La Aramisova (1973 - 2015)

19. júna sme dostali veľmi smutnú správu - nečakane zomrel náš priateľ Aramisova, filmár a spoluzakladateľ nášho občianskeho združenia Truc sphérique. Rozlúčili sme sa s ním 25. júna 2015 v Novej synagóge a ďakujeme všetkým, ktorí prišli, uctili si jeho pamiatku, pozreli si znovu jeho krátke filmy, ktoré urobil ako študent FAMU. Teraz chceme ešte pomôcť jeho malej dcére Lajke a vyhlasujeme neformálnu verejnú zbierku.

aramisova

Vyštudoval za stavebného inžiniera, ale namiesto stavebných konštrukcií patril od 90-tych rokov k výrazným postavám žilinskej kultúrnej scény. Ako hudboník hral v kapelách Divné stavy a Charmsove deti. Bol zakladateľ a šéfredaktor umeleckého časopisu Panic Button. V roku 2008 začal študovať filmovú réžiu na pražskej FAMU pod vedením Věry Chytilovej a Jasminy Blažević. Jeho krátkometrážna tvorba zahŕňa filmy Ďalší mladý muž (2002), Eutanázia (2003), Vlci a líšky (2009), Nora sa mi páči (2010, cena za najlepší zahraničný film na 20. ročníku Curta Cinema, festivale krátkych filmov v Rio de Janeiro), Cagey Tigers (2011, nominovaný na festivale v Cannes v rámci sekcie Cinéfondation ako jeden z 16 filmov spomedzi 1600 prihlásených snímok) a Čo sme robili pred tým, ako sme šli spolu na kakao (2014). Posledný scenár k filmu Decká z Východu získal ako „work in progress“ cenu za najlepší scenár na 10. ročníku Crossroads Co-Production Forum Agora Awards v gréckom Solúne a bol vybraný do druhého kola na Sundance ScriptLab. Už ho bohužiaľ nenatočí.

Teraz chceme obrátiť pozornosť na jeho 2-ročnú dcéru Lajku. Je aj na nás, aby sme jej pomohli vyrásť (a letieť do vesmíru:-). Otca jej nenahradíme, ale s financiami môžeme pomôcť. Prispejme, kto môže, na číslo účtu jej mamy Bielky - 2617610182/1100. Ak ste v Čechách, môžete tak urobiť na účet Nadačného fondu FAMU - 270858285/0300. Ďakujeme! A dajte nám potom vedieť emailom na info@stanica.sk a my vám obratom pošleme výtlačok posledného čísla časopisu Panic Button, ktorý Aramisova vydal, ale už ho nestihol dať do distribúcie.

“Vladko bol určite jeden z najslobodnejších a najautentickejších ľudí, akých som kedy poznal. V umení je to dar, takí ako on patria na červený koberec filmových festivalov. V bežnom živote to s nimi nie je ľahké, no jeho život - hoci krátky - všedným nebol ani jeden deň. Pamätám si, ako pred rokom zháňal starý písací stroj, lebo robí na scenári. Kým ho nezohnal, nenapísal ani čiarku. A ten istý scenár, ktorý nedávno dokončil, už bohužiaľ nenatočí.” (Marek Adamov)

“Umřel můj milovaný student La Aramisova. Zrovna před týdnem jsem pouštěla uchazečům o studium na katedře režie FAMU jeho film Nora se mi páči jako přiklad vynikajícího krátkého filmu. To, že měl mimořádný filmový talent byla jen jedna z jeho mnohá úžasných vlastnosti.“ (Jasmina Blaževič)

Ak chcete niečo o Aramisova napísať a zverejniť to tu, napíšte nám na info@stanica.sk a urobíme tak. Na digitálnu kondolenčnú knihu so spomienkami sa zmenila aj stena na jeho facebooku.

modre_slnko

Tagged as: ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics