Blau Peru 1979 - 1980
audiovizuálna performance na pomedzí cestovateľskej prednášky
štvrtok 7. 4. 2016, 19.00

Blau Peru je živý film - fotonovela s detektívnou zápletkou a live zvukovým sprievodom. Východiskovým materiálom obrazovej zložky sú amatérske filmy neznámeho autora z prelomu 70. a 80. rokov z Peru.Blau Peru 1979 - 1980

Projekt je pokusom o vstup do nájdeného archívu, ktorý tvorí súbor amatérskych filmov formátu Super8, objavených v roku 2010 na blšom trhu vo Viedni. Dve tretiny filmov predstavujú domáce záznamy buď z bytu alebo záhrady vidieckeho domu. Podľa typu krajiny, architektúry a jazyka popisiek sa zdá, že ide o Rakúsko. Okrem datácie sa v popiskoch objavujú kľúčové slová, a jedným z nich je slovo „BLAU“. Zvyšnú tretinu filmu tvoria štyri kotúče so záznamami z Peru. Dokumentujú cestu autora do Južnej Ameriky, ktorú pravdepodobne uskutočnil ku koncu vojenskej diktatúry v Peru (1968-1980). Okrem exotických rastlín, zvierat a ľudí zachytil autor prejavy vtedajšej spoločenskej atmosféry, ako sú napríklad ľavicové heslá, reklamy, prítomnosť vojenských jednotiek. Prečo je posledným záznamom autora, hovorme mu trebárs pán Blau, juhoamerická séria? Ako súvisí západ slnka v Alpách s Machu Picchu?

Je otázne, nakoľko ide v detektívnej fotonovele Blau Peru o rozuzlenie tejto záhady, a nakoľko je čírym pôžitkom z filmu, jeho materiality, kde je história okrem samotných obrazov vpísaná aj v podobe škrabancov a stôp na filmovom páse. Uvidíme.

Autorka: Alexandra Moralesová
Spolupráca: Georgy Bagdasarov, Jiří Rouš / Petr Zábrodský, Manfred Schwaba

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)
Predpredaj: www.predpredaj.sk
Vstupenky si môžete kúpiť online, osobne na ktoromkoľvek z predajných miest Predpredaj.sk alebo priamo na Stanici.

Stanicu podporuju

Tagged as: , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics