Short Waves 2014 - Festival krátkych poľských filmov
súťažná filmová prehliadka
utorok 25. 3. 2014, 10.00, 17.00 a 20.00

Short WavesFestival krátkych poľských filmov predstaví vo viac ako päťdesiatich miestach Európy kolekciu siedmych kraťasov, pri ktorých výbere bola hlavným kritériom kvalita (a národnosť). Animované, hrané, videoklipy, experimentálne, 3D (vo verzii 2D) – mix druhov a žánrov, ktorý podáva jasnú správu o záujmoch nezávislej kinematografie. Do súťaže sa prihlásilo dvesto filmov. Aj počas štvrtého ročníka budú udelené dve ceny. Víťaz diváckeho hlasovania (ktorého volia aj diváci v Žiline) získa Grand Prix a 2.400 € a víťaza Short Waves Pro a 1.200 € vyberie medzinárodná porota.

Filmy uvádzame v pôvodnom znení s anglickými titulkami.

www.shortwaves.pl

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Program

ZiegenortZiegenort - Tomasz Popakul / 2013 / 19’ / animovaný
Malá dedina na pobreží. Tvrdo pracujúci otec sa snaží naučiť svojho dospievajúceho syna rybárčeniu. Introvertný chlapec a ryba sa budú musieť podujať na svoj prvý stret. Svet súperenia, ktorý objavuje chlapec, je plný znepokojivých znamení. Vidíme ho skrz chlapcové svojské pozorovanie, ktoré evokuje jeho vnútorný strach.


ResonanceResonance - Mateusz Sadowski / 2013 / 6’ / experiment
Film ako výsledok procesu objavovania fyzikálnych teórií o existencii paralelných svetov a sporov zameriavajúcich sa otázkou, či má svet lineárnu (analógovú) alebo nelineárnu (diskrétnu) štruktúru. Cieľom by mal byť konsenzus medzi rozdielnymi možnosťami čítania teórií a svetov.


Naša kliatbaNaša kliatba - Tomasz Śliwiński / 2013 / 27’/ dokument
Vnútorná cesta režiséra, ktorý sa spoločne so ženou musel vysporiadať so zriedkavou a nevyliečiteľnou chorobou ich novonarodeného dieťaťa. Pacienti trpiaci Ondininou kliatbou (syndróm kongenitálnej centrálnej hypoventilácie) prestanú dýchať, keď spia a potrebujú, aby dýchanie podporovali prístroje. Film zaznamenáva proces skrotenia strachu spojeného s chorobou.


Neskutočne flexibilný človekNeskutočne flexibilný človek - Karolina Specht / 2013 / 5 ’ / animácia
Príbeh muža, ktorý sa narodil bez tvaru. Neustále sa musí vtesnávať do cudzích foriem a tak deformovať seba samého. Až jedného dňa pohár pretečie. Môže však žiť nezávisle na ostatných a v izolácii od reality? Kto a čo rozhoduje o tom, kto/ čo vlastne sme?



HossanaHosanna - Katarzyna Gondek / 2013 / 9’ / hraný
Hosanna je príbeh čulého dievčaťa, ktoré vstúpi do sveta svojej predpojatej starej mamy, a narobí v ňom hotovú spúšť. Vnučka spoznáva bizarnú zbierku starkiných priateľov a postupne testuje ich vplyv na jej život. Dievčenská zvedavosť úplne rúca a nanovo preskladáva rebríček hodnôt starej mamy.



MatkaMatka - Łukasz Ostalski / 2013 / 30′/ hraný
Małgorzata, prominentná politička, sa spolu s dcérou vydáva na cestu k domu pri jazere, pretože jej drogovo závislý syn potrebuje pomoc. Po príchode do domu nájdu chlapca napoly v bezvedomí a zmasakrované telo dievčaťa. Pri riešení tragédie sa ich vzťahy postupne vyostrujú a vnútorné besy vystupujú na povrch. Matka musí urobiť najťažšie rozhodnutie v svojom živote.

NevedomieNevedomie - Martyna Iwańska / 2013 / 5’/ videoklip
Videoklip k piesni dua Rebeka, ktoré sa tu síce tiež mihne, ale dôležitejšia je jeho vizuálna stránka a prítomnosť dvoch poľských alternatívnych celebrít Marie Cieślak a Piotra Stramowskeho. Nevedomie je príbehom o hypnotizujúcom a znepokojujúcom milostnom vzťahu, jednostrannej komunikácii a neustále prekvapujúceho okolia.


Celkový čas: 102 minút

Tagged as: , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics