Jeden svet - Filmy bez obalu
medzinárodný festival dokumentárnych filmov
streda – nedeľa, 26. – 30. 1. 2011

Jeden svet - Filmy bez obaluMedzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet prináša filmy bez obalu a hrdinov bez masiek. Hrdinovia jeho filmov sú z mäsa a kostí a tým sú veľmi zraniteľní – nechráni ich ani mejkap, ani silikón, ani trójsky kôň. V dokumentoch o ľudských právach, globálnych problémoch, ekológii a stretoch a stretnutiach kultúr nám vyrozprávajú skutočné príbehy, po zhliadnutí ktorých určite nebudete mať pocit, že ste videli len obal.

Ozveny festivalu v Žiline predstavia výber viac než dvadsiatich filmov z festivalu v Bratislave a Prahe, doplnených o autorské projekcie s režisérmi, diskusie a prednášky k témam festivalu. Prehliadku pripravujeme v spolupráci s občianskym združením Človek v ohrození.

Trailery k filmom nájdete >> tu.

26. 1. - streda

vysnivany_odpad16.00 Vysnívaný odpad - Mai Iskander/ USA / 2009 / 79 min.
Zaballeen, arabský výraz pre „ľudí odpadkov“, označuje sociálnu vrstvu Káhiry. Patria tu aj ľudia z okrajovej štvrti Mokattan, najväčšej „odpadkovej osade“ na svete. Zber a spracovanie odpadu z osemnásťmiliónovej Káhiry predstavuje pre miestnu komunitu už po stáročia jediný zdroj obživy. Vysoko efektívny recyklačný systém, v ktorom sa im darí spracovávať 80 percent odpadu, však nahradzuje technika s niekoľkonásobne nižšou účinnosťou.

vodovoda18.00 Vodovoda - Stephanie Soechtig / Kanada, USA / 2009 / 75 min. / anglicky
Balená voda je najväčší marketingový podvod na svete. Načerpať zdarma pitnú vodu, stočiť ju do plastových fliaš, rozviezť po svete a predať. Plastové fľaše obsahujú naviac látky, ktoré sú nebezpečné pre ľudské zdravie. Nadmerné čerpanie vody a nedostatočná recyklácia plastu navyše ohrozujú životné prostredie a svetové oceány sa začínajú hemžiť úlomkami plastov „nahradzujúcim“ planktón, potravu rýb.

+ Tučniaci v ohrození - Marcel Barelli / Švajčiarsko / 2009 / 9 min.
Úsmevná snímka o migrácii tučniakov do Švajčiarska kombinuje animáciu s hraným filmom a pripomína, ako sa predstavy o vysnívanej krajine môžu rozchádzať s realitou.

strazca_divociny_3

20.00 Strážca Divočiny - Robert Rajchl, Erik Baláž / Slovensko / 2010 / 52 min.
Z pohľadu prírody je to nedávno, čo sa divočina rozprestierala po celej Európe. Dnes jej zostávajú posledné pevnosti. Jednou z nich je Tichá dolina v slovenských Tatrách. Jej odľahlé rokliny a čarovné pralesy sú domovom pre asi štyridsať medveďov, ktoré tu môžu žiť bez akýchkoľvek konfliktov s človekom. Dvaja mladí filmári sa rozhodli neskreslene zdokumentovať život tohto charizmatického zvieraťa - strážcu divočiny.
Po filme diskusia s tvorcami filmu Robom Rajchlom a Erikom Balážom, členmi lesoochranárskeho združenia VLK

27. 1. - štvrtok

ukradnute_zivoty16:00 Ukradnuté životy - Violeta Ayala , Dan Fallshaw / Alžírsko, USA / 2009 / 78 min. / anglické titl.
Počas natáčania klasického príbehu stretnutia roky odlúčenej matky a dcéry, umiestnenej v utečeneckom tábore v Alžírsku, začalo vychádza najavo, že biela „babička“ Deido je v skutočnosti paňou matky a dcéry a ony jej otrokyňami. Pochádzajú z Marokom okupovanej Západnej Sahary, pričom marocká vláda sa existenciu otroctva snaží utajiť. Natáčanie dokumentu sa preto stáva nebezpečným nielen pre samotné aktérky snímky ale aj filmárov.

nevitany18.00 Nevítaní - Tomáš Škrdlant / ČR / 2010 / 95 min.
Päticu postáv, ktoré sa narodili s vážnym postihnutím a boli odmietnuté vlastnými rodičmi, sledoval režisér dvadsať rokov. Od doby, kedy boli v duchu komunistickej doktríny zavrené v ústavoch so zákazom kontaktu s „normálnou“ spoločnosťou až do súčasnosti, kedy založili vlastné rodiny. Intímny a citlivý dokument rozhodne nie je smutnou ukážkou nešťastných osudov. Film získal Cenu Pavla Kouteckého za najlepší český dokument. Viťazný film festivalu One World Berlin (Nemecko).

chranene_uzemie

20.00 Chránené územie - Adam Hanuljak / Slovensko, 2010, 84 min.
Dokument zachytáva vysnené turné Divadla z Pasáže po USA. Cesta špecifického súboru zloženého z mentálne postihnutých hercov, ponúka mnohé nástrahy, ktoré musí prekonávať a najlepším spôsobom je improvizácia, nadhľad, trpezlivosť, ale najmä enormné úsilie všetkých členov divadla. Ďalším rozmerom filmu je téma inscenácie, v ktorej každý z hercov stvárňuje vlastnú predstavu o svetoch chránených a nechránených, a o hranici medzi nimi.
Po filme diskusia s tvorcami filmu, členmi Divadla z pasáže a Amerického divadla, ktoré umožnilo turné.

28. 1. - piatok

havel_na_hrad16:00 Václav Havel, Praha - Hrad - Petr Jančárek / ČR/ 2009 / 57 min.
Po zvolení Havla prezidentom v decembri 89 ožili priestory Pražského hradu prácou ľudí, ktorí sa „na kolene učili robiť demokraciu“. Dokument zaznamenáva prvý polrok Václava Havla vo funkcii, ukazuje jeho občasnú hektičnosť, starosti a drobné radosti. Sleduje prvé výjazdy do európy, USA a Sovietskeho zväzu, prejav v americkom Kongrese alebo prvú návštevu pápeža Jána Pavla II. či dalajlámu v Československu.

londyncania17:00 Londýnčania - Marc Isaacs / UK / 2009 / 58 min.
Renomovaný britský dokumentarista zachytáva osudy niekoľkých obyvateľov Londýna z rôznych spoločenských vrstiev počas súčasnej ekonomickej krízy. Spoznávame bohatého obchodníka, ktorý kvôli neustálemu až nutkavému sledovaniu aktuálneho diania na finančných trhoch prišiel o rodinu, duchovne založeného zametača ulíc, bangladéšskeho imigranta starajúceho sa o pubertálnu dcéru.

mesiac_v_nas

18:30 Mesiac v nás - Diana Fabiánová / SR, Francúzsko, Španielsko / 2009 / 75 min.
S každým menštruačným cyklom sa vo vnútri žien rodí otázka: ak som zdravá, prečo prichádza bolesť a depresia? Film je sviežim pohľadom na tabu, ktoré ovplyvňuje svet žien i mužov oveľa výraznejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať. S humorom a iróniou odkrýva pravidlá „menštruačnej etikety“, ktoré dodnes kraľujú v našej spoločnosti.

chemo20:00 Chemo - Pawel Łoziński / Poľsko / 2009 / 58 min.
„Niekto má obyčajnú chrípku a tá naša je iba vážna“. Aj takto premýšľajú o svojej chorobe pacienti varšavskej onkologickej kliniky. Čas si krátia rozhovormi o obľúbených jedlách, šatách, ale aj o vtieravých myšlienkach na samovraždu. Fascinujúcim dialógom, ktorých nenápadným svedkom sa stáva kamera, nechýba humor a irónia.
Víťaz ceny za najlepšiu réžiu na festivale Jeden svět v Čechách.




29. 1. sobota

biely_teror15.00 Biely teror - Daniel Schweizer / Švajčiarsko, Francúzsko, Nemecko / 2005 / 90 min. / anglické titl.
Režisér vďaka pozícii nekritizujúceho pozorovateľa natočil film s predstaviteľmi neonacistov. Čo sa môže javiť ako ústupok režiséra, je účinnou taktikou, ako sa dostať do blízkosti egocentrických fanatikov, ktorí nepochybujú o svojej pravde. Schweizer varuje, že „naši miestni náckovia“ sú organizovaná, medzinárodne prepojená početná subkultúra.

vodca_ma_vzdy_pravdu16:30 Vodca má vždy pravdu - Salome Jashi / Georgia / 2010 / 43 min.
Výchova k nacionalizmu, nenávisti a poslušnosti. Tak vyzerajú prezidentom financované letné tábory v Gruzínsku, ktorých sa od roku 2005 zúčastnilo už stotisíc chlapcov a dievčat. Vodcovia, oddieloví vedúci, pripomínajú zverencom krivdy, ku ktorým došlo vo vojne v Abcházsku a Osetsku, sugestívne prednášky a divadelné hry predstavujú emocionálny nátlak, upevňujúci v „pešiakoch“ túžbu po pomste.

17.30 Teraz ťa máme radi - Peter Hodál, Zuzana Líšková / Slovensko / 2010 / 50 min.
Dokument o slovenských parlamentných voľbách zachytáva mítingy všetkých hlavných politických strán. Kombinácia humoru, tragédie a trápnosti, mix všetkých hudobných žánrov a neartikulovaných verbálnych prejavov.
 V hlavných úlohách vystupujú politici platení z vašich daní. Po zhliadnutí dokumentu už nebudete mať koho voliť.
Po filme diskusia s tvorcami dokumentu.

19.00 Verejný priestor, politika a nacionalizmus na Slovensku - diskusia

Verejný priestor využívajú politické strany na ideologizáciu svojho programu. Nacionalizmus sa šíri cez médiá, ale na Slovensku je to často aj cez sochy, ktoré sa potom občas paradoxne premiestňujú na úkor nákupných centier. Hosťami diskusie o verejnom priestore ako nástroji na šírenie nacionalizmu budú sociologička Oľga Gyarfášová (www.ivo.sk), politológ Grigorij Mesežnikov, mediálna konzultantka Monika Janigová a umelec verejného priestoru Michal Moravčík (www.moravcik.sittcomm.sk).
Diskusiu bude moderovať právnik Peter Hodál.

videokracia21:00 Videokracia - Erik Gandini / Dánsko, Fínsko, Švédsko, UK / 2009 / 85min.
V Taliansku mal na televízny priemysel po tri dekády vplyv jediný muž. Ako televízny magnát a neskôr prezident, Silvio Berlusconi vytvoril perfektný systém televíznej zábavy a politiky. Dnes má 80 percent talianskej populácie televíziu za hlavný zdroj informácií. Televízia sa riadila heslom „zabav se a zabudni na chvíľu na tvrdú realitu“. Nejdôležitejšie je byť rozpoznaný a byť videný. Postavenie hviezdy, peniaze a obdiv ľudí potom prídu automaticky.

30. 1. - nedeľa

afganska_superstar15.00 Afganská superstar - Havana Marking / UK / 2008 / 88 min.
Po tridsiatich rokoch vojny a vlády Talibanu v Afganistanu pripravila miestna televízia súťaž speváckych talentov, u nás známu ako Superstar. Okrem dvoch tisíc spevákov sa prihlásili aj tri dievčatá. Spievať na verejnosti v tejto krajine však pre ženu nie je veľmi bezpečné. Dynamicky strihaný dokument ocenený na festivale v Sundance zaznamenáva priebeh súťaže, kde celonárodné šialenstvo striedajú mrazivé chvíle, kedy sa ženským súťažiacim vyhrážajú smrťou.

miznuce_ryby16:30 Miznúce ryby - Rupert Murray / UK / 2009 / 83 min. / anglicky
V tempe, akým dnes rybolov na celom svete prebieha, nie je možné, aby príroda obnovovala svoje zdroje. Vizuálne pútavá snímka ukazuje hlavné problémy spojené s úbytkom rýb – či už je to nedodržiavanie kvót pre lov alebo uprednostňovanie niektorých duhov, najmä obrích tuniakov, vyhľadávaných labužníkmi.

zomriet_ukamenovanim

18.00 Zomrieť ukameňovaním - Farid Haerinejad, Mohammad Reza Kazemi / Irán, NL / 2009 / 73 min.
Trest smrti ukameňovaním môžu v Iráne dostať ženy a niekedy aj muži, ktorí sa previnili cudzoložstvom, prostitúciou či zabitím v sebaobrane. Aktivistky sa snažia pomáhať ženám, ktoré boli odsúdené k tomuto nehumánnemu a veľmi bolestivému spôsobu popravy. Ich práca je však obtiažna – dôkazy sa iránska vláda vzhľadom na medzinárodnú kritiku snaží ututlať. Film bol ocenený Cenou za mier a spravodlivosť na tohtoročnom festivale Berlinale.



26. - 28. 1., streda - piatok

15:00 Mobilita - Klaus Reno / AT
Interakívna hra o udržateľnom životnom stýle a zodpovednom správaní sa, je užitočná pre rôzne komunity, ale aj pre environmentálnu výuku na stredných školách. Jej zmysel je nájsť najlepšiu možnosť pohybu s najnižšími emisiami v simulovaných situáciách. Hra slúži na stimulovania kreativity pri nachádzaní udržateľného správania sa nielen v pohybovaní sa v každodennom živote. Hra získala viacero ocenení v Nemecku a Rakúsku.
Hru osobne predstaví a zahrá si s Vami jej vynálezca Klaus Reno.

www.jedensvet.sk

Vstupné:
Permanentka: 10,00 / 7,00 € (dospelí / študenti)
Permanentka v predpredaji: 8,00 / 5,00 €
Jeden blok: 1,50 €
Predpredaj permanentiek: rezervacie@stanica.sk, 041 - 56 23 564

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics