Jeden svet – filmy spod pultu
streda – nedeľa 27. - 31. 1. 2010

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov
(Stanica_CLASS)

Festival o naliehavých témach súčasnosti, alebo Všetko, čoho ste sa kedy báli dnes na plátne. Pokiaľ vo svojich začiatkoch festival reflektoval hlavne vojny, násilie, či nerovné postavenie menšín, v súčasnosti sa jeho kamery viac a viac zameriavajú na ekonomiku. Hlavnou témou tohto ročníka festivalu Jeden svet na Stanici sú peniaze. Peniaze ako podstata súčasnej spoločnosti, jej najvyšší vládca, pričom politici sú len ich sluhami. Druhou témou prehliadky, ktorej naliehavosť stále narastá, je otázka energií – boj medzi starými a novými formami uspokojovania našich zvyšujúcich sa potrieb komfortu a spotreby. Ukazuje sa, že predtým nejasné heslo festivalu – Festival, ktorého hlavnými hrdinami sme MY, je pravdivé. Projekcie najlepších filmov festivalu z Prahy, Bratislavy a Budapešti budú sprevádzané diskusiami o ekologickej energii, financiách a stretnutiami s režisérmi. Pripravujeme v spolupráci s OZ Človek v ohrození.

js_sobota_-_mladi_a_nepokojni_v_cine

www.jedensvet.sk

Vstupné:
Permanentka: 10,00 / 7,00 €
Permanentka v predpredaji: 8,00 / 5,00 €
Jeden blok: 1,50 €
(dospelí / študenti)
Predpredaj permanentiek: rezervacie@stanica.sk, 041 - 56 23 564

PROGRAM

27.  1. 2010, streda – Ženy sveta

12.00
Ženy pre meny – Erika Hníková (ČR, 2003, 75 min.)

zeny_pre_meny

Eva túži po novom poprsí, Magda vyskúšala všetky prostriedky na chudnutie, Zuzana zvažuje, že zanechá športovanie kvôli kariére v modelingu. Erika Hníková cez feministky, plastických chirugov, modelky, či zákazníčky drogérií skúma, ako sa mýtus krásy prejavuje v Česku, kto ho vytvára a s akým cieľom.


17.00
Made in L.A. – Almudena Carracedo (USA, 2007, 70 min.)

made_in_la
Tri ženy z Mexika sa stretli v odevnej dielni v Los Angeles. Dvanásť hodín nad šijacím strojom bez prestávok na jedlo, zavreté, zarobili za blúzku, ktorá v obchode stojí trinásť dolárov, devätnásť centov. Film o bojkote obchodného domu Forever 21, ktorému boli ich výrobky určené a sile hlasu pár ľuďí, ktorí potrebujú bojovať.

19.00
Sedem svetiel – Olga Sommerová (ČR, 2008, 57 min.)

Autorka sa dlhodobo zameriava na osudy a svedectvo žien. V jej novom dokumente vystupuje sedem pamätníčok, ktoré oživujú spomienky na holokaust a druhú sv. vojnu a zverujú sa s vlastným „návodom“ ako prežiť nielen nacistický režim. Niť filmu sa však vinie až k súčasným prejavom nacizmu a nacionalizmu.

20.00
Zahnať diabla do pekla – Gini Reticker (USA, 2008, 72 min.)

Príbeh o odvahe liberijských moslimských a kresťanských žien, ktoré sa bez ohľadu na vyznanie rozhodli zasadiť o ukončenie občianskej vojny. Svojimi dlhodobými nenásilnými, no dôraznými protestmi ukázali, že spontánny aktivizmus môže zmeniť históriu. Film získal na Pražskom festivale cenu za boj za ľudské práva

28. 1., štvrtok – Energia

12.00 h Ako sa varia dejiny – Peter Kerekes (SR, Rakúsko, ČR, 2009, 88 min.)
Hlavnými hrdinami filmu sú vojenskí kuchári z rôznych kútov Európy. Práve od ich poľných kuchýň závisí úspešnosť „ozbrojených žalúdkov“ – vojakov. Bez kuchárov stráca armáda silu a teda aj zmysel. Vojenskí kuchári tak mohli vplývať na celé dejiny ľudstva.

16.00 h I.O.U.S.A. – Patrick Creadon (USA, 2008, 85 min.)
Dokument odhaľuje svet ekonomiky a vysokej politiky. Zaoberá sa štátnymi zásahmi do ekonomiky, sleduje rastúce zadĺženie štátu, jeho príčiny a prípadné riešenia. Film, ktorý namiesto nič nehovoriacich čísiel používa animácie vhodne prepojené s ďaľšími informáciami, ako je aj činnosť prezidenta, či výlety ministrov.

18.00 h Ropná apokalypsa? – Andrew Evans (Veľká Británia, 2008, 48 min.)
Musíme sa naučiť zatočiť s ropou skôr, než zatočí ona s nami. Film bilancuje súčasný stav, kedy sme totálne závislí na rope. Ropní magnáti predpovedajú krásnu budúcnosť a nezávislí varujú, že „čierne zlato“ vyťažíme veľmi skoro. Nejde však len o zníženie spotreby a šetrenie, ale predovšetkým o hľadanie iných zdrojov.

19.00 h Energia ako závislosť – diskusia
Hostia: Juraj Rizman, environmentálny aktivista (Greenpeace), Igor Vereš, Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, odborník na obnoviteľné zdroje a Monika Rothová, zástupca Energy Centre Bratislava.
Bez energie si dnešný svet nevieme predstaviť. Ako sa však vyrába, aké sú možnosti, aká je realita a ako to v skutočnosti všetko funguje? Pozvali sme niekoľko odborníkov z radikálnejším, triezvejším, či učeným pohľadom na svet, ktorí sprostredujú viacero pohľadov na tému dnešného zlata – energie.

20.00 h Architekt odpadu – Oliver Hodge (Veľká Británia, 2007, 86 min.)
„Predstavte si dom, ktorý si sám kúri, zásobuje sa vodou, pestuje si plodiny, ku ktorého výstavbe nie je potrebná žiadna drahá technológia, že recykluje svoj odpad, že má vlastný energetický zdroj. Predstavte si, že sa taký dom dá postaviť kýmkoľvek, z vecí, ktoré spoločnosť považuje za odpad.“ Film o práci architekta Michela Reynoldsa a jeho boji s americkými úradmi.

29. 1., piatok – 20 rokov demokracie

16.00 h Najväčšie prianie – Jan Špáta (ČSR, 1990, 85 min.)
„Aké je vaše životné prianie?,“ pýtal sa režisér mladej generácie roku 1964, ktorá ako prvá dospela po druhej sv. vojne. K životu v socializme sa vyjadrovali otvorene a kriticky. Špáta sa k otázke vrátil roku 1989. Nová generácia svoje túžby premieta do materiálneho zabezpečenia alebo kritizuje neslobodu.

17.30 h Ideme ďalej – Wolfgang Ettlich (Nemecko, 1999, 108 min.)
Pútavý príbeh premeny NDR zobrazený na osudoch rodiny pána Schutzeho, vedúceho socialistickej samoobsluhy v saskom Zschopau. Príbeh rodiny začína v revolučnom roku 1989 a zachytáva desať rokov života nepretržitých výkyvov od zlého k dobrému a naopak.

19.30 h Dobré ráno, Slovensko! Sedem mesiacov, ktoré nám zmenili život – Martin Hanzlíček (SR, 2009, 52 min.)
Film pokrýva obdobie od novembra 1989 po prvé slobodné voľby v júni 1990. Retrospektíva bez predstierania objektivity. Hlavným hrdinom pohľadu je verejnosť, dav, masa, voliči, občania, ktorí sa stávajú nositeľmi emocií, zastáncami ideí a programov politických strán, ale aj predmetom manipulácií.

+ diskusia: Fedor Gál, autor námetu a Martin Hanzlíček, režisér filmu

30. 1., sobota – Hudba a ľudské práva

15.00 h Ježiš je normálny! – Tereza Nvotová (ČR, SR, 2008, 66 min.)
Film sa zaoberá poňatím viery, manipuláciou a výchovou detí v kontroverzných kresťanských skupinách. Režisérka strávila rok vo vnútri Triumfálneho centra viery. Vo filme skúma, kde končí hranica slobody vyznania a kde začína nebezpečná manipulácia.

16.30 h Maďarská národná – Bori Kriza (Maďarsko, 2007, 70 min.)
Romantické násilie je názov maďarskej popovej kapely, ktorá hrá nacionálny rock, hlásajúci krajné pravicové ideály. Skalní fans sú skinheadi, folkáči, futbalisti i vysokoškoláčky. Spája ich nenávisť voči Židom a túžba po obnovení „Veľkého Uhorska“. Radikalizmus má miesto v médiách, či školstve a to nielen v Maďarsku.

18.00 h Úprimný na 99 % – Rune Denstad Langlo (Nórsko, 2008, 70 min.)
Amina, Emir, Haji a Assad založili hip-hopovú formáciu nazvanú „Spojené menšiny“, ktorá odkazuje na skutočnosť, že i keď všetci žijú v nórskom Osle, ani jeden z nich sa tam nenarodil. Vo svojich úderných piesňach dávajú naplno priechod svojim nejednoznačným pocitom zo života v Nórsku.

+ Kongo na rázcestí – Petna Ndaliko Katondolo (Kongo, 2007, 30 min., anglické titulky)
Konžský filmár je známy svojimi „inými“ snímkami. Originálne kombinuje staré africké tradície s modernou estetikou. Dokument sa pohybuje na rozhraní experimentu, filmu-ankety a volebnej reportáže. Dáva možnosť nahliadnuť do zákulisia prelomových volieb 2006 z pohľadu občanov.

20.00 h Africký underground: demokracia v Dakare – Ben Herson, Magee McIlvaine, Chris Moore (USA, Senegal, 2007, 65 min., anglické titulky)
Senegal je jednou z najstabilnejších demokracií v Afrike, avšak stále bojuje s chudobou, či vysokou nezamestnanosťou. Najvýraznejšie je počuť túžbu po zmene u raperov a hip-hoperov. Energická snímka plná hudby sleduje angažovaných hip-hoperov v priebehu vyostrených volieb roku 2007.

+ Otroci – Hanna Heilborn, David Aronowitsch (Švédsko, Dánsko, Nórsko, 2008, 15 min.)
Základom tohto nesmierne pôsobivého animovaného dokumentu je autentický záznam výpovedí, ktoré poskytli dve deti po svojom oslobodení z otroctva v roku 2003. Takmer 20 rokov trvajúca občianska vojna v Sudáne sa chýlila ku koncu, keď sa začal lov na deti a zvyšujúcu ekonomiku.

22.00 Dj Puppesh

31. 1., nedeľa – Je dobré vedieť

15.00 h Svedectvo z Tibetu – Jezza Neumann (Veľká Británia, 2008, 48 min.)
Reportér Tash Despa nakrúcal skrytými kamerami v utajení v Tibete. Odporcovia režimu sú mučení, ženy sterilizované; nomádskym Tibeťanom zkonfiškovali majetok a umiestnili ich do rezervácií. Mladá generácia predstavuje silný zdroj latentného odporu, ktorý môže prerásť do násilia.

16.00 h Barmský VJ – Anders Ostergaard (Nórsko, Švédsko, Dánsko, Veľká Británia, 2008, 84 min.)
V septembri 2007 zachytilo niekoľko Barmčanov mobilnými telefónmi protivládne demonštrácie a ich surové potlačenie. Ich zábery sú jediné svedectvo toho, čo sa tu dialo. Strhujúci dokument poukazuje význam nezávislých médií proti totalitnej moci. Film získal na Pražskom Jednom svete cenu Václava Havla za výnimočný spôsob prispenia k ochrane ľudských práv a tiež študentskú cenu.

+ Smrtiace polia – Victor Burgos (Uruguay, 2009, 13 min.)
Veľké plantáže sóje v Južnej Amerike určenej pre veľkochovy EU, vytláčajú prirodzené ekosystémy a zhoršujú klímu. Ľudia sú vyháňaní z pozemkov a strácajú možnosť dopestovať potravu. Veľká časť sóje je geneticky modifikovaná a masívne zvyšuje používanie pesticídov, ktoré spôsobujú otravu pre miestne komunity, vodné zdroje a prírodu.

18.00 h V zápale boja – Masha Novikova (NL, 2008, 113 min.)
Garry Kasparov sa preslávil ako majster šachu vďaka svojmu vynaliezavému štýlu rafinovaných kombinácií. Ako kandidát na post Ruského prezidenta postupuje rovnako a je tŕňom v oku vládnej garnitúre na čele s Putinom. Film je rovnako rafinovaný a prekvapivý ako Kasparovov štýl.

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics