organizácií tvorených jednotlivcami, ktorí pracujú na hodnotách a pracujú pre kultúru v Európe.

Sme občania, rodičia, umelecké organizácie, milovníci kultúry a aktívni občania.

www.wearemore.eu

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics