Hudba sveta Žilina: Relu & Zuralia Orchestra (Ro), Balkansambel, Balkan String Trio (Srb)
world music festival
piatok 24. 3. 2017, 19.00

Balkan Strings TrioPiatkový program dvojdňového world music festivalu Hudba sveta Žilina otvorí trio gitarových virtuózov zo Srbska Balkan Strings Trio. Ich typickým znakom je šesťručná hra na gitare. V rámci svojho programu Balkan Swing – World Fusion jedinečným spôsobom predvádzajú univerzálnu hudobnú reč kombinujúcu jazz, swing, etno, klasiku ako aj gitarovú hudobnú tradíciu z Macedónska, Rumunska, Moldavska, Maďarska, Stredomoria a Orientu.

BalkansambelSvoj nový album Šlamastika potom predstaví originálne žilinské zoskupenie Balkansambel. Album sa v januári 2017 umiestnil ako novinka v Top 20 rebríčku World Music Charts Europe. Dve do seba vpletené slovíčka tvoriace názov tejto skupiny desiatich muzikantov charakterizujú nielen hlavný predmet jeho hudobných záujmov, ale do istej miery vystihujú spôsob jeho prístupu k muzicírovaniu - pohrávanie sa s hudobným materiálom a štylistikou rôznych žánrov a hudobných tradícií. Radosť zo spontánnej tvorivosti okorenená nekonvenčným prístupom k spracovaniu hudobných myšlienok, to všetko ponúka pestrý kaleidoskop repertoáru tejto kapely.

Relu & Zuralia OrchestraFestival uzavrie Relu & Zuralia Orchestra z Rumunska, zoskupenie dvanástich skúsených hudobníkov, ktorí pod umeleckým vedením skladateľa Aurelia Mireasa využívajú nástroje pre tradičnú balkánsku a rómsku hudbu a interpretujú skladby kombinujúce rôzne štýly. V ich tvorbe nájdeme prvky rumunskej ľudovej hudby, jazzu, reggae, latino a tradičného rómskeho folklóru. Lídrom zoskupenia je klarinetista Relu Bandurovic. V ich tvorbe nájdeme prvky rumunskej ľudovej hudby, jazzu, reggae, latino a tradičného rómskeho folklóru. Orchester spolupracoval s najväčšími menami v balkan brass oblasti, akými sú napríklad Goran Bregovič či Boban Markovič.

Čas medzi koncertami vyplnia tanečné workshopy pod vedením Zuzany Burianovej a zabaviť sa môžete aj na afterpárty s djom Potkanom (Hudba sveta_FM).

Program:

19.00 Balkan Strings Trio / S2
19.50 tanečný workshop Zuzany Burianovej / S2
20.15 Balkansambel / S2
21.20 Relu & Zuralia Orchestra / S2
22.30 DJ Potkan / bar

Udalosť na facebooku: HUDBA SVETA Žilina

Prvý deň festivalu sa bude niesť v rytme tanga – v Mestskom divadle Žilina vystúpi vo štvrtok 23. 3. Ariel Ramirez Quintet a Slovak Tango.

Vstupné: 8,00 €
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.
Permanentka na oba dni: 12,00 €, dostupná je cez Ticketportal (rovnako aj lístky na štvrtkový program)

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics