3P - Priestor pre pohyb
Lekcie zo súčasného tanca pre stredné školy a ZUŠ

Kultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie a Tanečné divadlo Alternatív realizujú v priebehu roku 2010 výchovno - vzdelávací projekt 3P-Priestor pre pohyb, ktorého hlavným zámerom je sprístupnenie súčasného tanca širokej verejnosti, predovšetkým však generácii študentov základných, stredných a základných umeleckých škôl v meste Žilina a širšom regióne.

Projekt 3P- Priestor pre pohyb zahŕňa cyklus prednášok na pôde školy, víkendové workshopy, sledovanie tanečných predstavení na Stanici Žilina-Záriečie a po nich diskusie s tvorcami vedené odborným lektorom.

3P - Priestor pre pohyb

V rámci projektu Vám ponúkame interaktívne prednášky o súčasnom tanci s video-ukážkami na hodinách estetickej výchovy, či tvorivé lekcie na hodinách telesnej výchovy (prípadne dramatickej výchovy a iných príbuzných vyučovacích hodinách). Lektormi prednášok sú talentovaní slovenskí tanečníci Zuzana Burianová a Jaro Viňarský. Obaja sa venovali štúdiu tanečných odborov na vysokých školách (pedagogika a choreografia súčasného tanca) a majú neoceniteľnú skúsenosť zo štúdia či pôsobenia v zahraniční.

Predmetom cyklu prednášok je priblížiť tanečné umenie v širšom a užšom význame. Jednak v ňom pôjde o oboznamovanie študentov s tanečným umením ako takým - zoznámenie sa s dejinami tanca nielen ako samostatnou umeleckou formou ale aj kontexte ľudských dejín ako takých. Zameriame sa na dejiny tanca v kontexte politickom, spoločenskom a v kontexte všeobecných dejín umenia.
Naším zámerom je, aby mladá generácia začala vnímať tanec nielen ako formu odreagovania sa napríklad na diskotékach, ale tiež ako hodnotový prejav človeka, ktorým môže reagovať a reflektovať svoju dobu, v ktorej žije. Motivovať ich k tomu, aby mali záujem navštevovať divadlo a aj náročnejšie žánre, akým je v prípade tanečného umenia tanec súčasný.

V priebehu dvoch až troch vyučovacích hodín:

- sa študenti dozvedia o tom, čo tanec a vôbec fyzická existencia v dejinách človeka prekonala, ako sa vyvíjala a akú dôležitosť pohľad na telo bezpochybne má

- spoznajú tanečné dejiny - od momentu, keď sa tanec začal stávať umeleckou formou až do jeho dnešnej súčasnej podoby

- na konkrétnejšej úrovni im stručne, s obmedzením sa na základy, priblížime aj oblasť jednotlivých tanečných techník a ich myšlienkových pozadí

- zameriame sa na najdôležitejšie osobnosti tanca naprieč dejinami a ich vplyvom na vývoj v tanečnom svete

- podstatná časť bude venovaná premietaniu tanečných diel, od predstavení cez tanečné filmy tak aby súviseli priamo s prednášanou témou

- dôležitou súčasťou budú diskusie, konfrontácie so študentmi, aby tento cyklus neostal iba pri prednášaní, ale aby spĺňal dialogickú formu

Zároveň prichádzame aj s ponukou praktických „tanečných lekcií” v rámci hodín telesnej výchovy, prípadne aj estetickej, či dramatických krúžkov na školách. Takouto formou si budú môcť študenti osobne vyskúšať rôzne techniky súčasného tanca a jeho základné princípy. Zároveň tak spoznajú ďalšiu formu pohybovo-umeleckej aktivity, ktorej sa môžu venovať vo voľnom čase, či už v miestnom Centre pohybu a tanca Labyrint, alebo v podobe tanečných workshopov na Stanici.

mandrake

Teoretické prednášky aj praktické hodiny ponúkame zdarma, predpokladaný rozsah sú 2-3 teoretické hodiny (v rámci vyučovacích hodín - estetika, dejiny umenia, dramatický krúžok) a 1-2 praktické hodiny (telesná výchova, estetika). V prípade záujmu radi túto ponuku rozšírime.

Dôležitou súčasťou projektu je snaha napojiť tieto prednášky na konkrétne slovenské aj zahraničné tanečné predstavenia v programe Stanice Žilina - Záriečie, motivovať študentov, aby navštívili predstavenie. Našou snahou bude priblížiť im dané predstavenie a to formou stretnutia s tvorcami buď pred predstavením alebo po ňom, kde nahliadnu do procesu tvorby tanečného diela, spolu sa pokúsime analyzovať jeho štruktúru, výrazové prostriedky, spôsob tlmočenia myšlienok, tém pohybom, či princípy tanečnej improvizácie. Diskusie budú viesť profesionálni tanečníci, prípadne aj teoretici tanečného či divadelného umenia.

Chceli by sme tak využiť potenciál a skúsenosť, ktorú so sebou prinášajú umelci nielen zo Slovenska, ale z rôznych európskych krajín a priblížiť divákom, čo sa deje na súčasnej európskej tanečnej scéne, aké sú nové trendy, impulzy. Pre organizované skupiny študentov (minimálne 8 ľudí) môžeme poskytnúť špeciálne zľavy na predstavenia, pokiaľ sa nám nahlásia v predstihu. V prípade záujmu Vám môžeme v predstihu posielať program Stanice Žilina-Záriečie, v elektronickej či tlačenej forme.

V prípade záujmu nás môžete kontaktovať na telefónnom čísle 0907 497 481 alebo na emailovej adrese: martina@stanica.sk .

dolcissime-sirene


Lektori teoretických / praktických hodín a diskusií

Jaro Viňarský, tanečník a choreograf, študoval na VŠMU, kde vytvoril svoje prvé choreografie. Študoval a spolupracoval s mnohými slovenskými a zahraničnými pedagógmi a choreografmi, ako napríklad Simone Sandroni, Julyen Hamilton, Irene Stamou, a Frey Faust. V roku 2001 získal druhú cenu na choreografickej súťaži Jarmily Jeřábkovej za debutové sólo Sorton. O rok neskôr získal opäť druhú cenu za sólo Nikdy nezaliaty čaj. V roku 2004 vytvoril sólo Posledný krok pred, ktoré uviedol v mnohých českých a slovenských mestách, ale aj v Rumunsku, Bulharsku a Francúzsku. V roku 2006 získal cenu publika na Českej tanečnej platforme a aj Cenu Sazky. Tancoval v sóle Omša v choreografii Milana Kozánka (2005) a s Luciou Kašiarovou vytvorili tanečný duet Srdcia ako postrelené vtáky (2007). Najčerstvejším predstavením Jara Viňarského je mužský kvartet Paisyn (2007) vytvorený vďaka finančnej prémii spojenej s Cenou Sazky a v spolupráci s Grotowského centrom (Poľsko). V posledných rokoch úzko spolupracuje s belgickou choreografkou Karine Ponties (Mi Non Sabir a Holeulone).

Zuzana Burianová, tanečníčka, pedagogička tanca a choreografka. Absolvovala štúdium na VŠMU, odbor pedagogika moderného tanca, v rámci neho bola na ročných študijných stážach na Stavangerskej univerzite v Nórsku (moderný a súčasný tanec) a University Concordia v Kanade (choreografia súčasného tanca). Vlastné choreografické práce vytvorila s Tanečným divadlom Alternatív (2002-2009, „To my…”, “the way you walk”, “the best of now”, “nezastihnuté”, “Dilog Contenco), na pôde VŠMU a počas štúdia na univerzite v Montreale (“A step back”, “9+2”, “If only word”). Zuzana sa systematicky zaoberá prepojením filmu a tanca, dosiaľ vytvorila tri tanečné filmy, “Reč dychu” (2007, Žilina), “The way you speak”, “The way you look around (2007, Concordia University, Kanada).
Pedagogické skúsenosti získala ako lektor na tanečnom konzervatóriu v Querétaro v Mexiku (jazzový tanec), v centre tanca a pohybu Labyrint v Žiline, Festivale súčasného tanca Lab1(2008), spolupracovala na workshope Labanovej pohybovej analýzy na VŠMU a bola členom združenia tanečníkov v Montreale „Human dance floor association“.

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics