Noc literatúry 2016
streda 11. 5. 2016, 18.00 – 22.00
rôzne miesta v Žiline

Noc literatúryŠiesty ročník medzinárodného podujatia, oslava literatúry, vďaka ktorej v jeden májový večer ožije centrum Žiliny. Na ôsmich netradičných miestach v meste sa budete môcť zastaviť a vypočuť si ukážky z literatúry, ktorú budú čítať rôzne osobnosti mesta Žilina. Tak, ako sú knihy, z ktorých sa bude čítať, z rôznych krajín Európy, tak aj jej čítajúci budú ľudia zo zahraničia, ktorí sú s mestom rôzne prepojení, alebo sa sem presťahovali a v tomto meste začali svoj nový príbeh. Miestami čítania budú priestory v meste, v ktorých títo ľudia pôsobia, alebo ktoré sa dotýkajú tejto tematiky v súčasnom alebo historickom kontexte.

Na každom z miest získate brožúrku s podrobnými informáciami a mapkou, vaša trasa preto môže začať v ľubovoľnom bode. Čítania prebiehajú od 18.00 paralelne na všetkých miestach v 30 minútových intervaloch (15 min. čítanie, 15 min. presun na ďalšie miesto).

Na jednotlivých miestach obdržíte pečiatku. Ak ich zozbierate všetkých osem, máte možnosť zapojiť sa do súťaže o rôzne knižné tituly. Žrebovanie sa uskutoční na literárnom ponocovaní po 22.00 h v kníhkupectve Artforum na Mariánskom námestí.

Noc literatúry je medzinárodný projekt, ktorý iniciovali České centrá rôznych európskych krajín. V jeden večer sa koná v mestách po celej Európe a v niekoľkých mestách na Slovensku.

www.nocliteratury.cz
Udalosť na facebooku: Noc literatúry 2016 / Žilina

Vstup voľný.

Program

TrezorTrezor - coffee*wine*bistro, Legionárska 1
číta: Luca Nucciarelli / Elena Ferrante: Geniálna priateľka
Neapol na konci päťdesiatych rokov. Dve dievčatá vyrastajú vo svete chudoby, násilia, v uzavretom vesmíre, v ktorom sa treba prispôsobiť. Elena je pekná a svetlovlasá. Rebelantská Lila je tmavá, zlá, ale nesmierne bystrá. Elena pokračuje v štúdiu, Lila musí pracovať… „Vzťahy medzi ženami sa neriadia takými peknými pravidlami ako medzi mužmi,“ zamýšľa sa nad svojim príbehom celoživotného priateľstva súčasná talianska autorka Elena Ferrante.

V roku 2014 sme čítali vo vtedy rekonštruovanej budove bývalej Rakúsko-uhorskej banky a ČSOB, dnešná Banka Žilina. Tento rok sa pozrieme do jej trezoru, v ktorom sa v minulosti okrem rôznych platidiel tajne ukrývali korunovačné klenoty českých kráľov. Z trezoru je teraz Trezor, bistro, v ktorom si môžete vychutnať taliansku studenú a teplú kuchyňu, sicílske vína a rôzne talianske špeciality. No a samozrejme sa bude ochutnávať aj z literatúry. Obe ochutnávky pre vás pripraví sám šéfkuchár, Luca Nucciarelli.

Židovská náboženská obecŽidovská náboženská obec, Hollého 9
číta: Filip Ostrowski / Martin Pollack: Americký cisár. Veľký útek z Haliča
Temný obraz Haliča, strateného sveta na slovenskej hranici, v dnešnom juhovýchodnom Poľsku a severozápadnej Ukrajine. Nezamestnanosť, hladomory, epidémie, alkoholizmus, analfabetizmus, ale aj pogromy spôsobili viaceré vlny odchodov za lepším životom. Už vtedy pôsobili zločinecké skupiny prevádzačov a politici strašili ekonomickými migrantmi. Rakúsky historik a spisovateľ nám pripomína ako sa história opakuje.

Písal sa rok 1944, apríl, vo svete prebiehala 2. svetová vojna. Do budovy vtedajšieho židovského starobinca v Žiline dorazili po strastiplnej ceste dvaja slovenskí židia, Rudolf Vrba a Alfred Wetzler, ktorým sa podarilo utiecť z Osvienčimu. Tu vyrozprávali svoj príbeh, hrôzostrašné svedectvo, na základe ktorého vznikol 30-stranový dokument, prvý podklad, ktorý opisoval mechanizmus priemyselnej likvidácie ľudí v Birkenau, dovtedy považovanom za pracovný tábor. Preložený do nemčiny sa šíril ďalej do sveta. V pivničných priestoroch budovy, kde bol tento dokument spísaný, bude čítať zakladateľ vydavateľstva Absynt, Filip Ostrowski.

Jazyková škola ŽilinaJazyková škola Žilina, Veľká okružná 24
číta: Aldrick Berquin / Antoine Laurain: Mitterrandov klobúk
Mitterrandov klobúk je príbehom piatich ľudí, ktorí vďaka náhodnému stretnutiu s klobúkom francúzskej hlavy štátu zmenia svoj život. Vo Francúzku ocenený román je poctou osemdesiatym rokom, zázrakom, ktoré sa denne dejú. Stačí na chvíľu spomaliť, poobzerať sa okolo seba a možno nájdeme talizman, ktorý nám prinesie šťastie. Antoine Laurain je scenárista, režisér a autor dokumentárnych filmov.

Jazyková škola Žilina vznikla 1. apríla 1963 a nebol to žiadny vtip. Dôkazom je aj to, že funguje už viac ako 50 rokov. V terajšej budove na ulici Veľká okružná pôsobí od roku 1976. Je druhou najväčšou verejnou jazykovou školou na Slovensku, aktuálne sa v nej učí cudzie jazyky spolu 2100 poslucháčov. Čítať v miestnosti, ktorá je v budove výhradne pre učiteľov, v zborovni, bude učiteľ francúzštiny, Aldrick Berquin. Nakuknúť však môžete aj do riaditeľne.

Dom umenia FatraDom umenia Fatra, Dolný val 47
číta: Karel Hampl / KateřinaTučková: Žítkovské bohyne
Prvýkrát na Noci literatúry uvádzame slovenský preklad českej knihy. Kultový román z česko-slovenského pohraničia Bielych Karpát vyšiel iba pred tromi rokmi a doteraz sa ho predalo viac ako 100 000 výtlačkov. Žitkovské bohyne boli vychýrené veštkyne, liečiteľky, ale aj zaklínačky, ktorých povesť si doteraz pamätá mnoho ľudí od Záhoria až po Žilinu. Vedeli pričarovať lásku vytúženej osoby, ale aj rozohnať divokú búrku. Ľudia ich nazývali bohyňami a ich umenie bohovaním.

Túto secesnú budovu postavil Ján Rufinus Stejskal v roku 1921. Nie však ako koncertnú sieň, ale ako kino a divadlo pod názvom Grand Bio Universum. Kolaudácia bola v decembri a hneď 3. januára v ďalšom roku tu bola premiéra prvého hraného slovenského filmu. Uhádnete ktorého? Pomôcka: zbojnícka valaška. Názov Fatra, ako ho poznáme v súčasnosti, dostalo až po zoštátnení v roku 1945. V 80-tych rokoch bolo zrekonštruované pre potreby Štátneho komorného orchestra v Žiline, ktorý vznikol ako jediný orchester mozartovského typu na Slovensku. Čítanie bude prebiehať v malej skúšobni pre muzikantov, v ktorej bude čítať manažér ŠKO pre zahraničné vzťahy, Karel Hampl.

Nová synagóga - Malá modlitebňaNová synagóga - Malá modlitebňa, J.M Hurbana 11
číta: Tanya Babchuk / Lidia Ostałowska: Cigán je Cigán
Kniha-reportáž ukazuje komplikovanosť rómskeho prostredia, na ktoré má vplyv mentalita gádžov a národná identita štátov, v ktorých žijú Limalo, Marika, Žutek, Badžo, Romek a veľa iných s poľským, bulharským, srbským, maďarským, českým či slovenským pasom. Predstaviteľka poľskej reportážnej školy Ostałowska nás citlivo sprevádza až na samý okraj spoločnosti a ukazuje nám ľudí s ich plánmi a snami, nie sociálnych a ekonomických outsiderov.

Nová synagóga Žilina, od svetoznámeho nemeckého architekta Petra Behrensa, sa rekonštruuje už 5 rokov. Počas tohto obdobia ju navštívilo aspoň 10-tisíc ľudí. Prístavbu Malej modlitebne ste ale ešte určite nevideli. Možno ste ju poznali ako kancelársku budovu v zadnej časti, kde bola na poschodí Čajovňa u dobrej víly.
Na jej rekonštrukcii začal tím okolo Stanice Žilina-Záriečie robiť až tento rok, búraním podlahy rozdeľujúcej objekt na dve podlažia. Tým sa priestor otvorili do pôvodnej 6-metrovej výšky, kde vyniká originálny drevený trámový strop. Pôvodne modlitebňa slúžila na stretávanie a bohoslužby vo všedné týždne, na ktoré, na rozdiel od veľkých sviatkov, chodilo menej členov židovskej obce. Spomína sa tiež označenie Zimná modlitebňa, pretože bolo ľahšie ju vykúriť v porovnaní s obrovskou hlavnou sálou. Čítať tu bude Tanya Babchuk z Ukrajiny.

Rýchle občerstvenieRýchle občerstvenie, Mariánske námestie 24
číta: Roger Heyes / Frank Adam: Belgicko - rozprávka
Frank Adam sa narodil vo flámskych Bruggách. Študoval arabský, turecký a hebrejský jazyk v kontexte jazykovo pestrého Belgicka. Veľmi úspešná je jeho päť dielna kniha poviedok Dôvernosti pre oslie ucho. Somár s jedným uchom je bútľavou vŕbou ukrivdených a neprávosťami nahnevaných ľudí. Postavy poviedok sa zahrávajú s očakávaniami a sú kritické voči súčasnej spoločnosti. V poviedke Manažér ľudských zdrojov z Ostende budeme konfrontovaní s utečeneckou krízou v Belgicku.

Ling a Feng sú mladí manželia z Číny, ktorí sa v septembri 2012 prisťahovali do Žiliny. O dva roky neskôr si otvorili rýchle občerstvenie na Mariánskom námestí. Každý, kto tam kedy bol, si určite zapamätal dve veci: usmiatu Ling a snáď najchutnejšie sushi a maki v meste. Tie budete môcť počas čítania ochutnať.
Možno si myslíte, že toto občerstvenie nemá názov, ale pravda je taká, že ho asi len neviete prečítať. V názve písanom čínskymi znakmi je ukrytá slovná hračka - dva prvé znaky sa čítajú rovnako ako ich mená, znamenajú však zvončeky, ktoré sú na obrázku. Ďalšie dva znaky znamenajú rýchle občerstvenie. V tomto panskom dome sa v minulosti zvyklo stretávať mnoho zahraničných hostí. Aj dnes večer tu môžete stretnúť viac kultúr. V čínskom bistre bude z belgickej literatúry čítať angličan Roger Heyes.

Mestský úrad v ŽilineMestský úrad Žilina, Námestie obetí komunizmu 1
číta: Ingrid Dolníková / Veronika Šikulová: Medzerový plod
Medzerový plod je zbierka poviedok ocenených Anasoft Literou 2015. Pri niektorých z nich budete mať pocit, že ste ich už niekde čítali. Nie je to celkom tak. Autorka sa rada hrá, maže, kombinuje a pointuje nanovo. Poviedka je jej najobľúbenejší žáner. Má rada, ak sa o spisovateľovi hovorí, že stále píše tú istú knižku. Hádam sa jej podarilo na plátno pridať zopár nových postáv a postavičiek, iným rozostriť kontúry.

Ako nestranička dokázala vyhrať súťaž na realizáciu budovy OV KSS v Žiline, ktorá je dnes mestským úradom. Podľa historičky architektúry Henriety Moravčíkovej patrí k špičke neskorého modernizmu na Slovensku. Spolu s kolegami Jurajom Marthom a Ladislavom Sulíkom za ňu dostala architekta Viera Mecková za rok 1988 Cenu Zväzu slovenských architektov.
Podateľňa, matrika, overovanie podpisov, evidencia obyvateľstva, evidencia budov, sociálne a bytové, miestne dane, pokladňa, stavebný úrad a životné prostredie, doprava a komunálne služby, občianske a vodičské preukazy, cestovné doklady. To všetko na jednej adrese, ktorú pozná snáď každý obyvateľ Žiliny. Námestie obetí komunizmu 1. Ak by sa niekto do mesta prisťahoval a nemá žiadnu adresu trvalého bydliska, je mu pridelená táto. Klientske centrum pozmení v tento stránkový deň svoje otváracie hodiny a bude otvorené až do 22. hodiny. Jediné stránky, ktoré sa však budú používať, budú tie z beletrie. Úryvok z nich prečíta Ingrid Dolníková, vedúca Odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja.

Bábkové divadlo ŽilinaBábkové divadlo Žilina, Kuzmányho 106/6
číta: Ints Plavnieks / Andrej Nikolaidis: Syn, Príchod
Autor je synom Gréka a Čiernohorky, vnukom Albánca a Rumunky, do osemnástich rokov žil v Sarajeve, aktuálne žije v čiernohorskom meste Ulcinj, knihy vydáva najmä v Záhrebe. Dosť možno aj preto sa jeho hlavný hrdina románu Syn cíti ako cudzinec vo vlastnom meste. Román získal v roku 2011 Cenu Európskej únie za literatúru. V slovenskom preklade vyšiel spoločne s románom Príchod.

1. septembra 1950 sa skupina žilinských ochotníkov odvážne rozhodla, že svoju činnosť sprofesionalizuje. A tak vzniklo prvé profesionálne divadlo na Slovensku. Najskôr ako Bábková scéna Krajového divadla pracujúcich, po 11 rokoch ako samostatné Bábkové divadlo Žilina, ktoré s rovnakým názvom funguje dodnes. Pôvodne hrávalo iba v nedeľu, ak bola k dispozícii školská telocvičňa s javiskom na Kuzmányho ulici. To je presne tam, kde teraz sídli, v bývalej telocvični spolku Makabi, združenia židovských telovýchovných a športových spolkov. Dnes je divadlo po kompletnej rekonštrukcii, slávnostne otvorené 6. decembra 2014.
Počas Noci literatúry si môžete vyskúšať, aké je to stáť na javisku. Diváci sa síce nebudú pozerať na vás, ale skôr na čítajúceho, ktorým bude Ints Plavnieks, svetelný dizajnér a javiskový technik zo Stanice, ktorý na scéne trávi najviac pracovného času.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , , , ,

Jeden komentár

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics