Noc literatúry 2011
streda 11. 5. 2011, 18.00 – 22.00

Artforum ŽilinaDobrodružná nočná výprava za literatúrou na miesta v meste, kde by ste ju určite nečakali. Medzinárodný projekt Noc literatúry, ktorý iniciovali České centrá v 18 európskych mestách, sa po prvýkrát odohrá aj v Žiline.

Diela súčasnej európskej literatúry budú čítať známe osobnosti zo Žiliny a slovenskej kultúrnej scény – výtvarníci Rudolf Sikora a Ivan Kelly Köhler, režisér Anton Šulík, herečky Anna Šišková a Daniela Gudabová, riaditeľka Nadácie krajina harmónie Soňa Holúbková, riaditeľ Bábkového divadla Žilina Peter Tabaček a hovorca Žilinského pluku Jozefa Gabčíka, npor. Mário Pažický.

Čítať sa bude v tajných priestoroch Bábkového divadla, v Knihárskej dielni Lidy Mlichovej, v ateliéri Ivana Köhlera, na Zimnom štadióne v šatni hostí, v Ortodoxnej synagóge – Múzeu židovskej kultúry, v pivnici žilinskej radnice, v Hostinci u Cára aj v priestoroch Krajského a okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru.

Na každom z uvedených miest získate brožúrku s podrobnými informáciami a mapkou, Vaša trasa preto môže začať v ľubovoľnom bode. Čítania prebiehajú od 18.00 h paralelne na všetkých miestach v 30 minútových intervaloch (15 min. čítanie, 15 min. presun na ďalšie miesto).

Info point – kníhkupectvo Artforum

Súťaž o knihy od vydavateľstva Slovart a kníhkupectva Artforum!

Ak počas Noci literatúry stihnete navštíviť všetkých 8 miest čítaní, čím získate 8 pečiatok, budete zaradení do súťaže. Vyplnený súťažný kupón odovzdajte našim hosteskám na hociktorom mieste čítania, kde Noc literatúry ukončíte, prípadne v infopointe – Kníhkupectve Artforum, kde Vás pozývame na literárne ponocovanie.

Výhrou sú knihy, z ktorých ukážky sa budú čítať počas Noci literatúry.

http://www.nocliteratury.cz/2011/cs/zilina/homepage

Vstup voľný.

Program

Bábkové divadlo ŽilinaBábkové divadlo Žilina, Kuzmányho 6
číta Daniela Gudabová / Louis de Berniéres: Srdečné pozdravy z Notwithstandingu

Autor, ktorého preslávila Mandolína kapitána Corelliho, čitateľa sprevádza Anglickom svojho detstva cez historky z dedinky Notwithstanding. Vtedy sa dáma mohla obliekať do pumpiek a strieľať veveričky, špiritistka žiť v spoločnej domácnosti s duchom zosnulého manžela a generál na penzii chodiť bez šiat…

Bábkové divadlo Žilina je prvým slovenským profesionálnym súborom. Sídli v budove bývalej židovskej telocvičnej a športovej jednoty Makabi. Po generálnej oprave sa v roku 1959 zmenila na technicky najmodernejšie „kamenné“ bábkové divadlo na Slovensku. V súčasnosti opäť divadlo čaká rekonštrukcia, je to teda jedna z posledných možností nazrieť do jeho tajných priestorov.

Knihárska dielňa Lida MlichováKnihárska dielňa Lida Mlichová, Horný val 5
číta Soňa Holúbková / Endre Kukorelly: Údolie víl

Slávny súčasný maďarský autor cez osudy vlastnej rodiny rozpráva dejiny strednej Európy druhej polovice minulého storočia. Na historickom území Uhorska – medzi Budapešťou, Košicami a Podkarpatskou Rusou sa rozprestiera smútok a beznádej, základný životný postoj minulého režimu.

Knihárska dielňa - Lida Mlichová, ako samostatná dielňa sa prezentuje od roku 1990 v priestoroch malebného stredovekého domu v centre Žiliny. Využíva tradície umelecky ponímaného remesla knihárskeho, založené v Žiline majiteľkiným otcom, umeleckým knihárom Jánom Vrtílkom /1906 - 2000 / v roku 1928.

Slovena, Ateliér Ivana Kelly KöhleraSlovena, Ateliér Ivana Kelly Köhlera, Kysucká cesta 3
číta Ivan Kelly Köhler / Robert Menasse: Don Juan de la Mancha alebo Výchova k slasti

Román súčasného rakúskeho prozaika je kronikou generácie hlásiacej sa o slovo koncom šesťdesiatych rokov 20. storočia. Päťdesiatnik Nathan, redaktor lifestylového magazínu, spomína na svoje detstvo a mladosť. Spomienky sa prelínajú so súčasnosťou, v ktorej prežíva krízu stredného veku. Vo svojej nekonvenčnosti je napoly zvodca Don Juan a napoly rojko Don Quijote.

„Uhorská továreň na vlnený tovar, vojenské súkno a prikrývky, Karol Löw v Žiline (dnešná Slovena) bola postavená od 28. mája do 28. augusta 1890, t. j. za tri mesiace. Plný chod výroby začal v roku 1891. Iniciátorom založenia továrne, ktorá sa pred I. svetovou vojnou stala najväčšou textilnou továrňou v Uhorsku (v roku 1914 zamestnávala 2835 zamestnancov, včítane žien a detí), bol uhorský minister priemyslu a obchodu Gábor Baross, rodák z Pružiny v okrese Považská Bystrica.“ (z knihy Premeny Žiliny) V dnešnej dobe, v časti jednej z hál, funguje čarovný ateliér fotografa, výtvarníka, jazzmana a karnevalistu Ivana Kelly Köhlera.

Zimný štadiónZimný štadión, vstup z Uhoľnej ulice
číta Anton Šulík / António Lobo Antunes: Hra o prekliatych

Antunes patrí k najvýznamnejším súčasným portugalským autorom, ktorý má na svojom spisovateľskom konte už viac ako dvadsať románov. Často sa v nich vracia k zdrvujúcim vojnovým zážitkom – počas koloniálnej vojny pôsobil ako lekár
v Angole.

Základy ľadového hokeja v Žiline položilo v roku 1925 niekoľko obetavých nadšencov, ktorí dňa 25. januára 1925 založili hokejový odbor ŠK Žilina. Neskôr v roku 1928 zriadili hokejovú plochu na dvore žilinskej reálky a v sezóne 1929/1930 na tenisových dvorcoch dnešného štadióna. Slávnostné otvorenie hokejového štadióna sa uskutočnilo 4. januára 1961, kedy sa mužstvo Dynama Žilina stretlo so švajčiarskym mužstvom Young Sprinters Neuchatel.

RadnicaRadnica, Mariánske námestie 1
npor. Mário Pažický (Žilinský pluk Jozefa Gabčíka) / Laurent Binet: HHhH

Prominentného nacistu prezývali pražský mäsiar a kat. Výsadkári – Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš – z hnutia odporu dostali poverenie Heydricha zabiť… Brilantný román o akcii Antropoid ocenený Goncourtovou cenou z pera mladého francúzskeho autora, ktorého očaril odvážny čin.

Dom č. 1 alebo historická radnica mesta Žiliny stojí na Mariánskom námestí. Sú s ňou spojené všetky dejinné udalosti mesta. Žilinská radnica sa po prvý raz spomína ako radnica v r. 1508 pod názvom radhuus (z nemeckého Rathaus). Budova radnice prešla mnohými zmenami, jej súčasná podoba bola postavená v rokoch 1893 – 1894. Zachovala sa však pôvodná gotická kamenná pivnica.

Do 15. storočia môžeme datovať aj väčšinu podzemných priestorov meštianskych domov na Mariánskom námestí. Pivnice na Mariánskom námestí boli navzájom prepojené a zasahovali pod susedné domy, ale vždy len na jednej strane námestia, takže sa nimi nedalo prejsť okolo celého námestia.

Ortodoxná synagóga – Múzeum židovskej kultúryOrtodoxná synagóga – Múzeum židovskej kultúry, Daniela Dlabača 15
číta Anna Šišková / Wiesław Myśliwski: Traktát o lúštení fazule

Súčasný poľský autor má doma už dve najprestížnejšie poľské literárne ceny Nike. Jedna z nich je za filozoficky ladený Traktát o lúštení fazule, ktorý skúma, ako človeka predurčuje kultúra. Hrdina cez monológ prerozpráva neznámemu celý svoj život – od straty rodiny počas vojny, cez štúdium a prácu, až po hľadanie šťastia v zahraničí a rozhodnutie vrátiť sa navždy domov.

Ortodoxná synagóga je jednoduchá, nenápadná budova s modlitebňou a ďalšími miestnosťami. Bola postavená v roku 1927 v medzivojnovej rezidenčnej zástavbe. Vyvýšený podpivničený objekt má v nadzemnej časti modlitebňu a pod ňou sa pôvodne nachádzal rituálny kúpeľ, mikve. Interiér vstupnej a mužskej časti modlitebne sú v intaktnom stave so zachovaným pôvodným mobiliárom s geometrickým dekorom z dvadsiatych rokov. V ženskej časti modlitebne je verejnosti prístupná expozícia judajík.

Hostinec u CáraHostinec u Cára, Kálov 654/25
číta Peter Tabaček / Jaroslav Rudiš: Konec punku v Helsinkách

Román sleduje príbehy dvoch postáv – pubertálnej punkáčky dospievajúcej na sklonku socializmu v sudetskom mestečku Jeseník a starnúceho majiteľa baru Oleho z východonemeckého mesta na prelome tisícročí. Ich príbehy sa fatálne stretnú po koncerte kapely Die toten Hosen…

Hostinec u Cára vznikol v roku 1997 a svojou atmosférou je nepochybne osobitým podnikom v meste. Recesiu na komunistický režim uplatnili majitelia nielen v netradičnej výzdobe, ale aj v organizovaní podobne ladených happeningov, akým je napríklad manifestácia na 1. mája.

Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboruKrajské a Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru, Námestie požiarnikov 1
číta Rudolf Sikora / Ľubomír Pavlov Nikolov: Provazolezec Karolyi

Nikolov sa narodil v roku 1961 v Sofii. Vyštudoval psychológiu. Jeho poviedková kniha bola v Bulharsku nominovaná na knihu roka. Povrazolezec mešká na vidiecky jarmok, vesluje proti prúdu Dunaja, spoločnosť mu robí neznáma Milica…

Po newyorských udalostiach z 11. septembra 2001 dostal význam práce hasičov nový rozmer. Hasiči už nie sú vnímaní len ako likvidátori požiarov, ale aj ako ľudia, ktorí nasadzujú svoje životy nielen pri likvidácii požiarov, ale aj pri záchranných prácach vo výškach, v hĺbkach, vo vzduchu i vo vode, pri dopravných nehodách, ekologických haváriách, pri zásahoch proti teroristom, ako aj ďalších ohrozeniach života a zdravia občanov i majetku…

Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiline vzniklo 1. 4. 2002 ako právnická osoba. V Žilinskom kraji je 7 Okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru, ktoré plnia úlohy na úseku požiarnej ochrany pre 11 administratívnych okresov. Počas Noci literatúry budeme mať možnosť nahliadnuť a vypočuť si príbeh tam, kde všetko začína - vo výjazdovej garáži.

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics