Máj v Žiline postavili v júli
výsledky workshopu Medzicentrum II

medzicentrum_maj_alzbeta_liskovaVonku sa teplota šplhá k 33 stupňom a na Hlinkovom námestí stojí máj. Má kmeň z plastového kanalizačného potrubia a na vrcholci umelý vianočný stromček. Výtvarníčka Alžbeta Lišková ponúkla balíček priemyselného mája, ktorý si každá dievka prakticky rozbalí a vztýči, keď pocíti potrebu záujmu o seba.

Dielo spolu s ďalšími vzniklo v rámci medzinárodného workshopu študentov výtvarných vysokých škôl (AVU Praha, TU Košice, AKU Banská Bystrica, VŠVU Bratislava), ktorý hosťuje Stanica od minulého týždňa pod vedením Niny Šoskovej, Ivany Slávikovej a Evy Masarykovej. Vo štvrtok 14. júla 2011 bola spoločná vernisáž a prechádzka mestom, keďže väčšina diel bola inštalovaná vo verejnom priestore a vznikla preň. Začalo sa na nádvorí Považskej galérie umenie a pokračovali sme peši mestom smerom na Stanicu. Mnohé z diel mali povolenie len nakrátko, takže zostáva už len popis, čo sa vlastne urobilo.

Výmysly od výmyslu sveta? Formy a tvary súčasného umenia sa rôznia a pripúšťajú široké možnosti. Na graffiti steny, obkolesujúce Stanicu, pribudlo sgrafito, starou renesančnou technikou realizovaná freska od Veroniky Neumanovej. Andrea Štrbová prezentovala video zo svojej akcie nasvecovania historických i menej historických budov Mariánskeho námestia. Vtipne poukazála na potrebu ich rekonštrukcie. Zrkadlo architektonickému kompozitu mesta nastavila aj Táňa Rjabininová v blízkosti OC Mirage na doske z polámaných kúskov zrkadiel.

Na diela ste mohli naraziť na nečakaných miestach, neboli len sochami a maľbami, ale napríklad aj zvukovou inštaláciou. Akýmsi „karaoke“ bolo dielo Mareka Hlaváča v priestore baru Stanice - dva mikrofóny, cez ktoré ste mohli vysielať svoje zmutované vyjadrenia do celého priestoru. Otáčajúcich sa 19 smeroviek s názvami galérií Mareka Galbavého boli ako public-artový kritický projekt na Hlinkovom námestí.

Michal Machciník a Marek Cina vystavili v PGU svoju Reexpozíciu nájdených dobových fotografií slovenskej krajiny, života, architektúry za podpory Považského múzea v Žiline. Retro obrázky dali do súčasného kontextu a oprášili význam už nechceného, zabudnutého. Dizajnové presahy Mareka Cinu sú zväčšeninami koláčov smerom k nábytku či interiérovému dizajnu, ktorému nechýba zmysel pre humor - jeden ešte stále stojí v záhrade Stanice. JPLT Válka pracoval v PGU s prchavými materiálmi, sypal vápno, označoval bielou lepiacou páskou. V galérii vytváril pôdorys Stanice a na Stanici pôdorys galérie ako chýbajúceho elementu v tom-ktorom prostredí.

K výsledkom workshopu patrí aj plávajúci ostrov Juraja Hladíka, ktorý nájdeme, keď nás horúce letné počasie zavedie k zatopenej bani v Nezbudskej Lúčke. Mladý autor hovorí: „Od detstva som túžil mať svoj ostrov vo vzdialenej cudzej zemi.“ Jeho rozmerný objekt pláva na vodnej hladine, je nadľahčovaný prázdnymi sudmi a je vyhotovený z ekologického materiálu polyurea za sponzorského prispenia firmy Športstav. Nová technológia umožňuje povrch „ostrova“ celkom zatrávniť.

medzicentrumii_pozvanka_mail

Workshop bol druhým ročníkom projektu Medzicentrum, ktorý prepája kultúrne centrá na železničných staniciach. Prvý ročník prebehol na stanici Banská St a nica Contemporary v Banskej Štiavnici. Tento rok sa projekt realizoval v spolupráci so Stanicou, Mestom Žilina, Považskou galériou umenia, Považským múzeom v Žiline a firmou Športstav. A vďaka finančnej podpore z grantového systému Ministerstva kultúry SR.

Tagged as: , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics