Najživšou témou diskusie o parku boli tínedžeri

diskusia_o_parkuStredajšej diskusie (25. augusta) o budúcej podobe parku-kempingu pod Rondlom a využití 7.000€ z programu O2 Think Big sa zúčastnilo asi 20 ľudí. Nikto zo susedov a divákov, ale okrem Stanice tu boli aj “nezávislí”: architekti a dizajnéri z workshopu Living Underground, sestry Šrámkové aj páni Blaško a Baránek z Mestského úradu v Žiline. Pod vedením Martiny Paulíkovej z Nadácie Ekopolis sme hneď na úvod identifikovali cieľové skupiny, ľudí, ktorí park “používajú” (diváci a umelci zo Stanice, psíčkari, susedia a rodičia s deťmi, ľudia prechádzajúci priestorom, mládež). Práve tínedžerom, najmä skupinkám, ktoré v priestore pod Rondlom pijú lacný alkohol a potom zvyknú narobiť poriadny bordel alebo niečo rozbiť, sa venovala najživšia diskusia. Padali v nej rôzne nápady vytesnenia tejto malej ale väčšine “škodiacej” skupine pomocou plotu, odstránenia mobiliáru (lavičiek), kamerového systému či strážnej služby až po menej radikálne riešienia. Ako najideálnejšiu vec vidíme do budúcna zvýšenie aktivity a “obsadenosti” parku aj pomocou novej výstavby (ateliéry, ubytovanie, nová kaviareň, …), to ale stojí obrovské peniaze, takže tak skoro to nebude. Zhodli sme sa aj na tom, že plot a zatváranie parku na noc nemá zmysel a skúsime to zatiaľ inak. Zvýšením aktivity pre ostatné cieľové skupiny a strážením priestoru sa pokúsime eliminovať vplyv tejto minority, stanovíme jasné pravidlá, podľa ktorých je v priestore parku každý vítaný, budeme spolupracovať s mestskou políciou.

Prišlo aj na pozitívne nápady záhradných prvkov a mobiliáru, mnohé už známe z našich doterajších plánov (detské ihrisko, nové lavičky a hojdačky, ďalšie nočné osvetlenie, odpadkové koše aj so sáčkami na psie výkaly, …), aj novinky ako wi-fi pripojenie na internet v celom parku, basketbalový kôš či ďalšie pouličné a outdorové športové aktivity. Dôležitým vstupom Mesta Žilina do projektu je prísľub prekopania a vyštrkovania (a možno i vyasfaltovania) existujúcej vyšľapanej cestičky smerom do Závodia na normálny chodník a doplnenie verejného osvetlenia v tejto časti, kde je do budúcnosti plánovaná aj jedna z hlavných mestských cyklotrás (z centra na sídlisko Hájik). Časť peňazí z programu O2 Think Big použijeme aj na dokončenie S-dvojky a vybavenia letného kempingu pre festivaly (sprchy).

Začiatok prác bude v septembri a veríme, že sa do decembra podarí čo najviac z načrtnutých zámerov zrealizovať. Ak viete alebo chcete pomôcť materiálom či vlastnou dobrovoľnou prácou, ste vítaní! 24. a 25. septembra zavíta do parku aj 60 dobrovoľníkov z firemného projektu Nadácie Pontis Naša Žilina a podobným spôsobom sa môžete pridať hocikedy aj vy. Ak máte stále nápad, ktorý tu ešte nepadol a stojí za zváženie, sem s ním!

Tagged as: , , , , , , , , , ,

2 Komentáre

  1. Vďaka za tip, vyzerá to trochu brutálne, ale keď už nebude inej pomoci… zatiaľ to teda určite neplánujeme, ale dobre vedieť, že niečo také existuje.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics