Filmový festival inakosti
streda – štvrtok, 11. – 12. 11. 2015

Sangailino letoFestival inakosti má len dve kritériá výberu – prezentuje umelecky hodnotné filmy, tematicky spojené s LGBTI komunitou. Tak pestré, ako skupina ľudí, ktorí pod zastrešenie Inakosť spadajú, je aj žánrové rozhranie ponúkaných filmov – staršie snímky, ktoré znamenali prielom v nazeraní na komunitu, alebo posunuli hranice filmového jazyka. Najnovšie filmy, ktoré získavajú uznanie na svetových festivaloch. Hudobné filmy, umelecké, sociálne dokumenty, ale napríklad aj animované snímky. Preto si môžete byť istí, že na tomto festivale sa nebudete nudiť.

Festival organizuje občianske združenie Iniciatíva Inakosť.

www.ffi.sk

Vstupné:
Permanentka: 8,00 / 5,00 € (dospelí / študenti)
Jeden film: 3,00 / 2,00 €

streda, 17.00 Niečo sa musí zlomiť

Niečo sa musí zlomiť

Sebastian je androgynný dvadsaťročný chlapec, snažiaci sa v nehostinnom prostredí súčasného Štokholmu nájsť lásku, alebo aspoň jej ilúziu, ktorú si vytvára náhodnými známosťami na jednu noc. Sexuálne dobrodružstvá ho často vháňajú do nebezpečných situácií. Z jednej z nich ho vyslobodí Andreas, strážny anjel v koženom kabáte, v ktorom Sebastian uzrie svoju životnú lásku. Od tohto okamžiku sa roztáča kolotoč lásky, nenávisti a osudovej priťažlivosti a začína takmer detektívne pátranie po vlastnej sexuálnej a gendrovej identite. Nežný a zároveň surový príbeh o láske, sebaprijatí a vášni strhujúcim spôsobom kombinuje realizmus dokumentárneho prístupu zo štylizáciou obrazu pripomínajúcu plátna barokných majstrov.

Niečo sa musí zlomiť (Nånting måste gå sönder) - Ester Martin Bergsmark / SE / 2014 / 85 min / anglické a slovenské titulky

scenár: Eli Levén, Ester Martin Bergsmark, Lars Bang
kamera: Lisabi Fridell, Minka Jakerson
hrajú: Saga Becker, Iggy Malmborg, Shima Niavarani

+ krátky film Ladyboy - David Sandberg, Claes Lundin / SE / 2012 / 8 min / anglické titulky
Životný príbeh ženy, ktorá sa rozhodla splatiť peniaze, ktoré jej matka dala na operáciu na zmenu pohlavia. V štvrti, v ktorej sa narodila, však mnoho možností zárobku pre transženy nie je… ani mnoho príležitostí nájsť šťastie…

streda, 20.00 Sangailino leto

Sangailino leto

Tichá a introvertná Sangailé trávi leto s rodičmi na vidieku, kde je najväčšou zábavou letecká prehliadka. Sedemnásťročné dievča je fascinované tanečnými piruetami akrobatických pilotov, no sama trpí závratmi a do kokpitu by si nikdy nesadla. Zoznámi sa však s Auste, ktorá na ňu zapôsobí sympatickou sebadôverou, ohromnou fantáziou a prirodzenou rozhodnosťou. Dievčatá ochutnávajú, čo život na vidieku ponúka. Ich dôverný vzťah vyústi do intímneho tajomstva… Príbeh o intimite, oddanosti, delikátnych zážitkoch, zraniteľnosti a vášni.

Sangailino leto (Sangailé) - Alanté Kavaïté / LT, FR / 2014 / 88 min / anglické a slovenské titulky

scenár: Alanté Kavaïté
kamera: Dominique Colin
strih: Joëlle Hache
hrajú: Julija Steponaitytė, Aistė Diržiūtė, Jūratė Sodytė, Martynas Budraitis

+ krátky film Listy od suseda - Sascha Fülscher / SE / 2012 / 14 min / anglické tit.
Z detskej pomsty napíše Lilja v mene vymysleného chlapca Milana list kamarátkinej spolužiačke Melitte. Lenže pomsta sa čoskoro zmení na výmenu listov platonicky zamilovanej dvojice. Lilja nemá odvahu priznať sa, že je dievča, ale prvá detská láska k Melitte bude pre ňu navždy veľa znamenať.

štvrtok, 17.00 Bod na stupnici sivej

Bod na stupnici sivej

Tridsiatnik Bruno vedie zdanlivo dokonalý život, v roli manžela, dobrého otca a úspešného architekta. Avšak vo vnútri ho prenásleduje silný nekľud. Odsťahuje se od manželky, aby mal čas sám na seba. Súčasne dostane ponuku navrhnúť ikonický pamätník v Santiagu de Chile. Tento projekt ho zvedie dohromady s Ferem, otvorene teplým mladým učiteľom dejepisu a sprievodcom, ktorý začne s Brunom spolupracovať ako konzultant. Keď si Bruno konečne dokáže pripustiť, čo mu vzťah s Fernandom dáva, stojí pred veľmi ťažkou výzvou definovať, kým naozaj je.

Bod na stupnici sivej (En la gama de los grises) - Claudio Marcone / Čile / 2015 / 101 min / anglické a slovenské titulky

scenár: Rodrigo Antonio Norero
kamera: Andrés Jordán
účinkujú: Francisco Celhay, Emilio Edwards, Daniela Ramírez

+ krátky film Queer Fish - Elísabet Elma Líndal Guðrúnardóttir / ČR, Island / 2015 / 11 min / česky, anglicky
Študentský film z FAMU, dokumentárna skica, ktorá sa citlivo vyjadruje k medializovanému prípadu smrti štrnásťročného chlapca – gaya, synovca českej moderátorky Ester Janečkovej.

štvrtok, 20.00 Pride

Pride

Rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, prezývaná Železná lady. V období jej vlády v krajine vrcholí štrajk baníkov. Počas londýnskeho Pridu sa skupina aktivistov rozhodne pomôcť ich rodinám a usporiadajú zbierku. Odborový zväz baníkov sa však zdráha túto pomoc prijať. Dôvod je jednoduchý – nechce čeliť obvineniu, že otvorene sympatizuje s gay hnutím. Aktivisti toto rozhodnutie ignorujú a vydajú sa priamo do dedinky vo Wallese, kde chcú zbierku odovzdať. Tým začína mimoriadny príbeh dvoch odlišných komunít, ktorý nakoniec vyústi v prekvapujúce partnerstvo… Ponížení všetkých krajín, spojte sa!

Pride - Matthew Warchus / GB / 2014 / 120 min / české titulky

scenár: Stephen Beresford
kamera: Tat Radcliffe
účinkujú: Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominic West, Paddy Considine

+ krátky film Chlapčenská hra - Anna Nolskog / SE / 2013 / 15 min / anglické titulky
John a Nicholas sú najlepší kamoši a páčia sa im spolužiačky, ktoré by radi pozvali na rande… Kde však získať potrebné skúsenosti? A na čo sú vlastne priatelia, ak nie nato, aby si v prípade potreby vypomohli?

Stanicu podporuje

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics