Jón Kalman Stefánsson (Island)
autorské čítanie
štvrtok 2. 6. 2016, 19.00

Trochu zimy v lete - islandská literatúra osobne a naživo!Jón Kalman Stefánsson

Jón Kalman Stefánsson je jedným z najvýznamnejších súčasných islandských spisovateľov. Do Žiliny prichádza na pozvanie vydavateľstva Artforum, ktoré mu v tomto roku vydáva už druhú knihu Ryby nemajú nohy. Jeho prvá kniha v slovenčine Letné svetlo a potom pride noc (2014) patrí v kníhkupectvách Artforum medzi najpredávanejšie. Magický príbeh zo zdanlivo nemenného sveta islandského vidieka je plný svojráznych postáv – nájdete v ňom bohatého hvezdára, krásnu ženu v zamatových šatách, šťastného kamionistu, ducha strašiaceho v sklade aj politika, ktorý sa jedného dňa rozplynie.

Veríme, že aj nám do horúcich letných dní prinesie pán Stefánsson trochu sviežeho vzduchu svojimi nádhernými poetickými opismi rodného Islandu.

Moderuje Katarína Labudová.

Jón Kalman Stefánsson

Islandský spisovateľ, narodil sa v roku 1963 Reykjavíku. V mladosti si vyskúšal viacero zamestnaní, okrem iného spracovanie rýb či murárstvo, a veľa času strávil na vidieku na západnom Islande, kde aj vyrastal. V roku 1986 nastúpil na štúdium literatúry na Islandskej univerzite, ktoré však nikdy nedokončil, a niekoľko rokov písal články a recenzie do islandských novín. Debutoval v roku 1988 básnickou zbierkou Með byssuleyfi á eilífðina (So zbrojným pasom na večnosť), no na prozaickú dráhu sa vydal až v roku 1996 zbierkou poviedok Skurðir í rigningu (Priekopy v daždi). Predstavil v nej vidiecky svet západoislandskej dedinky, ku ktorému sa vrátil aj v neskorších dielach. Jón Kalman Stefánsson na Islande prerazil románom Letné svetlo, a potom príde noc (2005), za ktorý mu bola udelená Islandská literárna cena. Nasledovala trilógia pozostávajúca z próz Himnaríki og helvíti (Nebo a peklo, 2007), s ktorou dosiahol medzinárodný úspech a získal zaň prestížnu Cenu P. O. Enquista, Harmur englanna (Zármutok anjelov, 2009) a Hjarta mannsins (Srdce človeka, 2011). Jón Kalman Stefánsson v súčasnosti žije v obci Mosfellsbær pri Reykjavíku s manželkou a dvomi deťmi a od roku 2000 sa venuje výlučne písaniu.

V(ý)stupné dobrovoľné.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics