Osvietenie (r. Stanley Kubrick)
letné kino
utorok 25. 8. 2015, 20.30

OsvietenieŽiarenie alebo Osvietenie je jedno z kontroverzných diel Stanleyho Kubricka, ktoré bolo v roku vzniku nominované na filmovú Malinu za najhoršiu réžiu. Kubrickov horor však v súčasnosti patrí medzi klenoty žánru. Komorný príbeh o vstupe šialenstva do hlavy spisovateľa a správcu hotela v jednej osobe vznikol na motívy knihy Stephena Kinga s rovnomenným názvom. Film sa odohráva v horskom hoteli, kam sa na zimu sťahuje spisovateľ Jack s manželkou a malým synom. Zamestná sa ako správca, kým je hotel mimo sezónu úplne opustený. Avšak hotel stojí na indiánskom pohrebisku a bývalý správca sa zo samoty pomiatol a zavraždil svoje dve dcéry, manželku a potom seba.

Kubrickovo narábanie s farbami, priestorom a zvukmi je jednoducho úchvatné – hotel sa v jeho podaní stáva živou bytosťou, jedným z hrdinov príbehu, ústredným zdrojom zla. Prostredie je jednou z najdôležitejších postáv, ku ktorej sa pridáva aj hudba. Film vyniká precíznym budovaním napätia, vrcholiacim strhujúcou scénou prenasledovania v zasneženom labyrinte.

Osvietenie (The Shining) – Stanley Kubrick / GB, USA / 1980 / 119 min / české titulky

predloha: Stephen King
scenár: Stanley Kubrick, Diane Johnson
kamera: John Alcott
strih: Ray Lovejoy
hudba: Wendy Carlos
hrajú: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Barry Nelson, Joe Turkel, Philip Stone, Tony Burton, Vivian Kubrick

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics