Memory Kontrol 1989-2009

Príznačne v utorok 17. novembra začíname na Stanici tematický týždeň s názvom Memory Kontrol 1989-2009 a podtitulom Vždy pripravený! Už od minulého týždňa je S-dvojka oblepená transparentami s heslami z čias komunizmu, ktoré sú inštaláciou výtvarníka Alexa Mlynárčika. V rovnakom čase Žilinu ozdobila Komunistická strana Slovenska billboardami s mrazivým textom „Po dvadsiatich rokoch sme stále tu”. Aj preto vás na Stanici čaká počas šiestich dní množstvo diskusií, výstav, projekcií, divadelných predstavení, koncertov, workshopov, či site-specific projektov, ktoré nezostanú len pri spomínaní, ale pokúsia sa o kritickú analýzu rokov pred i po Novembri ‘89 a nielen na Slovensku.
Začíname v utorok 17. novembra o 18.00, okrem inštalácie Alexa Mlynárčika, otvoríme výstavu americkej umelkyne Janeil Engelstad - Hlasy zo stredu a prvých 30 divákov-účastníkov performance Fedora Blaščáka - získa zdarma vstup na večerný koncert koncert kapely Kosa z nosa.
V programe je niekoľko akcií určených špeciálne pre študentov stredných škôl, ktorí síce rok 1989 osobne nezažili, ale chceme im umožniť stretnutie s aktérmi revolúcie a pochopiť, ako sa žilo v bývalom režime a čo pre vtedajšiu generáciu Nežná revolúcia znamenala. Diskusií zo študentami sa zúčastnia napríklad Ján Budaj, Anton Popovič alebo Karol Honner, zakladateľ VPN v Žiline. Večer prídu diskutovať aj Martin a Zora Bútorovci.
Z divadelných predstavení je na programe inscenácia Mladosť VB. Citácie z Pamätí Vasiľa Biľaka českého divadelného spolku Odnož, derniéra happeningu Spolužiaci z produkcie Stanice a premiéra medzinárodného divadelného pásma Sloboda! Sloboda?, ktoré je zavŕšením dvojročného prestížneho česko-nemecko-slovenského projektu 68/89 Divadlo.Doba.Dejiny.
Vo filmovej časti sa objaví napríklad dokument Dobre ráno Slovensko! Sedem mesiacov, ktoré nám zmenili život,
ktorý vznikol na námet Fedora Gála a Petra Zajaca.

> program na celý festival

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics