Farma v jeskyni: Vitajte vo svete kapitalizmu 21. storočia!

Farma v jaskyni – Informátori
Slovenská premiéra na Stanici, utorok 30. septembra 2014

„Ide o štylizované, ale v jadre absolútne realistické divadlo, z ktorého mrazí, pretože za divadelnou poetikou a estetikou skrýva skutočné životy a skutočné udalosti.“ (www.operaplus.cz)
farma-v-jeskyni_informatori_slovenska-premiera
ESENCIA
Manipulácia, nedôvera, ignorancia, stiesnenosť, nevedomosť či sloboda. To sú nosné motívy najnovšej inscenácie Informátori medzinárodného súboru Farma v jaskyni slovenského režiséra Viliama Dočolomanského. Po predchádzajúcich tituloch tematicky ukotvených v minulosti či iných kultúrach sa súbor vydal na púť cez problematiku extrémne aktuálnu - korporácie a ich vplyv na životy každého z nás.
farma-v-jeskyni-informatori
BYTOSTNÉ OTÁZNIKY
Kde sú hranice našej slobody? Máme si slobodu určovať sami alebo sme ovládaní silami, ktoré nie sme schopní domyslieť do dôsledkov? Je našou slobodnou voľbou nepremýšľať nad dôsledkami vlastného konania, alebo sa meníme v dnešnom príliš zložitom globalizovanom svete na stádo bez rozmyslu? A ako je to s korporáciami? Sú symbolom bohatstva, produkcie, kapitalistickej slobody, ale zároveň svojou aktivitou páchajú nenapraviteľné zmeny a škody, ktoré zasahujú do spálne každého z nás, pomaly, takmer nepoznane. „Fascinujúce je, že si ten vplyv neuvedomujeme. Funguje totižto jednoduchá separácia medzi konzumentom a tým, čo konzumuje, a okolnosťou, ako konzumovaný produkt vzniká.“ (V. Dočolomanský pre www.tanecnizona.cz)

PRÍBEHY
Súbor rozohráva partiu s globálnym fenoménom korporácie cez konkrétny príbeh filipínskych matiek, ktoré pod vplyvom sugestívnej reklamy na umelé dojčenské mlieko prestali kojiť svoje deti. Protiváhu tejto komerčnej manipulácie vytvára skupina aktivistov, ktorá sa snaží proti chápadlám korporácie bojovať. Pokojná konštruktívna práca aktivistov ale netrvá dlho, do kolektívu sa infiltruje žena najatá korporáciou a informátorská prehliadka štartuje…

INŠPIRAČNÉ ZDROJE
Ako je už u Farmy v jaskyni zvykom, aj tomuto predstaveniu predchádzal dôkladný výskum. Okrem odbornej literatúry prebehol antropologický výskum priamo v Bruseli v politických inštitúciách a medzi lobistami. Inscenácia vznikala v koprodukcii so Stanicou Žilina-Záriečie a aj priamo počas ich tvorivej rezidencie v Žiline.

REŽISÉR VILIAM DOČOLOMANSKÝ KU VZNIKU A INŠPIRAČNÝM ZDROJOM PREDSTAVENIA

UKÁŽKY Z PREDSTAVENIA

VIAC INFORMÁCIÍ

Podpora: Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Ministerstvo kultúry Českej republiky, Nadácia Intenda, Partners Group.

Tagged as: , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics