Marek Toman (Cz): Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese
autorské čítanie
streda 13. 1. 2016, 19.00

Marek TomanČeský spisovateľ Marek Toman prichádza s novým románom inšpirovaným „senzačným“ verejným procesom zo 17. storočia.

V roku 1694 prebehol v Prahe proces sledovaný širokou verejnosťou. Židovský obchodník Lazar Abeles bol obžalovaný z vraždy svojho syna Šimona - dôvodom malo byť to, že chlapec chcel údajne prestúpiť ku kresťanstvu. Proces sprevádzal nátlak úradov presadzjúcich jednu verziu udalostí, i mediálna kampaň v podobe letákov. Marek Toman vo svojom románe predložil vlastnú podobu príbehu; prežíva ju tlačiar Herman, židovský konvertita, ktorý sa na tlači týchto letákov musel podieľať.

Skutočný prípad údajného zločinu zo 17. sotročia prepája autor s príbehom dnešného pražského teenegera, ktorý jedného dňa záhadne zmizne. Stratený Šimon Albrecht je vášnivým hráčom zvláštnej počítačovej hry, cez ktorú sa ho jeho otec pokúša nájsť a zároveň rozplieta tajomstvo smrti Šimona Abelesa.

Najmodernejšie metódy archeologického výskumu, vzťah otca a syna, niekoľko sto rokov stará legenda, virtuálna realita, hľadanie pravdy v dejinách i vo vlastnom živote, stav súčasnej českej spoločnosti, židovstvo, kresťanstvo, politika, nenávisť a láska. Báseň a pravda. A tiež Praha, magické mesto ako stvorené na to, aby sa stalo javiskom pre tajuplný príbeh. To všetko sa spolu prelína a vytvára jedinečnú atmosféru v románe Mareka Tomana Veliká novina o hrozném mordu Šimona Abelese, o ktorom príde porozprávať a ukážky z neho prečítať autor osobne.

V(ý)stupné dobrovoľné.

Podpora:
České centrum

Stanicu podporuje

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics