Prasinec
výstava, galéria Plusmínusnula
16. 12. 2016 - 27. 1. 2017

PrasinecPrasa má k človeku mimoriadne blízko, a pritom vyvoláva rozporuplné reakcie. Spája sa s ním predstava hojnosti, plodnosti, blahobytu, ale tiež pažravosti, primitívnosti, nečistoty, perverznosti. Všadeprítomné prasa prechádza dejinami s týmto napätím a ambivalenciou, ako svedok i hrdina – od stredovekých zvieracích procesov cez súčasné politické diskusie ohľadne vzťahu bravčoviny a islamu až po futuristické vízie prasiat ako zásobární ľudských orgánov.

Projekt Prasinec si kladie za cieľ načrtnúť niektoré z aspektov komplikovaného vzťahu človeka a prasaťa. Chce ukázať, ako zdanlivo jednoduchá téma umožňuje otvárať diskusiu k zásadným otázkam súčasnosti. Tie budú prezentované prostredníctvom tématických okruhov: od mytológie a náboženstva, cez aktuálnu politickú situáciu, ekológiu a ekonómiu, až po blízku budúcnosť biotechnológií. Rôznorodá bude aj forma projektu, ktorý je popri výstavách zamýšľaný ako otvorený, organický priestor pre diskusie, eventy, workshopy a čítania.

Výstava potrvá do ± 27. januára 2017.

Sprievodný program:

utorok 10. 1., 18.00
Michal Jurecký: Prasa v histórii (prednáška)

sobota 14. 1., 18.00
One Pig vs. One Swine (performance)

streda 18. 1., 18.00
Marie Caye a Arvid Jense: Pigstrument (prezentácia)

štvrtok 26. 1., 18.00
When Pigs Fly (čítačka a performance)

Galériu Plusmínusnula nájdete v Žiline na Hurbanovej ulici č. 11 - v priestore informačného centra pri Novej synagóge. Galéria-infocentrum je otvorená v pracovné dni od 12.00 do 17.00 h. V iných časoch alebo v prípade, že je zatvorené, môžete volať Jánovi Gašparovičovi na tel. 0905 365 149 a dohodnúť si otvorenie. Vstup je voľný.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics