Kunstbus Žilina – Zlín
výlet za moderným aj súčasným umením
sobota 29. 11. 2014, odchod z Novej synagógy o 8.30

KunstbusZbavte sa jesenného splínu a vyrazte s nami na autobusový jednodňový výlet za divmi zlínskeho umenia, prozreteľnosťou baťovskej architektúry a exkurziou do slávnej továrne ohýbaného nábytku TON. Kunstbus zamieri naprieč valašskou krajinou do metropoly animovaného filmu, obuvníckeho priemyslu a sociálneho inžinierstva - Zlína, do mesta, v ktorom je Baťova stopa dodnes zreteľná. Kunstbus na svoje trajektórii zastaví aj v malebnom mestečku Bystřice pod Hostýnem známom továrňou TON, ktorá od 19. storočia produkuje ohýbaný nábytok prvotriednej kvality a dizajnu.

Následne sa budeme už naplno venovať zlínskym formálnym aj neformálnym inštitúciám súčasného umenia. Pozrieme si napríklad výstavu Juraja Gábora v Krajskej galérii výtvarného umenia v Zlíne (spolu s ktorou celý projekt organizujeme). Pripravená je architektonicko - urbanistická prechádzka za medzivojnovou zlínskou architektúrou typickou starostlivým plánovaním a rafinovanou formou sociálneho inžinierstva. Nastupujeme!

Na tomto výlete nemusíte platiť vstupné vďaka podpore v rámci projektu „Tandem Žilina - Zlín pre oživenie kultúrneho dedičstva architektúry 20. storočia a podporu súčasného umenia“, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Stačí si vopred rezervovať miesto e-mailom: rezervacie@stanica.sk. Kapacita je obmedzená.

Autobus je aktuálne plne obsadený a nie je možné sa prihlasovať. Ak sa nejaké miesta dodatočne uvoľnia, budeme vás informovať. Ďakujeme za záujem a pochopenie.

PROGRAM
8:30 Štarujeme zo Žiliny
Odjazd spred Novej synagógy.

10:30 Bystřice pod Hostýnem
Prehliadka továrne dizajnového ohýbaného nábytku TON .

12:00 – 13:00 Bystřice pod Hostýnem
Obedná pauza

13.30 – 16.30 Zlín
Krajská galerie výtvarného umenia v Zlíne
Návšteva výstavy Dívka před domem slovenského umelca Juraja Gábora s komentárom kurátorky Lucie Šmardové. Príbeh novej výstavy Juraja Gábora „Dievča pred domom“ sa začal pred tromi rokmi, kedy Juraj Gábor (1985) oslovil porotu Zlínskeho salóna dielom „Sen o UNC 060“. To bolo akousi „pseudofosíliou“, fiktívnym linorytovým záznamom snu úderníka o novom stroji pri tvrdej práci na Trati mládeže, vyobrazenom na prázdnom štočku nájdenom na železničnej stanici v Banské Štiavnici, jde Juraj Gábor pracoval a tvoril v kultúrnom centre Banská St a nica. Samostatná výstava bude veľkorysou architektonickou intervenciou do priestoru galérie, súčasťou projektu je aj odkaz na dielo Jakuba Schikanedera, ktorého obraz tvorí súčasť tejto inštalácie. Výstavu produkujeme spoločne so zlínskou galériou. Bonusom bude aj výstava architektonického štúdia ellement, prohlídka nové stálé expozice a výstava baťovkých plakátů Zdeňka Hyblera.

Návšteva galérie Kabinet T
Komentovaná prehliadka výstavy RETROSPEKTIVA, Matthias Hesselbacher (Nemecko).

Objavovanie medzivojnovej architektúry Zlína
Prezrieme si novo revitalizované priestory Zlína, budovy 14-15, kde sídli Krajská galerie výtvarného umenia v Zlíne, časť Gahurova prospektu, ktoré realizovalo architektonické štúdio ellement (vo vnútri je aj dielo Jiřího Valocha). Prejde me si tzv. „modul 6,15 metrov“, ktorý spája továrenské budovy, obchody, hotel, školy, internáty a Pamätník Tomáše Bati (Dom umenia). Spoznáme históriu a súčasnosť významných pamiatok zlínskej moderjnej architektúry. Sprevádzať nás bude kurátor Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Vít Jakubíček.

16:30 Objavte Zlín po svojom - voľný program.

19:00 Odchod do Žiliny.

Tagged as: , , , ,

2 Komentáre

  1. zvladneme to tak, aby sme architekturu pozerali este za svetla? v galeriach sa asi bude svietit dlhsie…

    a som zvedavy ci budu zase klobasky.

  2. Zdravím, určite stihneme architektúru za svetla a tú, ktorú nestihneme si pozriete inokedy, nedá sa všetko v jeden deň. Občerstvenie zvážime, ale samozrejme vítané sú aj domáce zásoby, výmennému obchodu (obložený rožok za nápoj) v autobuse sa nebránime. Vidíme sa v sobotu 8.30 pred synagógou, na nikoho nečakáme.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics