Predstavenie The Painted Bird v La MaMa v New Yorku

new_york_times_palissimo_painted_bird_dusan_dobias_z_premiery_v_s2Tanečné predstavenie, ktoré vzniklo v našej koprodukcii a jeho premiéru ste videli na Stanici v lete na úvod festivalu nezávislého divadla KioSK, má od 11. do 21. novembra 2010 svoju americkú premiéru a ďalších 7 predstavení (vždy od štvrtka do nedele) v slávnom divadle La MaMa E.T.C. v New Yorku. Máme aj prvý článok - pozvánku, ktorá vyšla 5. 11. 2010 na kultúrnej strane New York Times. Fotografia Dušana Dobiaša je práve z premiéry v našej S2.

Autorom The Painted Bird, (Časť 1. Bastard) je v New Yorku žijúci choreograf Pavel Zuštiak (www.palissimo.com). Na predstavení spolupracoval s newyorkským hudobníkom a skladateľom Christianom Fredericksonom a v hlavnej úlohe účinkuje slovenský tanečník Jaro Viňarský. Skúšalo sa v Poľsku (v Grotovského centre), na Slovensku (na Stanici) a samozrejme v Amerike. Okrem Jara Viňarského a Christiana Fredericksona v predstavení účinkujú vždy miestni dobrovoľníci - komparzisti v masovej scéne.

Bastard je prvou časťou zamýšľanej trilógie The Painted Bird (”pomaľované vtáča”), voľne inšpirovaná metaforou zo známeho románu Jerzyho Kosinského z roku 1956, odohrávajúceho sa v čase 2. svetovej vojny. Hlavný hrdina, šesťročný chlapec, sa túla svetom, nemá rodičov. Stretne chlapíka, ktorý sa živí chytaním vtákom. Ten jedného z nich vyberie z klietky a v zlosti pomaľuje prenikavými farbami. Hneď, ako ho pustí, vták letí k svojmu kŕdľu, vlastní ho samozrejme kvôli pomaľovaného telu nepríjmu, a zabijú. Príbeh poslúžil Zuštiakovmu predstaveniu ako alegória - v predstavení rozvíja témy exilu, vysťahovania, vykorenenia, inakosti, identity.

Pavel Zuštiak po odchode zo Slovenska študoval v Hoalndsku, tancoval aj v Dánsku a Belgicku. Do New Yorku odišiel v roku 1999, od roku 2004 vedie vlastný súbor Palissimo. V roku 2009 bola jeho práca uznaná rezidenciou Princess Grace Foundation a Baryshnikov Arts Center, v roku 2010 získal Guggenheimovo štipendium. Má za sebou niekoľko vlastných predstavení v divadlách i site-specific inštalácií a projektov v netradičných priestoroch. Spája divadlo a tanec a iné žánre spoluprácou s inými umelcami. Vďaka kontaktu s na Stanici dobre známym tanečníkom a choreografom Jarom Viňarských sa podujal na profesionálny návrat na Slovensko a tým je práve toto predstavenie.

Ak ste v New Yorku, ste srdečne vítaní. Viac info:
www.lamama.org
www.thepaintedbird.org

A tu je prvá recenzia v New York Times na www.nytimes.com.

Predstavenie vzniklo s podporou: Trust for Mutual Understanding, Simon Guggenheim Memorial Foundation, Greenwall Foundation, CEC Artslink, Americké veľvyslanectvo na Slovensku, Ministerstvo kultúry SR a Nadačný fond Slovak Telecom pri Nadácii Intenda

Ďalšie reprízy Bastarda v USA budú v januári 2011, slovenské turné pripravujeme na september 2011. V prípade záujmu o predstavenie kontaktujte Martinu Filinovú - martina@stanica.sk.

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics