Lore (r. Cate Shortland)
projekcia / Projekt 100
utorok 15. 10. 2013, 19.00

LorePozor, už o 17.00 premietame tretiu časť dokumentárneho cyklu Príbeh filmu: Odysea.
Epizóda 3 – Expresionizmus, impresionizmus a surrealizmus: Zlatý vek svetovej kinematografie (20. roky 20. storočia)

V juhozápadnom Nemecku sú v priebehu posledných dní vojny zatknutí rodičia hlavných hrdinov – obaja oddaní nacisti. Pätica súrodencov, z ktorých najstarší boli vychovávaní v duchu Hitlerjugend sa musí o seba postarať. Sú vyhnaní z rodného domu a okolie im ostro dáva najavo nepriateľstvo. Pešo sa vydajú na 900 kilometrov dlhú cestu naprieč vojnou zničenou krajinou k starej mame do Hamburgu.

Pre film je príznačné prelínanie motívov bolestného, náhleho dospievania so sociálnou situáciou v povojnovom Nemecku. Lore prináša novú perspektívu: nepoučuje, nepredkladá historické fakty, nenesie stopy agitácie, ani pátosu. Režisérka rozpráva svoj príbeh tak, akoby išlo o svojráznu „road movie“. Oveľa viac ako typická vojnová dráma je Lore príbehom tínedžerky, ktorej sa v krátkom slede udalostí zrúti svet a ona sa musí vyrovnať s novou, veľmi bolestnou realitou. Lore je rafinovanou ilustráciou toho, ako osudovo môže byť jedna generácia ovplyvnená činnosťou alebo nečinnosťou tej predchádzajúcej.

Lore – Cate Shortland / D, Austrália, VB / 2012 / 109 min / české titulky

scenár: Cate Shortlan, Robin Mukherjee
kamera: Adam Arkapaw
strih: Veronika Jenet
hudba: Max Richter
hrajú: Saskia Rosendahl, Kai Malina, Nele Trebs, Ursina Lardi, Hans-Jochen Wagner, Mika Seidel, André Frid , Eva-Maria Hagen a ďalší

Film je zaradený do aktuálneho ročníka putovnej prehliadky Projekt 100. Na Stanici ho uvádzame v rámci cyklu Memory Kontrol.

Vstupné: 3,00 / 2,00 € (dospelí / študenti)

Podpora iniciatívy Memory Kontrol:

podpora: MK SR, Nadácia Intenda, Visegrad Fund
Tagged as: , , , , , , , ,

Nie je možné pridávať komentáre.

Real Time Web Analytics Real Time Web Analytics