Použití (r. Borut Šeparović)
kino / KineDok
utorok 22. 9. 2015, 17.00 a 20.00

PoužitíPoužití je film o najdôležitejších minútach života. Filmoví protagonisti majú cez 55 rokov, čiže prežili už vyše 30 miliónov minút. Najdôležitejšie minúty ich životov už ubehli a tie posledné sa blížia. Film protagonistov sleduje od okamihu, kedy sa rozhodnú zúčastniť konkurzu a neskôr nakrúcania dokumentárneho filmu o ľuďoch starších ako 55 rokov. Za úlohu majú porozprávať o najdôležitejšej minúte svojho života za taký počet sekúnd, koľko majú rokov.

Hovoria o živote a smrti, šťastí a bolesti, a to nesmierne úprimne. Sú „použití“? Ak áno, je to preto, že majú najlepšie roky života za sebou? Alebo sú „použití“ preto, že žijú v spoločnosti, ktorá ich vylučuje, pretože sú pre ňu „prebytoční“ a predstavujú iba záťaž?

Dokument Použití zaznamenáva proces, v ktorom sú protagonisti viac ako len náhodní jednotlivci. Ako kolektív sa musia vyrovnať s desaťročiami vlastného mlčania a prijať zodpovednosť za zničený svet, ktorý zanechávajú ďalším generáciám. Protagonisti sa snažia zistiť, či to, že vyrástli a pracovali v úplne inom sociálnom systéme znamená, že počas svojich 30 miliónov minút neprispeli k vývoju spoločnosti a komunity. Budú mať silu a odhodlanie dokázať, že nie sú „použití“ a prispieť svojimi ostávajúcimi minútami k lepšej a spravodlivejšej spoločnosti?

Použití (Potrošeni) – Borut Šeparović / Chorvátsko / 2014 / 93 min / slovenské titulky

scenár, produkcia: Borut Šeparović
kamera: Vjekoslav Gašparović, Denis Lepur, David Oguić
strih: Jan Klemsche
zvuk: Martin Semenčić
protagonisti: Miljenka Androić Marić, Jadranka Barlović, Marta Beker, Vesna Bušljeta, Miran Cencič, Renata Dossi, Mira Egić, Zvonimir Fritz, Marijan Frković, …

www.kinedok.net

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Stanicu podporuje

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics