Evridika (Bg), Jitka Šuranská (Cz), Marek Pastírik, Pacora Trio
koncert / festival Hudba sveta
piatok 15. 4. 2016, 19.00

Druhý ročník medzinárodného festivalu Hudba sveta privezie do Žiliny pestrý výber muzikantov z rôznych krajín. Na Stanici uvidíte bulharské vokálne trio Evridika a domáce Pacora Trio v spolupráci s huslistkou Jitkou Šuranskou a multiinštrumentalistom Marek Pastírikom.Jitka Šuranská

Bulharské vokálne trio Evridika vystupuje v tradičných ľudových krojoch a interpretuje najmä bulharské ľudové piesne, ktoré vďaka spojeniu troch ženských hlasov získavajú nefalšovaný magický nádych.

Pacora Trio svoju hudbu stavia na prelínaní jazzových a folklórnych prvkov, ako aj vážnej hudby. Už ich prvý album z roku 2005 získal uznanie doma aj v zahraničí, pričom vysoké hodnotenie získal napríklad od prestížneho britského magazínu BBC Music. Pacora Trio následne odohralo množstvo koncertov po celej Európe a participovalo aj na tvorbe debutového albumu Jitky Šuranskej, s ktorou sa po úspešnej spolupráci na pódiu cíti ako doma.

Huslistka a speváčka Jitka Šuranská je považovaná za jeden z najvýraznejších hlasov moravskej piesňovej tradície. Jej tvorba vychádza zo zemitosti hudeckej ľudovej hudby, ktorú však zaujímavo mieša so súčasnými vplyvmi. Okrem toho tiež vytrvalo znovuobjavuje a predstavuje zabudnuté klenoty z oblasti archaických moravských piesní.

S Jitkou Šuranskou a Pacora Triom vystúpi aj multiinštrumentalista Marek Pastírik, v súčasnosti vyhľadávaný interpret jazzovej i klasickej hudby a taktiež umelecký vedúci formácie Balkansambel.

Tešiť sa tak môžete na skutočne multižánrové a multikultúrne vystúpenie skúsených hudobníkov, ktorí nám ukážu, ako vyzerá „domáca“ world music na svetovej úrovni.

V prvý festivalový deň, vo štvrtok 14. 4., vystúpia v žilinskom Mestskom divadle Erika Kertész & David Reschofsky (Hu), Čači Vorba (Pl) a Mira Awad (Izrael) s domácim zoskupením Balkansambel.

Udalosť na Facebooku: Festival Hudba sveta: Evridika, Jitka Šuranská, Marek Pastírik, Pacora Trio

Vstupné v predpredaji: 10,00 €
Na mieste: 12,00 €
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

Stanicu podporuju

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics