Ukrajinskí umelci odohrajú silný príbeh z ich krajiny

Foto: Divadlo PôtoňRežisér z Ľvova, Sashko Brama, sa na Slovensku predstavil na Divadelnej Nitre v roku 2015 s predstavením R+J, ktoré vzbudilo značný rozruh. Spolu s Divadlom Pôtoň pripravili novú inscenáciu s názvom Vojenské meno Rama, autentický príbeh mladej Ukrajinky a jej krajiny, ktorú na Stanici uvedieme v stredu, 15. marca o 19.00.

Predstavenie vychádza zo silného dokumentárneho materiálu, ktorý režisér zbieral deväť rokov. Príbeh mladej ženy z dobre situovanej rodiny, Ukrajinky Júlie, je založený na jej osobných zážitkoch pred a po tom, ako sa na Ukrajine vyhrotil konflikt, ktorý viedol k rozdeleniu krajiny. Mladá žena sa rozhodla chodiť na frontovú líniu, aby tam pomáhala vojakom.
Vojenské meno Rama
Tvorcovia z Divadla Pôtoň, Michal Ditte a Iveta Ditte Jurčová, pracujú najmä s angažovanými témami. Tvorba Sashka Bramu ich zaujala natoľko, že ho oslovili na spoluprácu. “Zistili sme, že témy, ktorým sa venuje, sú veľmi podobné tým našim, len prostredie, v ktorom pracuje a žije je oveľa nebezpečnejšie, vyhrotenejšie, bolestnejšie. Pre nás je inscenácia Vojenské meno Rama priestorom pre komunikáciu so slovenskou verejnosťou, v čase, keď spoločenská a politická situácia naberá nebezpečnú dimenziu, keď sa sily vo vnútri krajiny radikalizujú, v čase, keď politici zasahujú do slobody umeleckého prejavu”, píšu na facebookovej stránke divadla. Predstavenie opisuje aktuálne diane na Ukrajine a stáva sa mementom pre nás samotných. Ako ďaleko je Slovensko od Ukrajiny?

Inscenácia Vojenské meno Rama mala premiéru v Divadle Pôtoň 6. marca 2017. Okrem Stanice sa reprízy odohrajú aj v Slovenskom národnom divadle a Záhrade, centre pre nezávislú kultúru.

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics