Strach. Pôvod štátu
výstava, Nová synagóga
24. 9. - 28. 10. 2015

Strach. Pôvod štátu

Štát pochádza zo strachu, ktorý nás neparalyzuje,
ale ženie vpred smerom k šľachetnosti, priateľstvám a zmyslu pre humor.

Umelci: Denisa Lehocká (SK), Constant Dullaart (NL), Martin Kollár (SK), Andrey Kuzkin (RU), Zbyňek Baladrán (CZ), Boris Ondreička (SK), Nikita Kadan (UA), Vladislav Shapovalov (RU), Juraj Sukop (SK), Dani Gal (IL), Ágnes Eperjesi (HU), Michal Moravčík (SK), Igor&Ivan Buharov (HU), Rokko Juhász (SK,HU), Ján Gašparovič (SK), Tomáš Svoboda (CZ), …

Kurátori: Fedor Blaščák (SK), Christian Kobald (AT)

Strach môže pôsobiť ako rozbuška mobilizácie sa voči neznámemu. V tom lepšom prípade - skrytej nenávisti, v tom horšom - otvoreného násilia. Vo vypätých historických chvíľach, typických svojou neprehľadnosťou, strach zároveň podnecuje k apatii. Keď väčšina už nevie rozlíšiť, kto všetko je vlastne nepriateľ, tak aj napriek hysterickému kriku všade naokolo radšej mlčí.

Základný problém slušných ľudí je to, ako si nájsť cestu do sveta “špinavej” (ľudáckej, fašistickej, komunistickej, extrémistickej) konverzácie sýtenej strachom - nenávisťou – násilím. Ak sa ale započúvate pozorne, tak aj v takých chvíľach budete počuť viac lásky než násilia.

“Láskavosť bohov,
posadených na vznešenej lavici kormidelníka,
sa prejavuje strachom a násilím.”
(Aischylos, Oresteia)

Novú synagógu nájdete v centre mesta, na rohu Hurbanovej a Kuzmányho ulice, otvorené je v pracovné dni od 12.00 do 18.00 h. V iných časoch alebo v prípade, že je zatvorené, môžete volať Marekovi Adamovovi na tel. 0907 137 145 a dohodnúť si otvorenie. Vstup voľný.

Komentované prehliadky výstavy s kurátorom Fedorom Blaščákom - sobota 3. 10., utorok 13. 10. a pondelok 26. 10. 2015, vždy o 17.00.

Za podporu tohto výstavného projektu ďakujeme:
screen-shot-2015-09-14-at-160444

Stanicu podporuje

Tagged as: , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics