Podpora slobody na Ukrajine

Už niekoľko týždňov sledujeme, čo sa deje na Ukrajine. Správy sú veľmi rôznorodé - raz sa hovorí o extrémistoch, chuligánoch schopných všetkého. Inokedy je to perfektne zorganizovaný protest, kde si navzájom pomáhajú ľudia naprieč sociálnym spektrom. Podľa nás vyšli do ulíc normálni ľudia ako my alebo vy, ktorí sa už viac nechcú len nezúčastnene prizerať, ako sa ich krajina dostáva do izolácie a totality.

Veľmi želáme ľuďom z Ukrajiny, aby mohli žiť v slobodnej spoločnosti, aby neboli cenzúrovaní a nespravodlivo trestaní. Aby na Ukrajine bola dodržiavaná sloboda slova a zhromažďovania. A všetky tie ďalšie veci, ktoré už považujeme za samozrejmé. A oni možno až také samozrejmé nemusia byť, a to len tuto kúsok, na východ od Užhorodu. Myslíme si, že nielen my, ale aj naše lokálne a európske politické špičky by mali konečne zaujať stanovisko. To, čo sa v týchto dňoch deje na Ukrajine, je predsa len príliš vážne a príliš blízko, aby sa nás to netýkalo.

Nevieme, ako pomôcť, a preto chceme aspoň sprostredkovať informácie z prvej ruky. Položili sme tri otázky našim kamarátom, ktorí práve na Ukrajine sú, alebo sa odtiaľ nedávno vrátili.

Tím Stanica Žilina-Záriečie

doplnené 4.2.2014

členovia ukrajinskej hudobnej skupiny Zapaska
As we see and know from our friends (because till 9.1 we’re on tour out of Ukraine), the situation is getting more complicated and tough. Mostly because the authourities are ignoring the protest for two month, then, on January 16 escalated the conflict by adopting the laws, which roughly restrict human rights, and now - after activists in Kyiv and a number of regions took hold of the administrative buildings - the President tries to look as if he’s making some concessions by dissolution of the Azarov government, and allowing his party in the Parliament to abolish the stupid laws of 16th January. At the same time strong informational war agains Maydan is held, and authourities shows bullyboy tactics by kidnapping and killing or torturing some activists and journalists, and what is more!!! the number of Interior Ministry troops increases in 6 times. People see this games and remain indignant, they remain on streets, because no real changes that should mean the success of revolution have been done.

The mass of protesting people is ‘patchwork’ but there are the best people of the country on the streets now, definately. We sympathize these people, because they are those who think about future and try to change it. For us Maydan is a fight agains ugly and very strong 24-year old mutant, born by Soviet mentality and criminals of the 90s. All 24 years of Ukraine independancy it was lead by oligarchs amassing their capital at the national cost. At least we got ugly totally corrupted ‘prosecution office - court - police’ link, used by the authorities to punish disagreeable people by criminal methods, in spite of supremacy of law. So, for us Maydan is a try to change this system - corrupted, without any respect for the law, lead by criminals, who by their insatiability brought the country on the verge of bankruptcy.

What we know for sure, is that it’ll take years of reforms to change the political and civil climate in Ukraine. We hope that Maydan will stand to the end till it’s demands will be satisfied.

Tomáš Rafa, dokumentarista, NewNationalism.eu, autor fotografií a videa
Aká je momentálne na Ukrajine atmosféra?
Do Kyjeva som prišiel v momente, kedy došlo k vyjednávaniu zástupcov Euro Majdanu na čele s Kličkom a úradujúcim prezidentom. Na niekoľko hodín bolo dohodnuté prímerie a prerušenie bojov na barikádach.
Spoločne s ukrajinským kolegom žijúcim v Kijeve sme prešli opozíciou okupovaný Majdan - Námestie Nezávislosti, okupované štátne budovy, priľahlé ulice a barikády pred prezidentským palácom, chráneným jednotkami Berkut. Vo štvrtok o polnoci vyjednávači opozície na čele s Kličkom oznámili, že prezident navrhol pre opozíciu posty vo vláde resp. parlamente. Dav na Majdane ponuku vypískal a pokračoval v budovaní barikád, na ktorých trávia 24 hodín denne. Na druhý deň (piatok) posunili hranice barikády z pneumetík bližšie k jednotkám Berkut. V piatok podvečer začali útok na ich pozície kokteilami molotov, kameňmi, pyrotechnikou a toxickým dymom z horiacich pneumatík. Berkut odpovedal vodným delom, slzným plynom a ohlušujúcimi granátmi. Čakalo sa na ich intevenciu a priamy stret s demonštrantami.
Všade je štiplavý smrad z horiacich pneumatík a ľad na cestách a chodníkoch z dôvodu hasenia požiarov a rozháňania protestujúcich vodnými delami. V sobotu došlo k obsadeniu štátnej budovy “Ukrajinského domu” obyvateľmi. Berkut zväčšil niekoľko násobne počet ťažkoodencov, pretože očakával následný útok.
V nedeľu poobede prebehla verejná rozlúčka s obeťou protestov, zastreleným ostrelovačom na začiatku týždňa v čase stretov s jednotkami Berkut. Na námestí Nezávislosti a priľahlých uliciach boli počas rozlúčky s obeťou desaťtisíce ľúdí. Vo vzduchu je vyhlásenie výnimočného stavu. Minister obrany vyhlásil, že vojsko intervenovať nebude. Je možný scenár, že prezident pozve Rusov ako na jar v 1968 v ČSSR. Reakcie EÚ sú zatiaľ veľmi vlažné. Naopak sa parlamentom zrušili tvrdé reštrikčné zákony proti demonštrantom a odstúpil predseda vlády.

Aké sú tvoje osobné skúsenosti s Majdanom, o čo presne podľa teba ide?
Strávil som 20 hodín denne v centre protestov. Videl som organizačnú štruktúru a fungovanie procesov. Prichádzajú protesty podporiť domáci Ukrajinci ale aj Rusi, ktorým sa nepáči režim súčasného prezidenta. Z ich odpovedí to je v nádeji, že sa prenesie vlna podobného odporu aj do Ruska. V dave protestujúcich ľudí na Námesti Slobody a na barikádach sú zastúpené rôzne ideologické skupiny. Na barikádach bojujú členovia krajnej pravice spoločne s anarchistami, čo v prípade bežného života nevidíme. Teplota je hlboko pod podom mrazu. Protesty a aktivity na barikádach trvajú nonstop. Obrancovia barikád oddychujú a spia pri zapálených pneumatikách. Neustále sa spieva ukrajinská hymna. Dobrovoľníci, lekári a lekárky rozdávajú teplý čaj, mlieko na detoxikáciu od plynov z pneumatík a výparov benzínu. Prichádzajú ľudia s teplým jedlom a pomáhajú plniť vrecia na budovanie ďaľších barikád. V okupovaných budovách ako knižnice sú provizórne nemocnice, kde sa, pokiaľ je to možné, ošetrujú všetci ranení. Ak by prišli do štátnej nemocnice, polícia ich okamžite zatkne.

Ako sa to na Ukrajine, podľa teba, bude vyvíjať ďalej?
Každý deň je iný scenár možného vývoja. Naozaj ťažko povedať ako sa situácia skončí. Podľa výpovedí obyvateľov prezident v prípade odstúpenie bude čeliť súdnemu pojednávaniu a bývala premiérka Tymošenková prepustená. Je veľmi pravdepodobné, že sa bude súčasný prezident snažiť, ako doteraz, tomu zabrániť.
foto: Tomáš Rafafoto: Tomáš Rafa
- - -
DVA, českí hudobníci, ktorí nedávno hrali priamo na dejisku ukrajinských protestov
Aká je teraz na Ukrajine atmosféra?
Nevím jak teď, my jsem byli na Euro Majdanu v polovině prosince. To tam byla uplně neuvěřitelná atmosféra sounáležitosti. Ale po přijetí nových zákonů minulý týden nám začaly chodit samé hrozné zprávy od ukrajinských kamarádů. Že jednoho kamaráda kamaráda (novinář, takže žádný fanoušek fotbalu ani terorista jak se nám snaží podsouvat nekterá média) odvezli někam policajti a pak ho našli mrtvého, nebo že švagra jedné kamarádky naprosto bezdůvodně zatkli a teď mu hrozí 15 let vězení…opět, je to student na univerzitě, žádný terorista…Je zajímavé, že poslední dny je Euro Majdan hodně prezentován v médiích tak, že tam jsou radikálové, benderovci a fotbaloví fanoušci. To není pravda. Drtivá většina protestujících jsou normální lidé, kteří mají normální práci, nebo studují a prostě je jenom štve situace na Ukrajině.

Aké sú tvoje osobné skúsenosti s Majdanom, o čo presne podľa teba ide?
Když jsme tam byli, tak bylo všude cítit, jak si tam lidé chtějí navzájem pomáhat. Opilí lidé a policejní provokatéři byli hned vyváděny mimo náměstí, lidi tam nosili jídlo z domova, kafe, čaj atd. Nepodepsání přístupové smlouvy k EU byla, myslím jen poslední kapka. Už když jsme tam byli na turné na jaře 2013, tak bylo cítit, jak tam jsou lidé naštvaní na vládu, prezidenta, systém a všudepřítomnou korupci. Představte si, jak nás všechny tak trochu štve, co se děje u nás a vynásobte si to 1000x. Takže primárně se, myslím, jedná o protest proti prezidentovi a vládě. A teď už o protest proti možnému diktátorskému státnímu zřízení. Ale to by vám asi nejlépe popsali přímo Ukrajinci.

Ako sa to na Ukrajine, podľa Teba, bude vyvíjať ďalej?
Nevím. To asi neví vůbec nikdo. Jsou dvě možnosti. Buď se to vyřeší pokojnější cestou, než poslední týden, nebo to bude uplně strašný.
tomas_rafa_2014_i_kiev-cb7b1886_foto: Tomáš Rafa
- - -
Vladimír Salay, momentálne pôsobiaci ako dobrovoľník v rámci Európskej dobrovoľníckej služby v Lvove
Majdanu sa priamo neúčastním a sledujem ho len z bezpečnej vzdialenosti, ani sa nechystám zapojiť sa aktívne. Samozrejme, mám informácie od priateľov, pre ktorých je Majdan teraz téma č. 1, ale z toho nedokážem usúdiť, aká je práve teraz na Majdane atmosféra, stále sa to mení a vo Ľvove je to celkom inak ako v ostatných mestách, Vrie to najmä v Kyjeve.
Tu vo Ľvove je situácia pokojná. Ľudia v meste síce postavili barikády, ale nikto ich netlčie, nikto proti nim násilím nezasahuje, na protest chodia rodinky spolu s deťmi. Nedávno obsadili budovu LODA (Львівська обласна державна адміністрація) - to je ako krajský úrad u nás, je to otvorené, hocikto môže ísť dnu. Predseda kraja podal demisiu. Ľvov je, povedal by som, veľmi nacionalistické a proeurópske mesto. Tento postoj podporuje aj tunajší primátor a ľudia okolo neho. To sa odráža aj na celkovo pokojnej atmosfére protestu. Ľudia spolupracujú. Ľvovský Berkut odmietol zasahovať proti protestujúcim.
O čo na Majdane ide - to je celkom jasné - zrušiť súčasnú ukrajinskú vládu a prezidentstvo Viktora Janukoviča + nastoliť novú vládu, zrušiť zákony prijaté 16. januára 2014 (z ktorých mnohé porušujú aj ukrajinskú ústavu), spravodlivo potrestať, tých, ktorí sú zodpovední za smrť protestujúcich… Nuž, a ako sa bude situácia na Ukrajine vyvíjať ďalej? Na túto otázku nie som kompetentný odpovedať. Naozaj netuším.
tomas_rafa_2014_i_kiev_cb7b4460_foto: Tomáš Rafa

>> viac fotografií od Tomáša Rafu
>> aktuálne správy v angličtine: http://en.pravda.com.ua/
>> živé tv prenosy http://espreso.tv/stream

Tagged as:

2 Komentáre

  1. djakuem Vam za to co hovorite pravdy!

  2. Rado sa stalo.
    Držíme vám palce a myslíme na vás!

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics