Fest Anča 2011 tento rok ešte pred Pohodou

Fest AnčaMedzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča bude tento rok skôr ako po minulé roky - 1. – 3. júla 2011. Už sa to blíži a organizátori už spustili aj predpredaj permanentiek na TIXY.sk. Na Stanici uvidíte v slovenskej premiére opäť stovky animovaných filmov z celého sveta. Môžete sa tešiť na filmy nominované na Oscara ako aj na víťazov a nominantov cien BAFTA, festivalov v Benátkach, Berlíne a ďalších. K hlavnej súťaži Anča Award tento rok pribudne aj nová súťažná kategória Music Video. Čaká na vás tiež množstvo sprievodných podujatí a pár ďalších noviniek, čítajte, čo sa chystá.

Štvrtkový warm-up a nové festivalové miesta
„Brány festivalu sa pre návštevníkov otvoria už vo štvrtok 30. júna, kedy si budú môcť nielen rozložiť stany, ale pozrieť si aj prvé dve pásma filmov a zabaviť sa na úvodnej párty,“ píše riaditeľka festivalu Jana Slezáková v tlačovej správe. Okrem Stanice Žilina-Záriečie bude festival opäť prebiehať aj v centre mesta Žilina. Premietať sa bude v nákupnom centre Mirage, ktoré disponuje v súčasnosti najmodernejšími kinosálami na Slovensku.

Anča Award
Aj tento rok sa bude rozhodovať o víťazoch hlavnej súťažnej kategórie Anča Award. V hlavnej kategórii sú prihlásené filmy od víťaza Berlinale a jedného z najúspešnejších tvorcov súčasnosti Davida O’Reillyho, víťaza britskej ceny BAFTA Daniela Sherera, či mimoriadne oceňovaného streetartového umelca Blu. Slovenskú animovanú tvorbu v súťaži zastupuje Katarína Kerekesová. „Do poroty festivalu zasadnú napríklad legenda ruského animovaného filmu Ivan Maximov či scenáristka a dramaturgička Zuzana Gindl-Tatárová,“ dopĺňa Peter Budinský, dramaturg festivalu. Divákov čaká aj kvalitnejšia projekcia a viacero súťažných filmov bude uvedených vo vysokom rozlíšení (HD).

Music Video a Animation Karaoke Battle
Tohtoročnou novinkou je súťažná kategória venovaná hudobným videoklipom. Diváci uvidia majstrovské klipy pre Basement Jaxx, Wu-Tang Clan alebo dubstepového producenta Bengu. Špeciálnou súťažnou disciplínou bude opäť Animation Karaoke Battle, ktorého podstatou je akýmkoľvek tvorivým spôsobom sprevádzať náhodne vybraný animovaný film. „Je to príležitosť pre básnikov, hudobníkov, DJ-ov, performerov, zvukárov, noiserov, spevákov, raperov či ďalších kreatívnych ľudí,“ dodáva Jana Slezáková.

Sprievodné workshopy i koncerty
Návštevníci Fest Anče si budú môcť na vlastnej koži vyskúšať, ako animovaný film vzniká. Prostredníctvom viacerých interaktívnych workshopov budú mať šancu pričuchnúť k výrobe klasickej kreslenej, maľovanej, ale aj k 3D animácii, tvorbe aplikácií pre iPhone, či práci s hercom v animovanom filme. Na živých koncertoch sa predstaví česká skupina Kazety a slovenský The Autumnist. Novinkou je aj premietanie detského filmu Gruffalo nominovaného na Oscara, ktorý bude naživo dabovať slovenský hudobník Stroon.

www.festanca.sk
www.facebook.com/festanca
Fest Anča organizuje občianske združenie ANČA v spolupráci so Stanicou Žilina-Záriečie.

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics