Wariot Ideal (Cz): GundR
divadelná horolezecká tragédia
streda a štvrtok, 16. a 17. 9. 2015, 19.00

Wariot Ideal (Cz): GundR; foto © Michal UrešExtrémne zážitkové divadelné predstavenie o vášni k horolezectvu, vytrvalosti a pokore, prekonávaní vlastných možností a nezmerateľnej sile hôr. O nespútanej, nekonečnej voľnosti a hlavách v oblakoch. O sekundách, v ktorých sa nezvratne rozhoduje o našom osude.

Príbeh bratstva - vzťahu, ktorý je rovnako ako dobývanie najvyšších vrcholov sveta extrémny, nepochopiteľný, čistý, nenahraditeľný, bez limitu, na život a na smrť.

Predstavenie GundR je inšpirované skutočnou udalosťou, príbehom Reinholda Messnera, ikony horolezectva, a jeho tragicky zosnulého brata Günthera. Pred viac ako štyridsiatimi rokmi vyliezli bratia Messnerovci na deviatu najvyššiu horu sveta, himalájsku Nanga Parbat. Z tejto expedície sa však mladší z nich nevrátil. Ich tragické dobrodružstvo zinscenovalo české divadelné zoskupenie Wariot Ideal.

Dobývanie veľhory v tomto príbehu ale nie je jediným bojom. Ten pokračuje i v osobnom živote Reinholda, ktorý je médiami obviňovaný z bratovej smrti. Silou médií je však zároveň vytváraná jeho osobnosť, vďaka nej získava popularitu pre seba i horolezectvo samotné. Je ťažšie prežiť v extrémnych podmeinkach, vzdorovať mediálnemu tlaku, alebo sa vyrovnať so stratou brata?

Extrémne vysokohorské podmienky v tomto predstavení nezostávajú zobrazené len na scéne, ale rovnako je nimi vystavený aj divák, na čo členovia Wariot Idela využívajú neobyčajne výrazné audiovizuálne prostriedky ako silnú elektronickú noisovú hudbu, mocné zvuky víchrice a intenzívnu hru svetiel. Divák je tak vtiahnutý do predstavenia skrze silný autentický divadelný zážitok.

Predstavenie je venované horolezcom, ktorí sa zo svojich výprav už nevrátili.

Autorský tím: Vojta Švejda, Jan Kalivoda, Jan Dörner, Milena Fabiánová, Ivanka Kanhauserová, Jiří Rouš, David Šmitmajer, Stéphanie N’Duhirahe, Kryštof Pešek
Účinkujú: Vojta Švejda, Jan Kalivoda
Produkcia: Motus > Alfred ve dvoře
Wariot Ideal (Cz): GundR; foto © Michal Ureš

Tvorivé zoskupenie Wariot Ideal vzniklo v roku 2009 na základe dlhoročnej spolupráce Vojta Švejdu a Jana Kalivodu, v posledných rokoch sa k nim pripojil Jan Dörner. Výsledkom je sled výrazných projektov českej alternatívnej scény. Autori sa venujú mnohým umeleckým žánrom, okrem divadla aj filmu, zvuku a svetelnému dizajnu. Hľadajú nové možnosti v oblastiach umeleckého výrazu, prezentujú jedinečné komediálne ladené diela reflektujúce aktuálne dianie našich životov a doby. Svoje predstavenia pravidelne uvádzajú na niekoľkých pražských scénach, v mnohých miestach Českej republiky a v zahraničí (Španielsko, USA, Bosna a Hercegovina, Taliansko, Maďarsko, Anglicko, Francúzsko, Rakúsko, Slovensko, Litva…). Venujú sa tiež koncertnej činnosti so svojimi hudobnými telesami - Woříšci a Šedesátiny Jarky Nohavici.

www.wariotideal.cz

V predstavení sa miestami využívajú výrazné svetelné efekty a vyššia hladina zvuku. Inscenácia preto nie je vhodná pre deti a epileptikov.

Vstupné: 5,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)
Rezervácia vstupeniek: rezervacie@stanica.sk, 0948 344 606
Rezervované vstupenky je potrebné si vyzdvihnúť najneskôr 15 minút pred začiatkom podujatia, v opačnom prípade budú uvoľnené do predaja. Ďakujeme za pochopenie.

Stanicu podporuje

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics