Multiplace 2014
festival for digital survivors
štvrtok - piatok, 22. - 23. 5. 2014

Multiplace je festival sieťovej kultúry, ktorý od roku 2002 každoročne prebieha paralelne vo viacerých miestach na Slovensku, v Českej republike, Rakúsku, Poľsku, Maďarsku, na Islande a v ďalších krajinách. Hlavným cieľom festivalu Multiplace je podpora tvorby mediálneho umenia a kritická reflexia života a kultúry v prostredí nových technológií. Organizácia festivalu je decentralizovaná, Multiplace je skôr kolektívnou iniciatívou skupiny organizátorov a občianskych združení. V roku 2014 sa časť programu festivalu presunie na dva dni do Žiliny - do galérie Plusmínusnula aj na Stanicu.

multiplace_2014

Program

štvrtok 22. mája 2014, 17.00, nová galéria Plusmínusnula, infocentrum Novej synagógy (Hurbanova 11)
ANDRIY LINIK (UA): AIOLOS / vernisáž výstavy / výstava potrvá do 13. 6.
Aiolos je vládca vetrov v z Odysei. Jeho meno si prepožičal jeden z najzaujímavejších autorov súčasného mediálneho umenia na Ukrajine – Andriy Linik. V interaktívnej, net-artovej inštalácii Aiolos je grécky boh vetra metaforou pre mixovanie obrovského množstva dát na internete. Do diela aktívne vstupujú diváci – viacerí naraz môžu filtrovať a miešať výsledky hľadania zadaných výrazov zo siete do náhodných obrazcov a kompozícií. Inštalácia ponúka nový spôsob estetizovaného vnímania každodennej interakcie v trojuholníku človek – software – internet. Aiolos bude prvou výstavou v novom priestore galérie Plusmínusnula, ktorá bude sídliť v zrekonštruovanom priestore informačného centra pri Novej synagóge. Kurátorka: Ianina Prudenko (UA), galéria-infocentrum v synagóge je v testovacej prevádzke otvorená v pracovné dni od 12.00 do 17.00.

piatok 23. mája 2014, 11.00 - 18.00, Stanica Žilina-Záriečie
MULTIPLACE FX / stretnutie učiteľov a priateľov nových médií / vstup voľný
Organizátori festivalu si tento rok dali za cieľ prepojiť a zosieťovať odborníkov z Česka a Slovenska, ktorí sa venujú vzdelávaniu v oblasti nových médií a mediálneho umenia. Neformálne odborné stretnutie “učiteľov nových médií” zamerané na zdielanie znalostí a skúseností v oblasti teórie i umeleckej praxe sa odohrá na Stanici Žilina-Záriečie a bude mať podobu krátkych prezentácií jednotlivých účastníkov z Bratislavy, Brna, Košíc, Žiliny, Prahy a ďalších miest. Verejne prístupný seminár zaháji prednáška kurátorky a teoretičky mediálneho umenia Ianiny Prudenko, ktorá predstaví situáciu v oblasti mediálneho školstva na Ukrajine.

Program sympózia a prednášajúci:
11.00 - 13.00 Slávo Krekovič (A4 Bratislava, FaVU VUT, Brno), Barbora Šedivá (4AM, TIM MUNI, Brno), Ján Pernecký (rese arch, Bratislava) , Dita Malečková (SNM ÚISK FF UK, Praha), Marie Meixnerová a Alexandr Jančík (PdF UPOL, Olomouc), Richard Loskot (FU UJEP, Ústí n. Labem) - online vstup
13.30 - 15.00 Ianina Prudenko (National Pedagogical Dragomanov University, Kiev)
15.00 - 18.00 Zuzana Husárová (FF UK Bratislava, TIM MUNI, Brno), Richard Kitta (DIG Gallery, Košice), Ján Šicko a Roman Mackovič (Media Lab VŠVU, Bratislava), Filip Cenek (FaVU VUT, Brno), Jiří Suchánek (FaVU VUT, Brno), Michal Kindernay (YOYO, Školská 28, Praha), Pavel Humhal

súčasťou je aj výstava v starej Plusmínusnula galérii na Mydlárskej (od piatku 16. mája 2014)
JÁN GAŠPAROVIČ: BIELY ŠUM / výstava potrvá do 13. 6.
Žiadne hovory ani hluk na výstave Biely šum nebudú odpočúvané. Každý zvuk tu spustí do obvodových stien aj do čelného skla biely šum, náhodný zvukový signál s rovnomernou spektrálnou hustotou. Šum vďaka svojim sonickým vlastnostiam odtieni ľudské hlasy zvnútra galérie. Paranoická inštalácia Jána Gašparoviča rekonštruuje a extetizuje zariadenie, ktoré bolo nájdené po odchode Jána Slotu na žilinskej radnici. Galéria je otvorená v pracovné dni od 15.00 do 18.00.

www.multiplace.org

Tagged as: , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics