Frejm baj Frejm 3
výstava v rámci Fest Anča
19. 6. - 11. 7. 2014, nová galéria Plusmínusnula

Frejm baj Frejm / Nemanja NikoličVýstava predstavuje médium animácie v tvorbe súčasných výtvarných umelcov, dopĺňa filmový festival Fest Anča o animáciu prezentovanú v galerijnom priestore. Tretí ročník výstavy si ako hlavnú tému zvolil jeden z dôležitých aspektov pri tvorbe animovaného filmu, a to je spolupráca.

Kurátorka: Daniela Krajčová

Vystavujúci umelci:

Nemanja Nikolič (Srbsko, 1987)

Výtvarný umelec, zakladateľ U10 Art Space. Vo svojej tvorbe používa animáciu, kresbu, video, pracuje so slávnymi dielami z kinematografie. V animácií Panic Box (2013) prekresľuje ceruzkou obrázok po obrázku krátku sekvenciu z filmu A. Hitchcocka, v ktorej sa hlavná herečka, uzavretá v telefónnej búdke, bráni pred útokom vtákov. Autor však z obrazu vynechal útočiacich vtákov, divákovi ponúka iba pohľad na obeť z ich perspektívy.

http://www.nemanjanikolic.com/

Krišs Salmanis (Lotyšsko, 1973)

Konceptuálny umelec, ktorý pracuje s otázkami identity, vlastnosťami materiálu, úlohou umelca ako tvorcu, a to s jednoduchosťou a vtipom. Experimentálna animácia mu umožňuje pracovať s maľbou, kresbou, fotografiou, stavbou modelov, pričom používa maximum prostriedkov na dosiahnutie minimálneho výsledku. Jeho diela sú krátke, zdanlivo jednoduché a len máloktorý divák si uvedomí námahu, ktorá za ním stála. Autor si vychutnáva bolestivú prácu potrebnú na výrobu animácie, napríklad aj vo vystavených dielach (Never Miss) 11:11 (2001 - 2006), Dawn (2008 - 2009) a Radar (2011).

www.salmanis.com

Eszter Szabó (Maďarsko, 1982)

autorka vytvára krátke zacyklené slučky digitálnym rozpohybovaním akvarelových kresieb a olejomalieb. Znázorňuje portréty ľudí súčasnej doby s jej znakmi, ako je oblečenie, tetovanie, piercing.

The Reconquest of Paradise (2011) - animovaný loop zveličenej idylky znázorňuje “idealistickú” budúcnosť Maďarska, prepájajúcou súčasné prvky so symbolmi kresťanstva či osmanskej ríše.

Slavo Krekovič (Bratislava, 1977)

Multimediálny umelec, venuje sa hudbe, sound-artu, muzikológií, zároveň je kultúrny organizátor a aktivista. Od roku 2013 je vedúcim ateliéru Multimédií na Fakulte výtvarných umení v Brne. Inicioval vznik časopisu ¾ , spoluzaložil Atrakt Art- Society for Advanced Arts and Culture. Je organizátorom viacerých podujatí experimentálnej hudby a multimédií, ako NEXT, Multiplace.

Výstava potrvá do ± 11. 7. 2014.

Galériu Plusmínusnula nájdete v Žiline na Hurbanovej ulici č. 11 - v priestore informačného centra pri Novej synagóge. Galéria-infocentrum je v testovacej prevádzke otvorená v pracovné dni od 12.00 do 17.00 h. V iných časoch alebo v prípade, že je zatvorené, môžete volať Marekovi Adamovovi na tel. 0907137145 a dohodnúť si otvorenie.

Vstup voľný.

Tagged as: , , , , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics