Fest Anča 2014
medzinárodný festival animovaných filmov
streda – nedeľa, 18. – 22. 6. 2014

Fest Anča 2014Prvý letný filmový festival FEST ANČA opäť otvorí v Žiline dvere do sveta animácie. Čaká vás poriadna dávka filmov, výborné koncerty, workshopy, diskusie či Animation Karaoke Battle. Už tradične sa hlavné dianie sústredí na Stanici, kde návštevníci môžu rozložiť svoje stany v mestečku, ktoré je v bezprostrednej blízkosti celého multimediálneho programu.

Anička opäť uvedie v slovenskej premiére to najlepšie zo svetovej produkcie. Väčšinu z premietnutých filmov nebudete mať šancu uvidieť predtým ani potom kdekoľvek na Slovensku. Diváckym ťahákom tohto roka je rodinný celovečerák Chlapec a svet (The Boy and the World) režiséra Alêho Abreu. Krásny, farebný, zábavný a dobrodružný. Tieto štyri slová najlepšie charakterizujú populárny brazílsky film. Rozpráva príbeh malého Cuca, ktorého závan vetra vezme na výlet naprieč celou Brazíliou.

Na Fest Anči bude mať premiéru aj film oceňovaného a rešpektovaného režiséra Michela Gondryho Je vysoký muž šťastný? (Is the Man Who Is Tall Happy?). Gondryho snímky majú v sebe veľkú dávku detskej hravosti a živosti. V našich kinách boli napríklad Večný svit nepoškvrnenej mysle, Náuka o snoch či Pena dní. Jeho novinka je animovanou konverzáciou so známym lingvistom a politickým aktivistom Noamom Chomskym. Zaujímavé názory a postrehy striedajú spomienky na neobyčajný život človeka, ktorý sa vo svete stal pojmom. Zdalo by sa, že pôjde len o vážnu tému, no vďaka Gondryho kresleným vysvetlivkám a originálnym otázkam to tak nie je.

Anička tento rok premietne aj najstarší zachovaný animák Dobrodružstvá princa Achmeda (1926) režisérky Lotte Reinigerovej. O 88 rokov neskôr k nemu pre Fest Anču skomponoval hudbu Stroon a naživo ju odohrá počas premietania. Ďalším neopakovateľným zážitkom bude prehliadka avantgardných ukrajinských filmov s originálnym hudobným doprovodom Karaoke Tundru. Budete sa tak môcť opäť preniesť do magického obdobia nemých filmov so živým hudobným sprievodom, tentoraz však podstatne modernejším a zaujímavejším.

Po prvý raz Fest Anča uvíta českých a slovenských tvorcov videohier, pretože v spolupráci s najčítanejším herným portálom na Slovensku Sector.sk pripravila paralelné podujatie s názvom Game Days. Spoznáte nové pripravované projekty a na vlastnej koži si budete môcť vyskúšať už zrealizované alebo ešte len vyvíjané hry. Výnimočným zážitkom bude špeciálne večerné hranie na obrovskom plátne.

Okrem výborných animákov či videohier sa môžete tešiť aj na vystúpenie producentského dua The Global Optimistic a českého elektronického projektu Ventolin. Za gramcami budú lámať beaty DJ Jimmy Pé, DJ ČejkaStroon.

Určite za zmienku stoja aj zaujímaví hostia, s ktorými sa môžete osobne stretnúť nielen na Stanici. Napríklad progresívny londýnsky animátor a motion dizajnér Max Hattler, legendárny švajčiarsky tvorca animovaných filmov Georges Schwizgebel, Jaromír Plachý z herného štúdia Amanita Design alebo Olav Levrik, ktorý bude mať na festivale prednášku o komponovaní hudby k videohrám.

Podrobný program nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.festanca.sk.

Permanentka v predpredaji: 18,00 / 10,00 € (dospelí / študenti)
Permanentka na mieste: 24,00 / 16,00 € (dospelí / študenti)
Permanentka pre študentov animácie: 10,00 €
* po predložení platného potvrdenia o návšteve školy alebo indexu
Rodinná permanentka: 24,00 € (2 dospelí a veľa detí)
Permanentka na Game days v Novej Synagóge: 5,00 €

Jednodňový lístok: 8,00 €, večerný lístok od 20.00: 5,00 €, jednorazové lístky: 2,00 €
Jednodňové rodinné vstupné: 16,00 € (2 dospelí a veľa detí)

Deti do 7 rokov, seniori a ZŤP zdarma
* ZŤPS – povinný sprievod sa musí preukázať platným preukazom

Návštevníci, ktorí si kúpili permanentku (jednodňová, celofestivalová) majú možnosť využiť stanové mestečko v areáli Stanice Žilina-Záriečie.

Predpredaj: ticketportal.sk

Tagged as: , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics