Koncert pre všetkých, ktorí pomohli s rekonštrukciou
otvorenie a hudobná skladba s menami „nesmrteľných“
piatok 12. 5. 2017, 18.00, Nová synagóga

Nová synagóga; foto: Ľubo Bechný

Program otváracieho večera:
18:00 úvod
18.30 príhovory
19.00 koncert 1. časť
20.00 prestávka
20:30 koncert 2. časť
21:30 záver

Existuje viac príbehov Novej synagógy v Žiline a je veľmi veľa ľudí, ktorí v nich hrali dôležité roly. Prvý je príbeh o miestnej židovskej obci, ktorá v čase prvej Československej republiky tvorila pätinu obyvateľov mesta a ktorej sa (konečne) darilo, verili si a rozhodli sa postaviť novú synagógu na mieste staršej (a menšej). Je aj príbeh o svetoznámom nemeckom architektovi Petrovi Behrensovi, ktorého oslovili žilinskí Židia do súťaže, aby urobil návrh, a nakoniec si ho vybrali. Je aj príbeh o mladých bratoch Novákovcoch, ktorí ju za dva roky postavili. O týchto príbehoch a dôležitých ľuďoch, ktorí v nich hraly svoje roly, sa dočítate v knihách. Dočítate sa, ako sme (naši predkovia) väčšinu slovenských Židov poslali do koncentračných táborov. V archívoch existujú záznamy o tom, ako novopostavenú žilinskú synagógu v novembri 1938 znesvätili a odvtedy prestala byť sakrálnou stavbou. V knihách sa dočítate aj o ďalších osudoch budovy synagógy, prestavbách a zmenách funkcie, o Vysokej škole dopravnej, ktorá tu mala desaťročia svoju aulu, o kine Centrum a zanietených kinároch, ktorí tu 20 rokov premietali. To, čo sa dochovalo v knihách a archívoch je však len malým výsekom z toho, ako to celé naozaj bolo. Nepoznáme a už sa ani nikdy nedozvieme mená všetkých ľudí, ktorí hoci aj malou čiastkou, pomohli k tomu, aby sa tie veľké príbehy mohli stať realitou.

Preto sme sa rozhodli, že aspoň v našom prípade, v príbehu aktuálnej rekonštrukcie Novej synagógy, sa ich pokúsime zapísať a zvečniť. Šesť rokov sme Synagógu opravovali, aby sme ju zachránili a zreštaurovali ako výnimočnú modernú architektúru, a súčasne jej vdýchli život v podobe nového kultúrneho centra. Pomohli nám všetci, ktorí mohli, prispeli nórske i európske fondy, ministerstvo kultúry, ústredný zväz židovských obcí, mesto, nadácie, futbalisti, veľkí i menší sponzori, výrobcovia stavebných materiálov, … ale ľudia, ktorých mená dnes zaspievame, prispeli najviac. Nie sumou, ale tým, že naozaj ukrojili zo svojho súkromného rozpočtu alebo času. Preto sme im sľúbili “nesmrteľnosť” a preto bude táto skladba znieť v múroch Novej synagógy navždy - stačí priložiť ucho k stene. Snažili sme sa zachytiť každé meno darcu, podporovateľa alebo dobrovoľníka za posledných šesť rokov. Sú tam ľudia, ktorí darovali päť eur, ale aj ľudia, ktorí prispeli tisícmi či pracovali mnoho dní na stavbe. Veríme, že za každú, aj malú dobrú vec, človek môže získať nesmrteľnosť - nezabudne sa na neho. Hudobná skladba ako zoznam ľudí, ktorí nám s rekonštrukciou pomohli je poďakovaním a mnemotechnickou pomôcku - aby sa nezabudlo. Zapísali a zaspievame takmer tritisíc mien. V skutočnosti ich bolo ešte viac - ako to už v histórii chodí, aj nám sa podarilo nejaké stratiť, prepáčte. Ďakujeme všetkým vám, ktorí ste pomohli, a venujeme vám tento otvárací večer a koncert.

otvarame-web-1280x670

Účinkujú:

Octet singers (členovia Slovenského filharmonického zboru):
Jozef Chabroň, zbormajster a dirigent
Ladislav Hallon
Ernest Hudec
Ľubomír Kizek
Ladislav Podkamenský
Adam Blažo
Martin Lampert
Eugen Gaál
Milan Jazudek

Členovia Štátneho komorného orchestra Žilina:
Andrej Krajčovič, viola
Marek Pukl, viola
Klaudia Remencová, violončelo
Pavol Šimčík, violončelo

Marek Adamov, koncept
Marek Piaček, autor skladby a dirigent
Ints Plavnieks, svetelný dizajn

S príhovormi na úvod koncertu vystúpi náš kolega Fedor Blaščák, predseda Židovskej náboženskej obce Žilina Pavel Frankl, primátor Mesta Žilina Igor Choma, Dušan Dvořák z Nadácie Kia Motors Slovakia a Eva Majchráková z programu Obnovme si svoj dom Mnisterstva kultúry SR. Pred druhou polovicou koncertu prečítame pozdrav od prezidenta SR Andreja Kisku a ďalších ľudí, ktorých sme pozvali, ale nemohli prísť.

Súčasťou večera je výber z fotografií Dalibora Adamusa, Mareka Jančúcha, Natálie Zajačikovej, Petra Snadíka, Richarda Köhlera, Kathrine Thude, Martina Tisa a Moniky a Ľuba Stacha dokumentujúci šesť rokov stavebných a reštaurátorských prác a prvých pootvorení. Pozývame aj do galérie Plusmínusnula pred hlavným vchodom do Novej synagógy, ktorá bude celý večer otvorená a v ktorej je aktuálna výstava švajčiarskeho umelca Ramona Fellera “qwertz (click)”.

Prosba o ticho
Počas koncertu a celého večera nemusíte sedieť (asi ani nemáme dosť stoličiek pre toľko ľudí), môžete sa voľne pohybovať po sále, len vás poprosíme o ticho a rešpekt voči iným divákom a tiež voči hudobníkom - spievať viac než hodinu meno za menom je náročné na koncentráciu. V prístavbe zimnej modlitebne funguje malý bar a rozprávať sa môžete aj vonku na terase. Ďakujeme za pochopenie.

Koncert a otvárací večer sa koná vďaka podpore Fondu na podporu umenia a Nadácie ERSTE.

Vstupné dobrovoľné, ale kvôli tomu, aby sme vedeli, koľko vás asi príde (a kvôli obmedzenej kapacite) prosíme o rezerváciu miest vopred emailom na info@novasynagoga.sk. Rovnako napíšte, ak nie ste zo Žiliny a chcete pomôcť s (lacnejším) ubytovaním v našom meste, radi pomôžeme. Ďakujeme.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics