Vojdi do prázdna (r. Gaspar Noé)
letné kino
utorok 29. 7. 2014, 21.00

Vojdi do prázdnaFilm, pohybujúci sa na pomedzí halucinácie a reality, rozpráva príbeh z prostredia tokijských nočných klubov o láske, živote i smrti. Po tragickej smrti rodičov pri autonehode súrodencov Oscara a Lindu rozdelia. Stretnú sa až po čase v Tokiu – v rušnom, tajomnom a pre dvoch mladých ľudí nebezpečnom meste. Oskar pracuje ako drogový díler a sám fetuje, zmysluplná Linda sa uchytila v striptýzovom bare. Obaja si sľúbia, že sa už za žiadnych okolností nikdy neopustia. Počas jednej noci je však Oscar pri policajnej razii zastrelený. Lenže sľub, ktorý dal sestre mu nedovolí opustiť tento svet. Jeho duch blúdi nočným Tokiom a realita stráca pevné obrysy. Prítomnosť sa začína miešať s minulosťou i budúcnosťou a vytvára vizuálne úchvatný a zároveň desivý koktejl.

Gaspar Noé nezastiera inšpiráciu Tibetskou knihou mrtvých, ktorá hovorí o medzibytí a má byť poučením zomrelému na ceste do podsvetia. Ostatne už v expozícii prezradí Oscarov priateľ Alex, čo človeka po smrti (prípadne diváka vo filme) čaká. Mozaikovito vyprávaný príbeh o láske, súrodenectve, pomste, smrti a o živote po živote, odohrávajúci sa na preskáčku v dávnej a nedávnej minulosti, súčasnosti aj budúcnosti, v realite aj mimo nej, má svoj vlastný poriadok a logiku. Tvorcovia snímajú vizuálne podmanivé a často farebne agresivne halucinácie protagonistových „tripov“ aj nezvykle pojaté otvorené sexuálne scény. Divák dianie vnímá predevšetkým očami hlavného hrdinu, ktorý ve filme sám moc vidieť nie je.

Vojdi do prázdna (Enter the Void) – Gaspar Noé / FR, D, IT / 2009 / 161 min / francúzsky + české titulky

scenár: Gaspar Noé
kamera: Benoît Debie
hudba: Thomas Bangalter
strih: Gaspar Noé, Marc Boucrot, Jérôme Pesnel
hrajú: Nathaniel Brown, Paz de la Huerta, Cyril Roy, Emily Alyn Lind, Jesse Huhn, Olly Alexander, Masato Tanno, Ed Spear, Nobu Imai, Yemi Takeuchi

Začiatok premietania sa môže kvôli prirodzenému svetlu o nejaký čas posunúť, žiadame preto o zhovievavosť.

Vstupné 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)
Vstupné s členským preukazom ASFK: 2,50 / 1,50 € (k zakúpeniu na Stanici)

Tagged as: , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics