Absynt - vydavateľstvo odvážnych reportérov a jeho prvá kniha

V piatok 20. 3. 2015 sme predstavili na Stanici najnovšiu knihu Oči zasypané pieskom od Paweła Smoleńského, jeho reportáže z Palestíny vychádzajú v novom slovenskom vydavateľstve Absynt. O literatúre faktu a reportážnej literatúre sme sa rozprávali s jedným zo zakladateľov tohto vydavateľstva, krakovčanom Filipom Ostrowským.
Filip Ostrowský
Ako niekoho v Krakowe napadne založiť vydavateľstvo na Slovensku, a prečo práve reportážna literatúra?
Moja manželka je Slovenka, a napriek tomu, že žijeme v Krakowe, neustále sledujeme dianie na Slovensku. Spolu s kamarátom sme dospeli k tomu, že na slovenskom knižnom trhu reportážna literatúra v podstate neexistuje, pričom ide o typ literatúry, ktorá v Poľsku a v celej Európe slávi obrovské úspechy. Treba dodať, že reportážna literatúra nie je cestopis, zväčša je písaná profesionálnym novinárom, ktorý sa v danej krajine venuje konkrétnemu problému. Môžu to byť následky vojenského konfliktu, spolužitie rôznych etník, ale častokrát ide o historickú reportáž, čiže vysvetlenie historických súvislosti, ktoré majú presah do súčasnosti.

Na Stanici ste zorganizovali stretnutie s Pawłom Smoleńským.
Paweł Smoleński je renomovaný novinár Gazety Wyborczej a za svoju knihu Oči zasypané pieskom je v roku 2015 nominovaný na Cenu Ryszarda Kapuścińského, ktorá je považovaná za najvýznamnejšie ocenenie za reportážnu literatúru. To mimochodom dokazuje, ako je reportáž doceňovaná v literárnom prostredí. Kniha Pawła Smoleńského sa venuje jednému z najnepokojnejších teritórií na svete. Palestínskej autonómii. Stretnutie moderoval Fedor Blaščák a nebolo len o literatúre.

Vydavateľstvo Absynt sa zameriava výlučne na poľskú reportážnu literatúru?
Prvé publikácie budú od predstaviteľov už známej „poľskej školy reportáže“, ale môžem prezradiť, že v edičnom pláne na rok 2015 sa nachádza aj švédska spisovateľka Elisabeth Åsbrink, ktorá napísala knihu o zakladateľovi známeho švédskeho obchodného reťazca s nábytkom a jeho fašistických sklonoch v mladosti, ďalej bieloruská novinárka Svetlana Alexijevič, nominovaná na Nobelovú cenu za literatúru. Prekvapilo ma, že ju ešte nikto na Slovensku nevydal, na druhú stranu som rád, že to budeme my. Určite sa máte na čo tešiť. V roku 2015 plánujeme vydať 10 kníh.

Chcete knihu?
Predávame ju aj na Stanici, nájdete ju v našom obchodíku v bare, stojí 11eur a stojí naozaj za to, rovnako ako jej autor, ktorého sme spoznali v piatok 20. 3. 2015 osobne.

- - -
Podpora:
MONO.sk

Poľský inštitút

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics