Žilina má stále čo ponúknuť na objavovanie
Noc literatúry 2014

body Noci  literatúry 2014Centrum Žiliny pozná každý, kto v tomto meste žije alebo kto ním pravidelne prechádza či chodí na výlety. Mariánskym námestím a jeho okolitými uličkami sa každodenne premelie niekoľko tisíc ľudí. Poznáte však všetky priestory, okolo ktorých prechádzate popri nákupoch alebo so zmrzlinou v ruke?

Každý rok uprostred mája sa naskytne možnosť, ako spoznať niektoré miesta, ktoré nie sú verejne prístupné alebo nie je dôvod ich bežne navštevovať. Túto možnosť ponúka v jeden večer podujatie Noc literatúry. Osem netradičných miest sprístupní svoje priestory pre verejné čítanie z ôsmich rozličných kníh, z ktorých ukážky budú čítať rôzne osobnosti zo Žiliny a slovenskej kultúrnej scény. Verejnosť tak môže okrem knižných príbehov spoznávať aj príbehy miest v meste, v ktorom žije. Boli ste napríklad v 350 rokov starej renesančnej pivnici domu, kde žil Alexander Lombardini, autor prvej knihy o Žiline? Viete, ako to v súčasnosti vyzerá v meštianskom dome č. 13, odkiaľ pochádzala jeho prvá manželka, Gabriela Tomborová? A v ktorých oknách s výhľadom na celé námestie sa rozhoduje o všetkých pamiatkach Žilinského kraja?

Svoje masívne vráta otvorí aj krásna, v súčasnosti verejnosti neprístupná budova bývalej filiálky Rakúsko-uhorskej banky, v ktorej boli v tridsiatych rokoch 20. storočia tajne ukryté české korunovačné klenoty. Do čias Rakúsko-Uhorska sa dostaneme aj cez najstaršiu žilinskú školu, ktorá bola pôvodne uhorskou dievčenskou meštianskou školou. Viete, ktorá to je?

Nepoznané čaro majú však určite aj novšie priestory. Výhľad na všetky strechy v centre mesta ponúka ešte prázdne, takmer nedotknuté najvyššie poschodie novostavby polyfunkčnej budovy s názvom Crystal palace. Ak ste ešte nenavštívili Galériu Plusmínusnula, máte jedinečnú možnosť. O niekoľko týždňov sa totiž sťahuje do nových priestorov. Netradičné čítanie ako súčasť výstavy si však ešte stihnete vypočuť v tých súčasných, na Mydlárskej ulici.

Žilina má rozhodne stále čo ponúknuť na objavovanie. Podrobnosti o Noci literatúry, kto, kde a z čoho bude čítať, sa dozviete čoskoro. Zatiaľ si aspoň zaznačte do kalendára, že 14. mája 2014, v čase od 18.00 do 22.00, mesto ožije dobrodružnou výpravou nočným mestom za literatúrou. Nenechajte si ju ujsť!

Tagged as: , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics