Urbánne legendy

1.
Začali sme sa zaoberať mestskými legendami industrializovaného Považia, Žilinu nevynímajúc. Zaujímajú nás miesta všedné, obyčajné, prehliadané, podivné, neprístupné, zabudnuté. Urbánne legendy umožňujú dostať sa takýmto miestam pod kožu: zverejňujú, že sa v nich čosi odohralo. Nie nutne príbeh, možno len udalosť, zápletka, prchavá epizóda, čo v mieste ostávajú zapamätané, a čiastočne tým rušia jeho anonymnú cudzosť. Možnože na tejto zastávke spával každú stredu a štvrtok akýsi tulák, a bol to slávny spisovateľ. V tamtej večierke vraj pľujú do šalátov. A na kraji mesta je taká opustená budova, kde sa údajne každú noc, presne o pol tretej ráno zasvieti svetlo v jednom okne.
Historky s kľúčovými formulkami vraj, údajne a hovorí sa, sa šíria so zvláštnym zanietením a ľahkosťou; možno im nikto úplne neverí, no už tým, že sú rozprávané, sa stávajú súčasťou identity miesta. A tá je prchavá.

Púšťame sa preto do výskumu. Prvou fázou je zber, v teréne i na webe. Priebežne usporiadame ešte niekoľko tematických večerov zameraných na mestské legendy, i ďalšie možnosti, ako sa vztiahnuť k mestu a miestu. (street art, sémantika a vizuálne štúdiá, mytopoetika…). Paralelne prebieha tiež foto výskum a dokumentácia miest, ku ktorým sa legendy viažu (Inferno 5) a výskum zvukovej mapy industriálneho Považia (Marek Piaček a jeho študenti). Čo z toho všetkého nakoniec vzíde, nevieme ešte úplne presne povedať. Necháme to vyplynúť z objavených konkrétností.

inferno5_foti_urbannu_legendu_foto: natália zajačiková


2.
Z teoretického hľadiska sú UL formou modernej narativity, zaoberá sa nimi súčasná folkloristika. Terminologicky si ich možno s čistým vedomím spliesť s contemporary legends, urban myths, contemporary tales. Spadajú sem fámy, poplašné správy, klebety, hororové a iné historky, ktoré sa šíria s vitalitou chrípkovej epidémie, a rovnako nevyspytateľne aj miznú. Uchytia sa na danom mieste, keď sú na to vhodné podmienky (spúšťacím faktorom je často historická udalosť, výročie, prírodná katastrofa a pod.), dočasne priľnú k miestu, narobia rozruch a zmiznú. Na danom mieste pôsobí legenda ako čosi výnimočné, autentické; odborníci však dokážu zistiť, že pred desiatimi rokmi sa rovnaká legenda rozprávala s rovnakou dávkou autenticity na opačnom konci zemegule. Do hry tak vstupujú stále aktuálne prvky a fenomény: namiesto vodníkov, zbojníkov a víl nás dnes skôr desia vrahovia na zadnom sedadle auta, nainfikované striekačky v MHD, po preflámovanej noci vyoperované obličky, krysí chvost v čínskom jedle, žiletky na tobogane… Numinozita tradičných legiend sa z tých súčasných nevytratila, len sa prispôsobila novému typu imaginácie.

- - - -
>> prvé výsledky zberu mestských legiend

Tagged as: , , , , ,

Jeden komentár

  1. Tak toto je jeden uzasny napad. Ja by som ich uvitala aj v kniznej podobe

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics