Na čo sa môžete tešiť v roku 2011?

tricko_stanica_2010
Môžete sa tešiť na všeličo, na ďalšie Vianoce o rok, medzitým bude aj Veľká noc, veľa ľudí sa teší na hokejový šampionát, niektorí dúfajú aj v krach eura, iní zase vo vášnivú lásku počas letných prázdnin. My vám sľubujeme “len” dobrý program na Stanici, na ostatné sa pozrite do horoskopov. Tešiť sa môžu najmä majitelia permanentiek na celý rok, lebo na Stanici bude určite aspoň 100 večerov - a na rozdiel od kamenných inštitúcií sa žiadny nebude opakovať, pretože každý raz znovu a znovu budeme objavovať nové umenie naprieč žánrami, rozoberať aktuálne i večné témy, búrať bariéry a stavať nové mosty, zabávať sa nezmyslami a trápiť nad zmyslom. Nebude to žiadny best of, ale bude to dobré. Na čo konkrétne z programu v roku 2011 sa môžete tešiť už teraz?

fest_anca_2009Festivaly
Kultúrny svet je ich plný, kultúra je prefestivalizovaná a Stanica nie je výnimkou, hoci u nás nejde o žiadne masovky ani mrhanie grantovými peniazmi. Ako však nazvať troj-a-viacdňovú akciu, ktorá je tematicky alebo žánrovo spojená a na ktorej sa stretnú umelci a diváci zblízka i zďaleka? Festival. Tradične v januári môžete vidieť výber toho najlepšieho z dokumentárneho festivalu Jeden svet aj na Stanici, tento rok s podtitulom Filmy bez obalu. 11. mája prvýkrát zapojíme Žilinu do Noci literatúry, jednonočného happeningu čítačiek, hľadáme vhodné tipy na netradičné priestory v meste. Tento rok v novom termíne, hneď v prvý júlový víkend, sa uskutoční najväčší z festivalov, ktoré si na Stanici rozkladajú (naozaj aj skutočné) stany - animovaná Fest Anča (1. - 3. júla), už beží prihlasovanie filmov do hlavnej súťaže. Festival nezávislého divadla a tanca KioSK bude v tradičnom termíne posledného júlového víkendu (28. - 30. júla) a budú mu predskakovať aj týždenné workshopy. Na samom konci leta (2. - 4. septembra) vás opäť pozývame na dobrodružnú jazdu za starými kinosálami v dedinách severozápadného Slovenska - Kinobus vyrazí na cesty a téma je zatiaľ tajná. Jedna z najväčších akcií v meste - Žilinský literárny festival, bude mať opäť jeden zo svojich hlavných stanov na Stanici v prvý októbrový tyždeň (3. - 9. októbra). A v rámci multižánrového spomienkového projektu Memory Kontrol budeme venovať celkom nedávnej téme - obdobiu mečiarizmu (17. - 19. novembra). Novinkou festivalu Memory Kontrol sú diskusie s historikmi a ďalšími zaujímavými hosťami, ktoré začnú od marca a budú mať tri-štyri pokračovania až do novembra, keďže naposledy sa ukázalo, že priestoru na diskusiu treba viac a riešením je teda - častejšie. Podobne je to aj s literatúrou - okrem festivalu uvedieme aj viacero ďalších čítačiek a diskusií so spisovateľmi, ktoré pripravuje a moderuje Peter Staríček. Keď už sme pri festivaloch - jednou z najdôležitejších výziev roka 2011 je pre nás dokončenie pohodlného a plne vybaveného kempingu pri Stanici, držte palce.

Kayo DotKoncerty
Hudobné oddelenie (Peter Hapčo) plní kalendár Kofola Sessions (ďakujeme Kofole, že nás znova podporila) na celý prvý polrok novými i známejšími menami alternatívnej scény, tento rok zdá sa najmä zo Severnej Ameriky (Kayo Dot, Tartar Lamb 31. januára, Steven Severin 3. marca, Zs 17. apríla, The Burning Hell 24. mája, bude aj Chinawoman, dátum ešte nevieme…), od susedov je to zatiaľ Čokovoko (27. apríla). Uvidíme, kto im bude zvládať kontrovať z domácej scény. Z vážnej hudby nevážne sa môžete okrem filmu a koncertu z diel Ilju Zeljenku (19. januára) tešiť na rakúsko-slovenské zoskupenie Don@u (1. marca) a v ďalších pokračovaniach určite neobídeme violončelistu Jozefa Luptáka, prvýkrát by sme na Stanici radi predstavili skladateľa Petra Machajdíka, … a vraj Veni Ensemble by radi rozšírili svoj workshop Veni Academy aj k nám pre študentov žilinského konzervatória. Chystáme však aj veľkú vec - v generálnej oprave je náš nový klavír-krídlo, ktorý sme získali darom vďaka Kamilovi Mihalovi od jeho nórskej kamarátky klaviristky. Takže okrem zbierky na jeho kompletnú opravu (musíme niekde zohnať aspoň 3.000 €) sa môžete tešiť aj (nejeden) klavírny večer.

Jaro Viňarský: Butticula - Figúry bláznaDivadlo
je nielen vďaka našej dramaturgičke (Martina Filinová) omnoho viac súčasný tanec. Ale bude aj textové divadlo a dobré hneď na úvod roka. Vo všetkých anketách na najlepšie predstavenia minulého roka spomínaná (väčšinou na druhom alebo treťom mieste) Sláva Daubnerová a jej monodráma M.H.L. bude na Stanici 11. februára. Na jar príde slovinská tanečníčka Magdalena Reiter. Minimálne dvakrát v prvom polroku uvidíte Jara Viňarského - tentoraz ako interpreta slávnej belgickej choreografky Karin Ponties v jej “company” Dame de Pic (29. marca a 20. júna), ktorá prvýkrát zavíta na Slovensko. Rovnako sa tešíme na Jozefa Fručeka a jeho Rootlessroot Dance Company (slovenská premiéra Eyes in the Color of the Rain v máji 2011). V septembri pripravujeme ďalšie uvedenie predstavenia The Painted Bird/ Bastard Pavla Zuštiaka (opäť s Jarom Viňarským v hlavnej úlohe), ktoré malo v lete 2010 premiéru na Stanici a teraz stúpa na “divadelné olympy” (terminus technicus Mestského divadla v Žiline, ktoré na nich tróni) v New Yorku a z našich doterajších rezidenčných produkcií sme už dlhšie doma nehrali aj Poslednú historickú úlohu mladej generácie i Projekt.Svadba, ktorý získal prekvapivo cenu Nová Dráma 2010. Z Čiech pozveme určite performerov Handa Gote a na rezidenciu sa vráti na Stanicu Tomáš Marný Morávek, tentokrát nie v roli osvetlovača ale ako tvorca vlastného projektu s pracovným názvom Technici. Z rezidencií opäť poskytneme priestor vynikajúcemu slovenskému tanečníkovi Milanovi Tomášikovi, ktorý rovnako väčšina žije v zahraničí. Presne tak bude vyzerať aj letný festival KioSK - presila Slovákov zo zahraničia. Bude aj bratislavský SkRAT a nielen raz, ich nové predstavenia sú podľa ohlasov z Bratislavy i Košíc opäť dobré. A nesmieme zabudnúť na workshopy a vzdelávanie - projekt 3P (priestor pre pohyb) pokračuje už od februára.

pecha13Výtvarné umenie
Najradšej by sme čím skôr postavili novú galériu (áno, týmto oficiálne zverejňujeme náš zámer stavby S3, ktorá nadviaže na úspech dokončenej S-dvojky), ale dovtedy sa s výtvarným zatiaľ musíme zmestiť do maličkej miestnosti vedľa ešte menšieho baru. Začneme videami, ktorých autorom nie je profesionál, ale sú dielom home videa (Ako to vidí Zuzka, kurátorka Pavla Byrtusová, vernisáž 14. januára). Vo februári ponúkneme pohľad troch mladých výtvarníkov (Peter Homola, Alexandra Borsíková, Miro Kohút) na autizmus (Inside-Aut, vernisáž 7. februára). Mladá maliarka Lucia Tallová, ktorá nedávno získala prestížnu Strabag Award, bude vystavovať na Stanici svoje obrazy spolu s Jakubom Rekenom (vernisáž 1. marca). Vystrieda ju ďalšia maliarka Jana Farmanová s obrazmi s motívom železnice, ktoré vznikli na rezidencii v Banskej St a nici (apríl). Okrem ďalších výstav, ktoré sa pripravujú a medzi ktorými bude určite ďalšia dobrá výstava v rámci Memory Kontrol kurátorovaná Fedorom Blaščákom, patria do výtvarného programu Stanice najmä workshopy a sympóziá - uvidíme, ako sa mesto pod novým vedením postaví k študentom záhradnej a krajinnej architektúry (MestoZÁhrada), ale workshop určite bude. Bude aj architektonicko-dizajnérsky Living Underground, na jeseň nás čaká už ôsmy Streetart Summit. Novým plánovaným workshopom je Medzicentrum Niny Šoškovej, na ktorom sa stretnú študenti intermediálnych ateliérov z bratislavskej VŠVU a banskobystrickej AKU. Bude aj Pecha Kucha Night - minimálne štyri veľké večery (marec, jún, september, december), ale okrem toho si tento formát obľúbili aj deti (na záver školského roka) a určite bude aj súčasťou Fest Anča (Pecha Kucha Ancha). Hneď na úvod v marci snáď príde aj František Skála.

Jeden svet - Filmy bez obaluFilm
Plánujeme premietať pravidelnejšie, než doterajšie roky aj mimo festivalov Jeden svet, Fest Anča a Kinobus. Najmä dokumentárne, krátke filmy a iné snímky, ktoré v bežných kinách nevidieť a málokedy ich premietajú aj filmové kluby. Takmer vždy sa snažíme v duchu našich začiatkov na Stanici (”Mladí filmári pred publikom) predstaviť aj tvorcov osobne s možnosťou diskusie, ktorá poodkryje aj natáčanie. Dokumenty sú súčasťou ďalších akcií, hneď v januári ku koncertu z diel Ilju Zeljenku premietame aj aj vzácny (lebo ďalší už nevznikne) dokument režiséra Ivana Ostrochovského. Pravidelne k nám zavíta šéfredaktor Kinema.sk Peter Konečný so svojimi prednáškami-projekciami o najlepších a najhorších filmoch a scénach a trapasoch, … začíname 15. februára “najzakázanejšími” filmami. V marci bude Steven Severin hrať naživo soundtrack k nemému filmu Jeana Cocteaua, na apríl sa chystajú poľské kraťasy a podobný multižánrový mix vás čaká aj v ďalších mesiacoch. Záväzok pre Fest Anča je zabezpečiť ďalšiu kinosálu, lebo podkrovie a S-dvojka už nestačia…uvidíme, či sa nám to tento rok podarí vyriešiť aspoň nejakým šapitom.

pecha-019Pre deti
Detské ateliéry aj výtvarný odbor ZUŠ má svoj rok inak ako my dospelí - začína im v septembri a končí v júni. Všetko je teda rozbehnuté a zrejme aj plné… Ale na konci ich “školského” roka sa môžete tešiť na výstavu, nedávno sme krstili DVD Historky zo Stanice s výsledkom troch rokov animovania filmu na Stanici, ktoré vás bude tešiť po celý rok 2011 aj dlhšie. Na leto sa opäť chystajú detské letné sympóziá, podrobnosti čoskoro. Keďže poobede je už Stanica plná a až do postavenia nových ateliérov viac nedokážeme, viac sa chceme venovať školám, ich žiakom aj učiteľom doobeda, kedy máme viac priestoru. Každý mesiac zverejňujeme program pre školy, takže učitelia ZŠ aj SŠ si môžu z ponuky vybrať a prihlásiť celú svoju triedu. Nejde len o sledovanie filmov (ako na Jednom svete) alebo predstavení, väčšinou ide o interaktívne workshopy, ktoré inde v Žiline nenájdete. Napríklad na tému, ktorá vychádza z aktuálnej výstavy v galérie (ku ktorej vždy vyjde aj nové heslo Detskej encyklopédie). Učitelia pýtajte si od Stanice to, čo potrebujete. A pripravte si kultúrne poukazy :-), lebo nemôže byť všetko celkom zadarmo, hoci pre deti to tak väčšinou je.

fuzy_2009_400x267shklSociálne siete
udržujeme najradšej v skutočnej podobe stretnutí. Deje sa to dennodenne a bude sa to diať. Pre mnohých z vás je pravidelnou návštevou aj náš bar alebo WC, tak vedzte, že budú otvorené, čisté a budeme v nich my sa tešiť, ako ich využívate. Ceny zvyšovať neplánujeme a keď tak len minimálne. WC bude aj v roku 2011 úplne zadarmo. Každou návštevou v bare nás však nielen potešíte ale aj pomôžete Stanici s platením elektriky alebo plynu, pretože všetko umenie vyššie vymenované až po WC a čakáreň je naozaj neziskové.

A samozrejme - nechajte si rásť fúzy, Februárové Fúzy prichádzajú a keďže je ťažké ich zaradiť medzi divadlo, hudbu či výstavy, radšej takto samostatne na záver. P.F.úzy 2011.

Tagged as: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics