Máte už svoj dron?
prednáška / Výskumná Stanica Žilinskej univerzity
streda 23. 11. 2016, 18.00

Večer so zástupcami Katedry leteckej dopravy Žilinskej univerzity o tom, aké je lietanie s bezpilotnými lietajúcim prostriedkami na Slovensku.Máte už svoj dron?

Drony sa tešia stále väčšej obľube u verejnosti, ale nachádzajú využitie aj v rôznych profesiách. Sú to najmä letecké práce, ktoré bolo možné doposiaľ vykonávať iba na špeciálne vybavených lietadlách alebo vrtuľníkoch a to s neporovnateľne vyššími prevádzkovými nákladmi. Využívajú sa najmä na letecké snímkovanie. Pomáhajú tak filmárom, ale aj rôznym inšpektorom, geodetom či záchranárom, a našli svoje uplatnenie napríklad v lesníctve a poľnohospodárstve.

Sú drony iba hitom dneška alebo im patrí budúcnosť? Ako, kde a za akých podmienok môžeme bezpečne využívať moderné technológie bezpilotných lietajúcich prostriedkov? Lietame v súlade s platnou legislatívou? Ako získať licenciu operátora dronu? Ešte nemám svoj dron, ale rozhodujem sa o jeho kúpe. Aké nástrahy v sebe skrýva prevádzka dronov?

Na všetky tieto otázky a mnohé ďalšie Vám radi zodpovedajú doc. Ing. Branislav Kandera, PhD. a Ing. Filip Škultéty, PhD. z Katedry leteckej dopravy Žilinskej univerzity v Žiline. Problematika bezpilotných lietajúcich prostriedkov je im dobre známa, gro ich vedecko-výskumných aktivít sa v súčasnosti orientuje práve na ich široké využitie. Svoju základňu majú na letisku Žilina v Dolnom Hričove.

V rámci ich prednášky si budete môcť z blízka obzrieť vystavané drony, vyskúšať ich ovládanie prostredníctvom simulátora a otestovať si svoju šikovnosť v pilotáži pri aktivovanom manuálnom režime autopilota.

www.kld.uniza.sk

Vstup je voľný.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , ,

2 Komentáre

  1. Bude aj nejaký video záznam? Zaujíma ma daná tématika.
    Ďakujem

  2. Bohužial nie.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics