Fest Anča pozná víťazné filmy

krokodil_kaspar_jancisMedzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča už po štvrtýkrát postavil na nohy Žilinu a jej návštevníkov, kam priniesol svieži závan z animovaného sveta. Okrem už tradičného miesta konania, ktorým je kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie, sa tento rok premietali filmy aj v Mestskom divadle a v kinosále City Cinemas. Aj napriek nepriaznivému počasiu i tento rok Fest Anča strávila tri víkendové dni so stovkami návštevníkov a v nedeľu na záverečnom ceremoniáli vyhlásila víťazov súťaže Anča Award. Po prvýkrát tiež udelila cenu za najlepší animovaný videoklip Anča Music Video Award.

V hlavnej medzinárodnej súťaži animovaných filmov Anča Award kratších ako 30 minút rozhodovala trojčlenná porota v zložení Ivan Maximov (Rusko), Eva Michalková (Slovensko) Veljko Popović (Chorvátsko) o udelení troch cien v hodnote 777, 555 a 333 EUR. Víťaz prvého miesta si navyše môže v obývačke vystaviť sošku z dielne Lucie Pelikantovej.

Tretie miesto v súťaži Anča Award 2011 získala britská animátorka Victoria Mather s filmom Stanley Pickle za citlivý príbeh s prekvapivým koncom, ktorý tvorivým vizuálnym spracovaním upúta diváka. Druhou najlepšou snímkou v medzinárodnej súťaži sa stal film Rozhnevaný muž (Angry man) od nórskej animátorky Anity Killi, ktorú porota ocenila za vynikajúce vizuálne spracovanie, dojemné zobrazenie detského sveta a rodinnej intimity, ktorá sa môže zmeniť na dusivý útlak. Prvé miesto si zaslúžil Kaspar Jancis z Estónska s filmom Krokodíl (Crocodile) za krásne a zábavné vykreslenie osamelosti - nie veľmi zábavného problému, ktorý trápi mnohých ľudí.

Tento rok po prvýkrát bojovalo o priazeň poroty aj 37 animovaných videoklipov z trinástich krajín. O víťazoch rozhodla dvojčlenná porota v zložení Pip Chodorov (USA) a Tamás Liszka (Maďarsko). Tretie miesto získala francúzska autorka Irina Dakeva za videoklip Baby I‘m yours, ktorý porotu upútal citlivým zobrazovaním hudby, vyžarovaním a predstavivosťou. Druhé miesto patrí ruskej autorke Patricii Luna a Španielke Danae Diaz za videoklip k piesni Caffeine, ktorý príbehom i vizuálnou stránkou vytvára vlastný vesmír, no zároveň sa dokonale a detailne dopĺňa s hudbou. Porota sa jednohlasne zhodla na tom, že prvé miesto v kategórii animovaných
videoklipov a ocenenie Anča Music Video Award 2011 pridelí filmu, ktorý excelentne využíva mimoriadne náročnú animáciu z piesku a pritom dokonale korešponduje s pocitovosťou soundtracku. Tento film jemne a citlivo podčiarkuje krehkosť času, ktorá je vo všeobecnosti animácii vlastná. Cenu preto získava klip Lose This Child od Yuvala a Merav Nathanovcov z Izraela.

Tí, ktorým sa nepodarilo vidieť víťazné filmy oboch kategórií priamo na Fest Anči, majú šancu na reparát o týždeň na festivale Pohoda v Literárnom stane K. K. Bagalu, alebo počas celého roka na Fest Anča fičí.

Okrem dvoch hlavných súťaží sa v sobotu večer mohli návštevníci zapojiť do originálnej súťaže Animation Karaoke Battle, v ktorej mali naživo dabovať sekvenciu z náhodne vybraného animovaného filmu. Po prvýkrát sa do súťaže prihlásili aj zahraniční súťažiaci. Najviac bodov a hlavnú cenu, ktorú venovali Východné pobrežie, Lomography a Microsoft, získala súťažiaca Cecília Galan z Brazílie.

Viac na www.festanca.sk

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics