VENI ensemble: Let Me Die Before I Wake
koncert / Vážna hudba nevážne
streda 15. 1. 2014, 19.00

VENI ensembleŠiesty ročník koncertného cyklu Vážna hudba nevážne, pod hlavičkou ktorého uvádzame novú hudbu s akou sa bežne nestretnete, otvorí koncert renomovaného slovenského súboru VENI ensemble.

Program

Daniel Matej (1963) - In the End… (1989), verzia pre klarinet a violončelo

Toshio Hosokawa (1955) - Melodia (1979), pre akordeón

Helmut Lachenmann (1935) - Pression (1969 - 70), pre violončelo

Iannis Xenakis (1922 – 2001) - Charisma (1971) (Hommage à Jean-Pierre Guezec), pre klarinet a violončelo

Salvatore Sciarrino (1947) - Let Me Die Before I Wake (1982), pre klarinet

Sofia Gubajdulina (1931) - In Croce (1991), pre akordeón a violončelo

Daniel Matej - jaune, bleue, rouge (1997), pre klarinet, akordeón, violončelo a zvukový záznam


VENI ensemble
Ronald Šebesta - klarinet
Milan Osadský - akordeón
Andrej Gál - violončelo
Daniel Matej, umelecký vedúci


Skladby zaradené do programu koncertu prinášajú podivný prúd hudby, v ktorej melódia, harmónia, hluk a ticho žijú vo zvláštnej symbióze. Ponúkajú nám tak možnosť pozrieť sa na veci, ktorým v hudbe prikladáme obvykle najväčší význam cez tie, ktoré sa z nášho zorného poľa naopak snažíme vytesniť (lebo si myslíme, že sú pre hudbu rušivé, alebo do nej vôbec nepatria). A tak melódie, ktoré sa vynárajú zo zvukového pradiva jednotlivých skladieb už vlastne možno ani nebudú melódiami v tradičnom slova zmysle, ale (ako hovorí Toshio Hosokawa) akýmsi „nikdy nekončiacim prúdom zvukov našej duše“.

A zvuky, ktorých podmanivý tok bude v rôznej miere zastúpený v každej prítomnej skladbe, tie zase ako keby prestávali byť „iba“ zvukmi a stávali sa novodobými melódiami ospevujúcimi „krásu dneška“.

A hoci rôzne skladby dnešného koncertu predsa len rôznym spôsobom akcentujú „to, alebo ono“, vo všetkých sú v nejakej miere prítomné všetky prvky: melódia, harmónia, hluk aj ticho.

A tak to bude možno práve tá zvláštna symbióza (zdanlivo nezlučiteľných prvkov), čo aj dnes vytvorí priestor pre novú (vnútornú) harmóniu, v ktorej sa bude naša myseľ a srdce môcť otvárať v hlbokom utíšení „pôsobeniu božských vplyvov“.

A pokiaľ ide o koncert ako celostnú zvukovú udalosť, treba ešte dodať, že úvodná a záverečná skladba vytvárajú nie celkom obvyklú situáciu, v ktorej táto udalosť vzniká aj zaniká postupne, prostredníctvom hudby vynárajúcej sa z pozadia do popredia a naopak, pričom sa tak deje za výdatného prispenia poslucháča (aj keď často, paradoxne, aspoň spočiatku, bez jeho vedomia). Ten sa na konci (koncertu) napokon akoby stretáva so sebou samým, v podobe, v akej vstupoval do sály a tým sa – ako by povedal Guillaume de Machaut – „jeho koniec stáva (vlastne) jeho začiatkom“… (Daniel Matej)


VENI ensemble vznikol na sklonku roka 1987 z iniciatívy nadšencov z radov skladateľov a interpretov (v tom čase prevažne študujúcich na Vysokej škole múzických umení v  Bratislave), ktorých spájala túžba po hľadaní a slobodnom vyjadrovaní vlastných názorov a postojov prostredníctvom hudby. Základom otvoreného zoskupenia hudobníkov je niekoľko stálych členov, ktorí si na spoluprácu prizývajú podľa potreby ďalších (takto sa za 25 rokov existencie v súbore vystriedalo úctyhodné množstvo takmer 200 slovenských a zahraničných hudobníkov). Ťažisko aktivít VENI ensemble predstavujú najmä koncerty na domácich a zahraničných festivaloch súčasnej hudby, ale súbor tiež sporadicky nahráva pre domáce a  zahraničné médiá. (Daniel Matej)

VENI ensemble patří v oblasti soudobé hudby bezpochyby ke slovenské interpretační špičce. Během dvacetileté existence se vyprofiloval v soubor s jasnou dramaturgickou linií a vysokou hráčskou kvalitou. Na celém Slovensku ani v Čechách nenajdeme soubor s bohatší minulostí, pokud se týče spolupráce se světovými skladateli či interprety! Pod uměleckým vedením Daniela Mateje (…) a také  úctyhodným počtem vysoce kvalitních hráčů představuje VENI ensemble soubor skutečně evropské úrovně. (Jaroslav Šťastný aka Peter Graham)


Koncert je súčasťou cyklu Vážna hudba nevážne.

Vstupné: 4,00 / 3,00 € (dospelí / študenti)

Tagged as: , , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics