Filmový festival inakosti
piatok – sobota, 6. – 7. 3. 2015

Kto sa bojí Vagíny Woolfovej?Filmový festival inakosti je festivalom pre lesby, gejov, bisexuálov, transgender ľudí, ich rodiny, deti a priateľov. V rámci kolekcie siedmych diel svetovej a domácej kinematografie predstaví filmy, ktoré kultivovaným spôsobom zabávajú filmových fanúšikov, hetero i neheterosexuálnych, „zbroja“ proti homofóbii a xenofóbii, podnecujú spoločenskú diskusiu a riešenie problémov stále prehliadanej LGBTI minority na Slovensku.

Predstavíme jednak filmy, ktoré v minulosti znamenali prielom v chápaní / integrovaní, alebo stvárnení LGBTI ľudí, jednak súčasné svetové diela, ktoré patria medzi skutočne najlepšie filmy súčasnosti, obiehajú po festivaloch a majú len tu jednu výhodu / smolu, že ich dej sa točí okolo LGBTI komunity. Zároveň sa môžete tešiť na tri domáce snímky.

Festival organizuje občianske združenie Iniciatíva Inakosť.

www.ffi.sk

Vstupné:
Permanentka: 7,00 / 5,00 € (dospelí / študenti)
Jeden film: 3,00 / 2,00 €

piatok 6. 3.

Kto sa bojí Vagíny Woolfovej?18.00 Kto sa bojí Vagíny Wolfovej? (Who’s Afraid of Vagina Wolf?) – Anna Margarita Albelo / USA / 2014 / 83 min / slovenské titulky
Deň po oslave svojich 40. narodenín sa Anna rozhodne zmeniť život. Býva u kamarátky v garáži, už roky ju neživí natáčanie filmov a čo je najhoršie, už si ani nepamätá, kedy mala naposledy priateľku. Dezorganizovaný život, ktorý bol v dvadsiatke romantický a dobrodružný, je v strednom veku už len únavný a zúfalý. Kedysi bola vychytená kráľovná večierkov, ale na rozdiel od ostatných sa pred štyridsiatkou nedokázala usadiť. A to sa teraz musí zmeniť. A rýchlo. A začne sa to réžiou jej vlastnej verzie divadelnej hry Kto sa bojí Virgínie Woolfovej?

Kruh20.00 Kruh (Der Kreis) – Stefan Haupt / Švajčiarsko / 2014 / 101 min / slovenské titulky
Zürich, 50. roky. Mladý plachý učiteľ Ernst Ostertag sa stane odberateľom časopisu Der Kreis (Kruh) pre homosexuálov. V tejto komunite spozná transvestitu Röbiho Rappa a okamžite sa doňho zamiluje. Röbi a Ernst spoločne prežijú vrcholné obdobie, ako aj koniec vydávania časopisu, ktorý sa vo vtedajšej Európe považoval za symbol emancipácie homosexuálov. Z dnešnej perspektívy sa film vracia do čias rozmachu homosexuálnej organizácie, ktorá bola predobrazom ostatných podobných v celej Európe. Na pozadí zostrujúcich sa represálií voči homosexuálom bojujú dvaja mladí a úplne odlišní muži o svoju lásku a (spoločne s priateľmi) za práva homosexuálov.

sobota 7. 3.

V koži Susan Sontag17.00 V koži Susan Sontag (Regarding Susan Sontag) – Nancy Kates / USA / 2014 / 100 min / slovenské titulky
Od prvého vášnivého kontaktu s knihami a prvej skúsenosti v gejbare; od manželstva uzavretého v príliš mladom veku k poslednej milenke… V koži Susan Sontag je fascinujúci pohľad na výnimočnú kultúrnu kritičku a spisovateľku, ktorej práce o fotografii, vojne, chorobe a terorizme rezonujú dodnes. Pohltili ju najmä témy ako jazyk a metafora, ale aj fotografia a tzv. „ekológia zobrazovania“. Film umožňuje divákom sledovať výnimočnú osobnosť Susan Sontag pri jej glosovaní sveta.

Svätenie19.00 Česko-slovenský večer

Hviezda menom Sonja (Hvězda jménem Sonja) - Peter Butko / ČR / 2014 / 55 min
Príbeh muža, ktorý sa narodil roku 1963 v malej českej dedinke. Vyučil sa, absolvoval vojenskú službu a narodila sa mu dcéra. V tom čase už sa však identifikoval ako gej, manželku a dcéru opustil a odišiel do Prahy, kde začal objavovať nočný život gejkomunity, v ktorej sa pod prezývkou Sonja Butterfly vrhol na realizáciu svojich snov a túžob.

Svätenie 
- Peter Gábor / SR / 2014 / 40 min
Tragikomický dokument o láske dvoch mužov, z ktorých jeden sa chcel stať farárom, zatiaľ, čo ten druhý chcel stáť pri znovuotvorení lokálneho gay klubu.









Čas, ktorý zostáva21.00 Čas, ktorý zostáva (Le temps qui reste) – François Ozon / FR / 2005 / 78 min / české titulky
Francois Ozon, tvorca filmov ako 8 žien, Bazén alebo 5×2 neprestáva fascinovať. Čas, ktorý zostáva je príbeh mladého atraktívneho módneho fotografa Romaina, ktorý si na prvý pohľad vychutnáva život plnými dúškami a ktorého kariéra stúpa strmo nahor… Potom príde deň, kedy pri práci v ateliéri stratí vedomie. Diagnóza znie – rakovina v poslednom štádiu. Uvedomujúc si svoj skorý koniec musí Romain začať prehodnocovať svoj život. „To, čoho sa v živote najviac bojíme, nemusí byť tým najhorším v našom živote.“

Stanicu podporuje

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics