Jeden svet
festival dokumentárnych filmov o ľudských právach
štvrtok – sobota, 28. – 30. 1. 2016

Jeden svetHlavným cieľom tohto festivalu je, aby bol zrušený. Cez kvalitné snímky a silne spracované témy dokumentuje, pozoruje, ukazuje, poukazuje, učí a možno aj mení svet. V rámci troch dní ponúkneme aktuálne témy investigatívnej žurnalistiky, témy neustále pretriasané, tie, ktoré máme každodenne pred sebou, ale aj tie, o ktorých neviete, či nechcete vedieť.

Je férové, ak vyhadzujeme potraviny a každý deviaty človek na planéte chodí spať hladný? Stojí nám lacnejší benzín za to, aby vyhynuli gorily v Kongu? Naše každodenné spotrebiteľské rozhodnutia vplývajú na kvalitu nášho života, ale aj života ľudí v rozvojových krajinách. To, koľko vody z pohára odpijeme na našej strane, ovplyvňuje množstvo vody na jej opačnom konci. Prečo svet nie je férový pre všetkých je hlavnou témou tohto ročníka festivalu, ktorý zároveň pátra po našom strachu z inakosti, menšín a imigrantov, mapuje aktuálne dianie na Ukrajine alebo v Podnestersku, ale tiež súdny proces s Radovanom Karadžičom. Filmy, ktoré vás nenechajú na pokoji.

www.jedensvet.sk

Vstupné:
Permanentka: 8,00 / 6,00 € (dospelí / dôchodcovia)
Jeden blok: 2,00 €

Podporujeme štrajk učiteľov. Preto sme sa rozhodli, že pre učiteľov a študentov budeme premietať Jeden svet bezplatne.

Neriešte vstupné. Staňte sa jedným z 33 ľudí, ktorí majú celoročnú permanentku na Stanicu.

štvrtok 28. 1.

Cargo 20016.00 Cargo 200 - Masha Novikova / RU, UA / 2015 / 52 min / rusky / slovenské a anglické titulky / trailer
Vo vojne na Ukrajine každodenne umierajú ruskí vojaci. Vo vojne, ktorá nie je oficiálne vyhlásená. Ich telá tajne dopravujú do Ruska pod kódom „Cargo 200”. Namiesto pohrebu vojnového hrdinu ich čaká anonymný hrob. Na bojisku nevyhlásenej vojny na Ukrajine zvoní niekomu do hrobu každý deň. Kto sú tí odvedenci, žoldnieri a dôstojníci, ktorí bojujú na Ukrajine za Rusko? Prečo sú ochotní riskovať vlastné životy? Novinárom, ktorí píšu o tajnom pochovávaní ruských vojakov sa vyhrážajú a mená na hroboch vojakov nahradili čísla. Rodiny vojakov, ktorí prežili, zastrašuje tajná služba a neodvážia sa preto prehovoriť.

PMR – ako ďalej?17.00 PMR – ako ďalej? - Meelis Muhu, Kristina Norman / Estónsko / 2014 / 83 min / rusky / české titulky / trailer
Už štvrť storočia existuje na území medzi Moldavskom a Ukrajinou medzinárodne neuznaný štát Podnesterská moldavská republika (PMR). Enkláva, obývaná Moldavcami, Ukrajincami a Rusmi, je formálne stále súčasťou Moldavska, fakticky však jej existencia úplne závisí na protektorovi, Rusku. Dvadsaťjeden rokov stál na čele regiónu autoritársky prezident Igor Smirnov. V roku 2011 však prichádzajú prezidentské voľby a s nimi aj silní opoziční kandidáti. Dokáže niekto zosadiť vládcu z jeho piedestálu? Snímka sleduje priebeh predvolebnej kampane a ukazuje zvláštnosti života na mieste, kde akoby sa zastavil čas. Vitajte v krajine 21. storočia, na ktorej vlajke plápolá hviezda, kosák a kladivo!

Ukrajinské hlasy18.30 Ukrajinské hlasy - Dmytro Tiazhlov, Andrei Litvinenko, Aksynia Kurina, Jeanne Dovhych, Oksana Shornik, Viacheslav Bihun, Nadia Parfan, Maria Stoyanova, Anastasiya Khonyakina / UA / 2014 / 80 min / ukrajinsky / české titulky
Pravoslávny biskup bojujúci za práva gayov a lesieb. Zmrzačený muž, ktorého bezdôvodne zmlátili policajti a ktorý sa nikdy nedovolal svojho práva. Novinár, ktorý na jeseň 2013 odštartoval celý Majdan a ukrajinskú revolúciu jednou „udalosťou” na Facebooku. Dievčina, ktorá holými rukami chráni ľudí pred policajnými šíkmi a získava si tak obdiv a srdce jedného z policajtov. Koláž ôsmich krátkych snímok mladých filmárov nazerá na jeden rok ťažkej ukrajinskej súčasnosti. Niekde je dráma surovo prítomná, niekde ju možno iba vzdialene tušiť. Denníkový záznam diania na Ukrajine ukazuje krajinu v prerode, kde ľudia bojujú za demokraciu aj proti nej.

Bojovníci zo severu20.00 Bojovníci zo severu - Søren Steen Jespersen / DK, Somálsko / 2014 / 58 min / arabsky, dánsky, anglicky, holandsky, fínsky, nórsky / české titulky / trailer
V každodennom zhone ich nerozoznáte od bežných obyvateľov, žijú svoj život ako každý iný, no aj napriek tomu raz vezmú do ruky zbraň a idú zabíjať. Desiatky mladých ľudí sa v posledných rokoch pridávajú k radikálnym islamistickým skupinám. Aké sú ich motívy? Mladý muž pôvodom zo Somálska podáva anonymné svedectvo o tom, ako radikálne hnutie aš-Šabáb regrútuje v Dánsku svojich prívržencov. On sám sa z teroristickej skupiny vymanil. Jeho kamaráti sa ale nechali presvedčiť, že bojovať a zomrieť v mene Alaha predstavuje viac než život vyhnanca v európskej metropole. Ako sa ich cesty končia? A ako sa s osudom svojich zmanipulovaných detí vyrovnávajú ich rodičia? Film získal cenu študentskej poroty na festivale Jeden svet v Prahe.

piatok 29. 1.

Škola disentu16.00 Škola disentu - Matthew Torne / Hongkong, GB / 2014 / 101 min / kantonsky / české titulky / trailer
V uliciach rušného Hongkongu sa mladí študenti rozhodli bojovať za demokraciu. Vláda totiž chce v roku 2012 rozšíriť vyučovanie občianskej náuky s cieľom vštepiť študentom čínsky nacionalizmus. Študenti tak môžu získať lepšiu známku, ak budú napríklad plakať pri vztyčovaní čínskej vlajky. Stredoškoláci Joshua Wong a Ma Jai sa preto každý po svojom rozhodnú protestovať. Zatiaľ čo Joshua zakladá študentskú skupinu Scholarism, ktorej význam narastá úmerne s tým, ako sa z Joshuu stáva mediálna hviezda, Ma volí radikálnejšiu cestu ilegálnych akcií. Film sleduje, ako môže za osemnásť mesiacov vzniknúť z iniciatívy niekoľkých mladých ľudí masové prodemokratické hnutie, ktoré zásadným spôsobom otrasie sebaistotou hongkonskej vlády.

Hlas za kozu18.00 Hlas za kozu - Jeroen van Velzen / NL / 2014 / 51 min / anglicky, swahilsky / české titulky / trailer
Kenskú základnú školu Majaoni zachvátila predvolebná horúčka. O funkciu školského prezidenta sa rozhodli uchádzať traja kandidáti z radov študentov. Ich metódy ako si získať rešpekt a uznanie spolužiakov, sú rôzne. Magdalena, ako jediná ženská kandidátka, chce dokázať, že aj ženy sa môžu stať vodkyňami. Charizmatický Saíd si podmaňuje spolužiakov vlastnou predvolebnou piesňou a balíčkom cukríkov. A Harry, ktorý pochádza z chudobných pomerov, zvolil ešte presvedčivejšiu cestu – priazeň voličov si získava kozím mäsom. Kto nakoniec zvíťazí a čím presvedčí ostatných, že je tým najlepším kandidátom?

Palestínsky maratón19.00 Palestínsky maratón - Simon Caspersen, Johan Blem Larsen / DK / 2014 / 58 min / arabsky, dánsky, anglicky / české titulky / trailer
Zorganizovať medzinárodný maratón uprostred nepokojného Betlehéma v Palestíne sa zdá byť šialený nápad. V meste ani nie je možné nájsť súvislý úsek v potrebnej dĺžke 42 km, ktorý by neprechádzal cez izraelské vojenské stanovište a zátarasy. Dánky Signe a Lærke sa aj napriek tomu vrhnú po hlave do príprav. Sú presvedčené, že slobodný pohyb patrí medzi základné práva človeka – mužov a žien bez rozdielu. Ako ale dosiahnuť, aby sa pretekov mohli zúčastniť aj palestínske ženy? Podarí sa organizátorkám prekonať politické špecifiká regiónu i bezpečnostné úskalia? Svižná snímka s pozitívnym nábojom je príbehom o tom, že i uprostred chaosu sa dajú uskutočniť veľké sny.

Demokrati20.00 Demokrati - Camilla Nielsson / DK / 2014 / 108 min / anglicky, v africkom nárečí / české titulky / trailer
Do vnútra vyjednávacích štábov sa podarilo preniknúť režisérke Camille Nielsson v unikátnom filme, ktorý mapuje trojročný proces vzniku novej ústavy v Zimbabwe. V roku 2008 totiž prezident Robert Mugabe pristúpil pod tlakom opozície a medzinárodného spoločenstva na požiadavku vytvoriť novú ústavu, ktorá by mala po troch dekádach diktatúry priniesť do Zimbabwe demokraciu. Film zblízka dokumentuje prácu dvoch právnikov zo súperiacich táborov, ktorí boli prípravou novej ústavy poverení. Pretože ústava má odrážať vôľu zimbabwianskeho ľudu, organizujú verejné zhromaždenia, na ktorých sa môžu ľudia k jej obsahu vyjadrovať. Je zrejmé, že sa celý proces nezaobíde bez konfliktov a taktiež dôkladnej znalosti vyjednávacích taktík. Film získal cenu za nejlepšiu réžiu na festivale Jeden svet v Prahe.

Stopy v snehuNadácia POLIS, Mariánske námestie 31, ŽilinaStopy v snehu
16.30 Diskusia o pašovaní zakázanej literatúry do ČSSR a dokument Stopy v snehu
Komunistický režim v Československu neumožňoval slobodný prístup k informáciám. Zavedená bola cenzúra, mnohí autori zakázaní, súkromné vydavateľstvá zrušené a náboženská literatúra takmer neexistovala. Diskusia sa bude zaoberať odpoveďami na otázky ako fungovala distribúcia zakázanej literatúry, ako sme sa dostávali k zakázaným informáciám, ale aj ako prebiehal systém cenzúry.

Hostia: Marián Balázs, publicista (aj v úlohe moderátora)
Patrik Dubovský, historik, Ústav pamäti národa
Alojz Gabaj, väznený za prenášanie náboženskej literatúry
Peter Žaloudek, aktívny v Skrytej cirkvi

+ Stopy v snehu - Slavomír Zrebný / Slovensko / 2015 / 52 min / slovensky
Ústredným motívom dokumentu je príbeh troch kamarátov, ktorým sa stalo osudným prenášanie náboženskej literatúry. Alojz Gabaj, Branislav Borovský a Tomáš Konc boli 12. decembra 1983 na československej hranici s Poľskom zatknutí, väznení a odsúdení na trest odňatia slobody. Súdny proces vyvolal protest verejnosti a na medzinárodnom poli sa mladých chlapcov zastal aj americký prezident Ronald Reagan.

Dokument Stopy v snehu mapuje nielen samotné pašovanie literatúry, ale aj tlačenie kníh, samizdatov a ich distribúciu. Súčasne objasňuje motivácie ľudí, ktorí nezištne riskovali vlastnú slobodu, aby napomohli k vnútornej slobode ostatných.

sobota 30. 1.

Toto je exil – denníky detských utečencovTomáš Rafa – Utečenci na ceste do Západnej Európy14.00 Toto je exil – denníky detských utečencov - Mani Y. Benchelah / FR / 2015 / 56 min / arabsky / slovenské titulky / trailer
Výnimočne intímny portrét detských utečencov nútených uniknúť pred násilím občianskej vojny v Sýrii do susedného Libanonu. Režisér Mani Y. Benchelah, ktorý v minulosti vyhral cenu Emmy, nakrúcal dokumentárny film vyše roka. Film rozpráva príbehy životov detí ich vlastnými slovami a zachytáva dojímavú pravdu o tom, ako sa vyrovnávajú s utrpením a rozplynutými nádejami. Ich výpoveď vytvára mikrosvet ľudských strát prebiehajúcej vojny v Sýrii, ktorá donútila viac ako štyri milióny ľudí, z čoho polovicu tvoria deti, odísť z krajiny. Koniec vojny je stále v nedohľadne. Film sa dotýka aktuálnej témy, ale zároveň ide o nadčasové dielo zaoberajúce sa podstatou toho, čo znamená utiecť z domova a z každodennosti života.

+ Tomáš Rafa – Utečenci na ceste do západnej Európy


ThuleTuvalu16.00 ThuleTuvalu - Matthias von Gunten / CH / 2014 / 96 min / anglicky, inuitsky, jazyk ostrova Tuvalu / české titulky / trailer
Grónske mestečko Thule je najsevernejším obývaným miestom na Zemi. Tuvalu je polynézsky ostrovný štát. Miesta vzdialené od seba viac ako jedenásť tisíc kilometrov, sú však osudovo prepojené. Topiaci sa ľad v Grónsku dvíha hladinu oceánu, ktorý tak čoskoro zaplaví nízko položené tichomorské ostrovy. Zatiaľ čo sa experti dohadujú ako klimatickej zmene zabrániť, obyvatelia Thule a Tuvalu už dnes v každodennom živote čelia jej nezvratným dopadom. Dokument zblízka sleduje osudy niekoľkých miestnych rodín, ktoré si uvedomujú, že ich tradičný spôsob života a obživy speje k zmene rýchlosťou topiaceho sa ľadu.

Srbský právnik18.00 Srbský právnik - Aleksandar Nikolić / Srbsko, NL, GB / 2014 / 82 min / holandsky, anglicky, srbsky / české titulky / trailer
Vojna na Balkáne donútila mladého Marka utiecť v 90-tych rokoch do Holandska, kde vyštudoval právo. Teraz je jedným z obhajcov srbského veliteľa Radovana Karadžiča na Medzinárodnom trestnom tribunáli pre bývalú Juhosláviu v Haagu. Film sleduje Marka počas štvorročného súdneho procesu – pri štúdiu dokumentov, autentických záberov i rozhovorov so svedkami – a nahliada i do jeho osobného života. Marko sa pri konfrontácii s priateľmi a rodinou zamýšľa nad morálnou stránkou svojej práce. Je etické obhajovať vojnového zločinca? Z mladého právnika plného ideálov sa tak stáva vyhorený veterán, márne hľadajúci vlastné emócie, ktorý stále viac a viac pochybuje o tom, či vôbec existuje pravda prijateľná pre všetky strany.

Mňa neumlčia20.00 Mňa neumlčia - Judy Rymer / AU / 2015 / 84 min / anglicky, kiswahilsky / české a anglické titulky / trailer
Mladú Austrálčanku Charlotte, ktorá v Nairobi pomáhala v slumoch, v jej dome prepadnú a hromadne znásilnia. Hanbu a šok vystriedava zlosť. Aj napriek odporučeniu ambasády, aby ihneď krajinu opustila, sa Charlotte púšťa do boja. Chce usvedčiť páchateľov a otvoriť tak cestu spravodlivosti nie len pre seba, ale aj pre všetky ďalšie obete. Znásilnenia sú totiž v Keni na bežnom poriadku, no téma zostáva tabu. Charlotte netuší, že ju čaká viac než sedemročné súdne martýrium, v rámci ktorého bude musieť stále dokola popisovať ten otrasný deň. Citlivá kamera sleduje Charlotte niekoľko rokov: vo chvíľach odhodlania, ale i v okamihoch zúfalstva, kedy jej chýba sila pokračovať ďalej. Film získal zvláštne ocenenie na festivale Jeden svet v Prahe a hlavnú cenu na festivale v Bratislave.

Jednoduché šťastie+ Jednoduché šťastie - Daniela Meressa Rusnoková / Slovensko / 2014 / 30 min / slovensky / anglické titulky
„Ja som zažil ľudí s mentálnym postihnutím, keď som mal 18-19 rokov, keď sa po revolúcii lámali bariéry, otvárali sa ústavy. Prvýkrát sa rozprávalo, že títo ľudia majú právo existovať vo svete, v ktorom žijeme my. Vtedy som si prvýkrát uvedomil, že sa s tým nejakým spôsobom neviem vysporiadať. A tento film, ktorý som strihal po dvadsiatich rokoch, je tak, ako to Daniela natočila, istým spôsobom zázračný. S hroznou samozrejmosťou ukazuje, že títo ľudia sú schopní existovať v takom svete ako my, tešiť sa z vecí ako my. Potrebujú nejakú mieru podpory a pomoci, ale však na tom je civilizácia postavená a o tom je humanizmus. Silnejší jedinci by mali byť ústretoví a nápomocní ľuďom, ktorí sú slabší alebo v niečom diskvalifikovaní.” Marek Šulík, strihač filmu

Festival Jeden svet organizujeme s podporou:
logo_clovek_v_ohrozeniNadácia Slovenskej sporiteľne

Stanicu podporuje

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics