Fest Anča 2011
medzinárodný festival animovaného filmu
piatok – nedeľa, 1. – 3. 7. 2011

Fest Anča 2011Anička sa tento rok poponáhľala a svoju každoročnú nádielku animovaných filmov oficiálne predstaví už prvý júlový víkend.

Festival ponúkne filmy pre všetkých. Celovečerné, krátkometrážne, videoklipy, divácke, ale aj filmy pre fajnšmekrov – jednoducho to najlepšie, čo sa za posledný rok vo svete animácie urodilo. Diváci sa môžu tešiť na filmy nominované na Oscara, ako aj na víťazov a nominantov cien BAFTA, festivalov v Benátkach, Berlíne a ďalších. Fest Anča vo svojich štyroch rokoch naberá na svalovej hmote a preto expanduje do celej Žiliny. Stretnúť ju najnovšie budete môcť okrem Stanice v Mestskom divadle Žilina a Multikine City Cinemas. Tento rok navštívi festival rekordný počet zahraničných hostí z Brazílie, Číny, Ruska, Španielska, Kanady a ďalších krajín.

Romantická lovestory od oscarového režiséra Fernanda Truebu v animovanom veľkofilme Chico & Rita, ktorý by sa dal prirovnať k filmovému „Titanicu“, sa predstaví v exkluzívnej slovenskej premiére. Tešiť sa môžete aj na ďalšie jedinečné tituly, ako švédske sci-fi Metropia, ktoré poteší všetkých priaznivcov Matrixu a orwellovskej tematiky. Rovnako ako na Iluzionistu od mága Sylvaina Chometa, tvorcu legendárneho Tria z Belleville či posledná snímka Jana Švankmajera, ktorý nám ukáže, ako Prežiť svoj život. Kultový film Divoká planéta, ktorý vznikol ešte vo francúzsko-československej koprodukcii v roku 1973, bude jedným z ťahákov nedeľňajšieho popoludnia.

Sekcia Cartoon d’Or je paneurópska cena za najlepší krátky animovany film a dala by sa dala prirovnať k európskym Oscarom, film Logorama, víťaz Oscara v roku 2010, v nej samozrejme nemôže chýbať. Prestížnu londýnsku školu Royal College of Art predstaví jej absolventka Marie-Margaux Tsakiri-Scanatovits. Novinku od kontroverzného britského režiséra Philla Mulloya, celovečerný film Goodbye Mr. Christie uvidíte taktiež v slovenskej premiére. Celovečerák Queer Duck, ktorý rozpráva príbeh homosexuálneho káčera, vzišiel z pera hollywoodskeho scenáristu Simpsonovcov Mika Reissa. Ani tento rok sme nezabudli na detského diváka: na Oscara nominovaný film Gruffalo ponúka nevšedný zážitok, naživo ho totiž nadabuje slovenský umelec stroon.

V hlavnej medzinárodnej súťaži Anča Award bude o priazeň trojčlennej medzinárodnej poroty bojovať 29 snímkov zo 17 krajín. Porota v zložení Ivan Maximov (ruská animátorská legenda), Eva Michalková (umelecká riaditeľka festivalu Early Melons) a Veljko Popović (úspešný chorvátsky režisér) to s rozhodovaním vôbec nebude mať ľahké, v súťaži sa totiž objavia snímky, ktoré sa predstavili na prestížnych medzinárodných festivaloch v Cannes, Annecy, na Berlinale či Sundance. O Anča Award sa tak popasujú aj také svetové mená, ako legendárny Estónec Priit Pärn, či vychádzajúca hviezda David O’Reilly. V špeciálnej súťažnej kategórii Anča Music Video Award z 36 videoklipov zo 16 krajín bude vyberať tri víťazné americký experimentátor Pip Chodorov, hudobník a filmár Braňo Špaček a riaditeľ maďarského festivalu Anilogue Tamás Liszka. Ani v tomto prípade to porota nebude mať jednoduché. Za všetkých spomeňme napríklad videoklip londýnskej skupiny Basement Jaxx k skladbe My Turn od režiséra Tomeka Duckého, ktorý bude jedným z hostí festivalu.

Nenájdete ho na žiadnej mape sveta, musíte hľadať vo Vašich srdciach – s takouto nápovedou sa môžete pokúsiť nájsť Východné pobrežie aj na Fest Anči. Východné pobrežie totiž už tradične ocení víťaza divácky obľúbenej súťaže Animation Karaoke Battle. Súťaž, ktorá je hifi verziou slam poetry, je opäť otvorená komukoľvek, kto sa nebojí pustiť uzdu svojej fantázie a získať divácku priazeň. Vyhrá najkreatívnejší, najpútavejší, či najvtipnejší živý komentár k náhodne vybranej sekvencii z animovaného filmu. Záujemcovia, hláste sa na: info@festanca.sk.

A pre tých, čo sa chcú dozvedieť viac, je pripravený bohatý sprievodný program v podobe kreatívnych workshopov a prednášok, ktoré poodhalia zákulisie animovaného priemyslu. Nielen pre milovníkov počítačových hier je určená prednáška o animácii v hre Mafia 2 a nielen cinefilom posudzujúcich film podľa úvodných titulkov je venovaná prednáška Petra Konečného, ktorý ozrejmí vznik úžasných titulkových sekvencií. Ako pretvoriť zvuk a hudbu na pohyb vo filme vás naučí animátor Adnan Popović na jeho workshope stop motion animácie. A to, že s jedlom sa nemá hrať, vyvráti workshop Michaela Fragsteina a Marca Guntowa, ktorý zastrešujú Wafličky.

Animovaný film, grafický dizajn či súčasnú ilustráciú, to všetko predstaví špeciálna Pecha Kucha Ancha, ktorá bude mať opäť hojné medzinárodné obsadenie. O príjemnú večernú atmosféru sa postarajú kapely Kazety či The Autumnist, ako aj Batcha de Mental, Disjockejové a DJ Emilee. Nezabudli sme však ani na stanové mestečko s úplne novými sprchami, ktoré je otvorené pre všetkých, čo si kúpia permanentku alebo denný vstup.

Podrobný program nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.festanca.sk.

Permanentka v predpredaji: 20,00 / 17,00 € (dospelí / študenti) cez www.tixy.sk

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics