Pamätník 1. čsl. armády na Polome - zopár faktov na úvod workshopu Living Underground

Od pondelka sa začal šiesty ročník workshopu-sympózia a tento rok si účastníci po mestských či priamo so Stanicou spojených témach, vybrali niečo kultovejšie - pamätník na Polome (na vrchole Javorina). Pár kilometrov od Žiliny, ale zdola neviditeľný, poznajú ho len turisti a bikeri či účastníci pravidelných spomienok na oslobodenie a boje druhej svetovej vojny. Ak vás zaujíma, ako to bolo, čítajte tu základné informácie, ktoré sa podarilo vygoogliť účastníkom workshopu.

polom_panorama

Pamätník 1. československého armádneho zboru Polom – lokalita Javorina (kóta 1076 m.n.m).
Pred viac ako 60. rokmi vrcholil zápas za oslobodenie obcí v okolí Žiliny. Najväčšie boje boli v okolí Strečna a boj o vrch Polom v Stráňavách. Dobitie týchto častí Malej Fatry dávalo predpoklad oslobodenia ďalších obcí a mesta Žiliny.
 Nemecká armáda s modernými zbraňami vo vybudovaných skalnatých úkrytoch sledovala a likvidovala nadšených bojovníkov 1. čsl. armádneho zboru ruských, ukrajinských a rumunských bojovníkov.
 Magická povestná kóta 1069 m predstavovala vrchol skalnatej hory, čo bolo nad ľudské sily pokoriť a poraziť prevahu nemeckého Vermachtu. Tento úžasný a ťažký boj zvádzali naši nadšení a oduševnení osloboditelia v dňoch od 18. do 22. apríla 1945, z ktorých mnohí sa nedožili vytúženého víťazstva. 
Súčasný pamätník na vrchu Javoriny je trvalou pamiatkou obetiam, ktoré zahynuli pri oslobodzovaní okolitých obcí a mesta Žiliny.

22. apríl 1945 bol posledným, no rozhodujúcim dňom bojov o Polom. Ako prebiehali? Počas predchádzajúcej noci veliteľ 4. brigády posilnil bojové zoskupenie pod Polomom. Ráno 22. 4. začala brigáda nový útok na Polom. Po vyše šiestich hodinách úporných bojov okolo 17. hodiny sa na vrchol Polomu prebojovali samopalníci nasledovaní guľometníkmi. Časť Nemcov stihla ujsť na západný svah. V „skalných hniezdach“ narátali len 29 mŕtvych. Prápory 4. brigády mali v ten deň 14 mŕtvych, 105 ranených a 32 nezvestných. Ovládnutie Polomu 4. brigádou bolo najväčším úspechom nášho zboru zo všetkých dovtedajších bojov. Nepriateľ stratil dominantu svojej obrany v jej prvom pásme na vrcholoch Malej Fatry. V nasledujúcich dňoch sa naše jednotky postupne zmocňovali ďalších výšin. Časti 1. brigády sa prebili tiesňavou Váhu a dosiahli priestor Košariska. Štvrtá brigáda 26. apríla zmietla nepriateľa zo západných svahov Polomu a na druhý deň oslobodila obec Stráňavy. Oslobodzovacím jednotkám sa uvoľnil prístup do Žilinskej kotliny a k mestu Žilina.

Na počesť padlým bol na vrchu Polom postavený Pamätník víťazstva 1. čsl. armádneho zboru, slávnostne odhalený v roku 1961. Autorkou reliéfu je akad. sochárka Ludmila Cvengrošová. V dôsledku ťažby vápenca bol tento pamätník v roku 1986 premiestnený na neďaleký vrch Javoriny.

Zaujímavou príhodou je aj nedávny pokus o ukradnutie bronzového súsošia, o ktorom sa dočítate na http://zilina.sme.sk.

Viac o zámeroch Living Underground sa dočítatate v sekcii Workshopy.

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics